JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svensk montørstreik førte til bytte av kollektivavtale etter dramatisk konflikt

Det har pågått skikkelig arbeiderkamp i Sverige rundt alarmselskapet Hometec Security i Gøteborg
ØRESUND: En alarm-konflikt førte til at det var hakket før det ble sympatiaksjon med arbeidsnedleggelse blant ansatte på Krafverksavtalen ved Øresundbroen, partene rakk akkurat å bli enige før dette ble et problem.

ØRESUND: En alarm-konflikt førte til at det var hakket før det ble sympatiaksjon med arbeidsnedleggelse blant ansatte på Krafverksavtalen ved Øresundbroen, partene rakk akkurat å bli enige før dette ble et problem.

Heidi Steen

leif.kirknes@lomedia.no

Mens vi i Norge har vært opptatt med å forhandle lønn, bekjempe korona og følge med på amerikansk presidentvalg, har det vært storstilt drama i den svenske elektriker-industrien. Det har vært streik i et alarmselskap i Gøteborg, krangel om hvem som er mest naturlig egnet til å organisere alarminstallatører og dessuten blitt planlagt drastiske sympatiaksjoner.

Det er Hometec Security Gbg AB, et franchise-selskap av Verisure, som har vært i stridens kjerne. De hadde en kollektivavtale med svenske Unionen for sine ansatte. Men så ville Svenske Elektrikerförbundet at deres montører i selskapet, som de anså at drev med installasjon og service av alarmprodukter, skulle få gå over til Elektrikerförbundets avtaler.

Det gikk ikke selskapet med på, og det førte til en 20-dagers streik.

Tidningen Elektrikern, Sveriges svar på Nettverk, har fulgt saken tett gjennom flere artikler, og Nettverk forsøker her å oppsummer konflikten basert på alle disse.

Revir-krangel

Siden april i år hadde Elektrikerförbundet forsøkt å innføre sin kollektive alarm- og sikkerhetsavtale for sine montører, i stedet for at disse gikk på Unionens tjenestemannsavtale, men fikk ikke gehør.

Både Union og Hometec har ment at Union-avtalen er den rette for montørene. De mener begge jobben er mer salg enn installasjon, mer tjenesteytende enn en klassisk arbeider-jobb.

Verisure, som har uttalt seg på vegne av Hometec i saken, har støttet Hometec og Union i dette. De har understreket at de er en sterk tilhenger av at ansatte har kollektive avtaler. Men konflikten i Hometec har de ment først og fremst egentlig er en revir-krangel mellom fagforeningene Union og Elektrikerförbundet.

Om dét har Elektrikerförbundet pekt på en tvisteavgjørelse fra november i fjor, der det ble fastslått at det er dem, og ikke Uninon, som har retten til å organisere alarmteknikere i selskapet Sektor Alarm. Verisure har på sin side pekt på at Hometec Security ikke er Sektor Alarm.

Konflikten skal ha gått hett for seg også på andre måter. Angivelig skal Hometec ha innkalt Elektrikerförbund-organiserte til møter i selskapet og forsøkt å true dem til å melde seg ut av forbundet. Verisure sier de ikke kjenner seg igjen i dette og ikke har klart å finne indikasjoner som tyder på at ansatte skal ha blitt forsøkt overtalt til å bytte forbund.

Streik og opptrapping

Den 24. august gikk Elektrikerförbundet ut med streik- og blokkadvarsel overfor Hometec. Streiken ble satt i gang 3. september og fikk umiddelbart støtte fra mange andre hold, som forbundet Kommunal, IF Metall, Electrical Trade Union of Australia og EU-parlamentariker Johan Danielson. Forsikringsselskapet Folksam brøyt samarbeidet med Hometec, og det strømmet fortløpende på med sympatierklæringer fra andre forbund, organisasjoner og personer.

14. september varslet Elektrikerförbundet både ansettelsesblokade utenfor Hometec og sympatiaksjoner fra medlemmer på forbundets installasjonsavtale.

Først ved å fra 23. september nekte å utføre elektrooppdrag tilknyttet Verisure. Så, fra 25. september, ved arbeidsnedleggelse fra medlemmer som jobber på Hisingsbron i Göteborg og bussdepotet Ljungarum i Jönköping.

Øresundbroen

Det likte arbeidsgiverorganisasjonen Installatörsföretagen dårlig. Uproporsjonalt og uansvarlig å skape trøbbel for selskaper som ikke er part i konflikten, midt i en fra før strevsom pandemi, mente de dagen derpå.

Samme dag meldte Elektrikerförbundet om ytterligere økning av virkemiddelbruk: varsel om nedleggelse av arbeid utført av ansatte tilknyttet Kraftverksavtalen ved Øresundbroen – den som forbinder Sverige og Danmark – fra og med 30. september.

Forbundet argumenterte med at de måtte ta denne kampen i Hometec for å sikre at det ikke blir fritt fram for selskaper å bedrive «avtale-shopping» til sin favør, og med det svekke både fagforeningers innflytelse og hele den svenske modellen.

Kampen over. Eller?

Men noen arbeidsnedleggelse ble det ikke, verken for Verisure-relaterte oppdrag, Hisingsbron, Ljungarum eller Ørebro. For dagen for de første sympatiaksjonene, 23. september, signerte Hometec Security kollektivavtale med Elektrikerförbundet.

Elektrikerförbundet melder om at mange har fått med seg kampen, og at de har fått tilbakemelding fra andre medlemmer som også ønsker seg slik kollektivavtale på sin arbeidsplass.

Unionen mener fortsatt det er de som bør være avtalen montørene går på. Til Unionens medlemsblad Kollega forteller de at de er villige til å ta saken til arbeidsretten.

Dansk konflikt

Det har også vært bråk på andre siden av Øresundbroen, melder Dansk El-Forbund.

De startet via grupperingen BAT-kartellet (som også består av 3F, Malerforbundet, Blikk- og Rørarbejderforbundet, Dansk Metal, HK/Privat og Teknisk Landsforbund) som forhandlinger om overenskomst med nederlandske Fehmern Belt Contractors (FBC) i februar, men som avbrøt forhandlingene 29. mai fordi FBC krevde at arbeiderne skulle jobbe 12 timer om dagen 28 dager i strekk, noe BAT fant helt uakseptabelt.

I løpet av sommeren søkte selskapet det danske Arbeidstilsynet om unntak for lovens arbeidstidsbestemmelser. Det fikk de, noe som overrasket BAT-kartellet.

Men 28. september kom FBC og BAT likevel til enighet, og det med en arbeidstid bedre enn hva entreprenøren hadde fått godkjenning om fra det danske Arbeidstilsynet.

Den nye overenskomsten omtales også som et gjennombrudd for fagbevegelsens ønske om at forskjellige entreprenører og underentreprenører på store byggeprosjekter følger like vilkår, skriver Dansk El-Forbund.

FBC skal som navnet indikerer jobbe med Femern-forbindelsen, en planlagt tunnel fra Danmark til Tyskland over havstredet Fehmarnbeltet.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse