TING PÅ GANG: Det er bevegelser i det danske telemarkedet. Norske Telenor og svenske Teliasonera sliter i kampen mot blant annet danske TDC og ønsker derfor å forene krefter.
Leif Martin Kirknes (illustrasjon)
Telenor og TeliaSonera lager dansk kjempe
De to forener krefter i Danmark.
leif.kirknes@lomedia.no
Og det er litt spesielt sett med norske øyne, for her til lands ville det vært helt utenkelig med en slik sammenslåing ettersom TeliaSonera eier Telenor-konkurrent Netcom.
Men i Danmark blir altså konkurransen fra rivalene for røff for Telenor og TeliaSonera og de to vil derfor slå seg sammen i kampen mot øvrige selskaper. De er enige om at deres respektive selskaper er verdt omtrent like mye, og oppretter derfor et nytt som de hver skal eie 50 prosent av. Småforskjellene gjør de opp kontant.
De får de rundt 3,5 millioner kunder til sammen, og en markedsandel på rundt 40 prosent.
«Det har lenge vært et uttalt behov for konsolidering i det danske telemarkedet, hvor operatørene har opplevd press både omsetning og lønnsomhet, noe som har medført begrenset rom for investeringer og innovasjon. Telenor og TeliaSonera har siden 2012 hatt et felles infrastrukturselskap i Danmark, og de to partene er nå enige om at et fullverdig og uavhengig teleselskap er den strategisk foretrukne løsningen for å utnytte synergieffekter og skape verdier fremover,» heter det i en pressemelding fra Telenor i Danmark.
Intenst
Det nye selskapet forventes å få 9 milliarder danske kroner i omsetning årlig og det forventes at sammenslåingen skal gi innsparing på mer enn 800 millioner danske kroner med full effekt fra 2019 - særlig med tanke på distribusjon, salg/markedsføring, kundeservice, administrasjon, samt nettverk og IT. Det vil også koste rundt 800 millioner danske kroner å smelte sammen de to selskapene mellom 2015-2017.
– Konkurransen i Danmark er intens, og vi ser et fortsatt press på omsetning og lønnsomhet, så en konsolidering er ikke til å unngå. Ved å slå sammen Telenors og TeliaSoneras virksomheter og kundebaser i Danmark skaper vi en robust operatør, sier Kjell-Morten Johnsen, konserndirektør og Europa-sjef i Telenor.
– Ved å slå oss sammen kan vi sikre fortsatte investeringer i Danmark, ikke bare til glede for våre kunder men også for det danske samfunnet, sier Robert Andersen, konserndirektør og Europa-sjef i TeliaSonera.
Vurderte å legge ned
Transaksjonen må godkjennes av EUs konkurransemyndigheter først, som de håper å få i 2015. Andre infrastruktureiende mobilselskaper i Danmark er danskeide TDC og svenskeide Hi3G. I tillegg kommer dem som leier telenett fra de nevnte. Høyest markedsandel har TDC med 3,2 millioner abonnementer ifølge Erhverhstyrelsens statistikk fra første halvår 2014. Hi3G, kort og godt kjent som 3 i Danmark, hadde én million kunder samme tid. Telenor hadde 1,9, og Telia 1,4 millioner abonnementer. Totalt er det 8,2 millioner mobilabonnementer i landet.
E24 påpeker at Telenors gjennomsnittsinntekt per bruker i Danmark var på 139 kroner i tredjekvartal, mot 320 i den norske virksomheten. Finansdirektør i selskapet, Richard Olav Aa, sier Telenor har vært inne på å trekke seg helt ut av landet.
Teliasonera og Tele2 vil bli sammen i Norge
I Norge er situasjonen i telemarkedet at TeliaSonera, og med det altså Netcom, ønsker å kjøpe Tele2. I så fall blir landets 2. og 3. største mobilselskap én. Men Konkurransetilsynet her til lands har varslet at de vurderer å sette ned foten for dette.
Planen har vært at bredbåndsaktøren Ice – som til mobilbransjens store overraskelse vant Post- og teletilsynets (som for øvrig endrer navn til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet i 2015) siste auksjon på 4G-frekvenser i 800 MHz-båndet (av kjennere gjerne omtalt som «indrefileten blant mobilfrekvenser») foran øynene på Tele2 og dermed stakk kjepper i hjulene for dem – også skulle få kjøpt ut deler av Tele2s eksisterende fysiske teleinfrastruktur ved et TeliaSonera-oppkjøp.
Telenor hadde første halvår 49,7 prosent av landets abonnementer, Teliasonera 22,9 og Tele2 og Tele2-eide Network Norway til sammen 18,6.
Så det er litt action her også...
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø
Mulig millionsum i vente for oljepionerene
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Rolf Ringdal blir kanskje den siste lederen av Norsk Lokomotivmannsforbund. Et av forslagene på forbundets årsmøte er å endre forbundets navn til Norsk Lokomotivførerforbund.
Morten Hansen
– Hvis Norge skulle komme i en nasjonal krise, vil ikke jernbanen fungere
Peter Nicholls / Reuters / NTB
Britene streiker som aldri før. Nå vil regjeringa stramme inn
Det er forhandlet fram ny lønn for operatørene i prosessindustrien. Blant annet for de ansatte ved smelteverket Eramet i Kvinesdal, hvor bildet er tatt.
Arkivfoto: Petter Pettersen