JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt Telenor-selskap:

Telenor-ansatte frykter opprettelsen av Telenor Infra kan bety rigging for salg og krav om høyere utbytte

Konserntillitsvalgt Esben Smistad opplever Telenor Infra som synliggjøring av verdier for investorer, mer enn at mobiltårn ikke er del av kjernevirksomheten i et telekomselskap.
KONSERNTILLITSVALGT: – Dessverre har vi i det siste sett at eiernes appetitt på utbytte fra Telenor øker, sier Esben Smistad. (Arkivfoto)

KONSERNTILLITSVALGT: – Dessverre har vi i det siste sett at eiernes appetitt på utbytte fra Telenor øker, sier Esben Smistad. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Denne uka ble det via E24 kjent at Telenor planlegger å skille ut såkalt passiv infrastruktur i Telenors norske telenett over til selskapet Telenor Infra.

Det innebærer etter hva E24 forstår overflytting av mobilmaster, basestasjoner og fastnett-siter fra Telenor Norge, tilhørende eiendommer tidligere eid av Telenors selskap Norkring, samt deres radio- og tv-master.

Telenor har opprettet nytt infrastrukturselskap

Konserntillitsvalgt Esben Smistad sier opprettelsen av et slikt tårnselskap har vært diskutert i selskapet i lang tid og vært kjent i organisasjonen siden siste del av året i 2018.

Han sier det har skapt usikkerhet i organisasjonen.

– Å samle passiv infrastruktur i egne selskaper er en trend som har pågått i en del år i bransjen. Jeg opplever vel at dette mer enn noe annet handler om å synliggjøre verdier for investorer, mer enn at passiv infrastruktur ikke er en del av kjernevirksomheten til et telekomselskap, sier Smistad til Nettverk.

– Etter at finansdirektøren annonserte planene om å skille ut virksomhet i eget selskap har det til en viss grad vært usikkerhet i organisasjonen om dette var første steget i en salgsprosess, legger han til.

Appetitt på utbytte

EL og IT i Telenor har vært klare på at de krever fortsatt eierskap til selskapet, og dette har til nå blitt imøtegått, ifølge Smistad.

EL og IT-klubben frykter det blir dyrt å skulle inngå leieavtaler på tårnene ved et eventuelt salg.

Videre håper han eventuelle ekstrainntekter først og fremst kommer selskapet til gode, og ikke aksjonærene.

p

– Telenor er i stor endring. Med den planlagte saneringen av kobbernettet vil det bli mindre behov for eiendommer. Hvis disse eiendommene kan realisere verdier som kan brukes til å skape nye arbeidsplasser og inntekter for selskapet er vi positive til det. Men dessverre har vi i det siste sett at eiernes appetitt på utbytte fra Telenor øker, sier Smistad.

Etterlyser satsing på etter- og videreutdanning

Han minner om at salget av operasjonene i Øst-Europa førte til ekstraordinært utbytte til aksjonærene fremfor satsing på nye vekstområder.

Telenor har investert rekordmye i Norge den siste tiden, fastslår han, men legger til at investeringene ikke har ført til flere arbeidsplasser, samtidig som det teknologiske skiftet og fortsatt utskilling av virksomheter har ført til færre ansatte.

– Vi etterlyser en tydeligere satsing på etter og videreutdanning for de arbeidstakergruppene som står i fare for å bli digitalisert bort innen kort tid. Verdiene som skapes i Telenor burde forsvare at man sørget for at de ansatte kunne komme seg over i nye jobber, uten å operere med styrte nedbemanninger og oppsigelser, sier Smistad.

Heleid

Telenor sier opprettelsen av Telenor Infra er en del av moderniserings- og effektiviseringsarbeidet til selskapet.

p

Telenor Infra er heleid av Telenor -konsernet, men ikke underordnet Telenor Norge, og de to blir liggende sidestilt i konsernstrukturen, skriver NTB.

– Opprettelsen av Telenor Infra er en del av moderniseringsarbeidet vårt og vil være med å optimalisere virksomheten for å skape bedre digitale tjenester som kommer kundene til gode, sier pressesjef Tormod Sandstø i Telenor.

Selv om Telenor eier selskapet alene i dag, kan det komme til å få inn andre eiere, skriver NTB.

Telia har også skilt ut sitt norske mobilnett i eget selskap, skriver E24.

Warning
Annonse
Annonse