JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TELENOR-SJEF: Sigve Brekke, her fotografert under fjorårets årskonferanse i NHO.

TELENOR-SJEF: Sigve Brekke, her fotografert under fjorårets årskonferanse i NHO.

Leif Martin Kirknes

Telenor-sjef Sigve Brekke: – Digitaliseringsarbeidet vi har jobbet med i noen år måtte realiseres over natta

Sigve Brekke mener koronaen har ført selskapet kvantesprang inn i det digitale.


08.01.2021
07:46
08.01.2021 08:09

leif.kirknes@lomedia.no

Telenor snudde seg kjapt da koronaen traff og måtte over natta gå over til å betjene kunden digitalt og styre IT-systemer fra hjemmekontor.

– Jeg tror den endringen blir varig og at ting framover vil skje uendelig mye fortere for hele det norske næringslivet, sier han under NHOs årskonferanse i dag.

Digitaliseringsarbeidet Telenor hadde jobbet med over noen år måtte de realisere over natta, og Brekke mener koronaen har ført Telenor kvantesprang inn i fremtiden, både i Norge og globalt. Selskapet har drift i ni land.

Av endringer som vil vedvare, nevner Telenor-toppsjefen tillitsbasert ledelse og større fleksibiltet for de ansatte. Mens det viktigste som må til for å nå målene om digitalisering av landet, er å få alle på nett, mener han.

– Det viktigste er den digitale grunnmuren. Alle må på nett. Vi er langt fremme i løypa, men det er store forskjeller mellom bygd og by, sier Brekke.

Hans tall viser at 25 prosent av næringslivet og 20.000 av husstandene i bygde-Norge mangler godt nok internettilbud for å henge med i tiden. Telenor jobber med å utbedre dette, men etterlyser drahjelp fra myndigheter sentralt og lokalt.

– Bredbånd må bli en rettighet. Vi må gjøre dette sammen, sier han.

Kompetanse

For å sikre selskapet tilgang på den digitale kompetansen de trenger i et arbeidsmarked der 3 av 4 NHO-bedrifter oppgir at de mangler mer IT-kompetanse, forteller Brekke at han oppfordrer sine ansatte til å bruke minst 40 timer av arbeidstiden sin i året til å etterutdanne seg.

– Det er ikke nok å utdanne flere studenter og rekruttere flere mennesker. Vi må løfte hele arbeidsstokken, sier Brekke.

Selskapet har satt opp sju områder der de vil bli bedre, og ser for seg at flere av disse også vil være av nytte for de fleste norske selskaper. Brekke nevner dataanalyse, cybersikkerhet og endringsledelse.

Han mener alle selskaper må lære seg å ta i bruk nye teknologiske verktøy, og Norge har en lang vei å gå.

– I en undersøkelse vi har gjort hos små- og mellomstore bedrifter viser det seg til overraskelse og skuffelse at bare 8 prosent av respondentene tror kunstig intelligens blir en stor del av deres virksomhet framover. Det tror jeg er altfor lite, sier han, og legger til at nordmenn er nødt til å samarbeide og dele erfaringer for å komme opp i bra marsjfart når det gjelder kritisk digital kompetanse.

Digital årskonferanse

NHOs årskonferanse handlet om jobbskapning, der NHO på vegne av privat næringsliv har en ambisjon om å skape 250.000 nye jobber i privat sektor innen 2030. I stedet for en hel arbeidsdag med minglefest i Oslo Spektrum og påfølgende festmiddag, ble konferansen i år arrangert over video og med svært få gjester til stede i Spektrum. Sendingen varte i to timer.

NHO-sjef Ole Erik Almlid startet konferansen med å fastslå at fjoråret var vanskelig for mange, og at 2021 også vil bli vanskelig for mange.

– Halvparten av våre bedrifter sier de har tapt omsetning. Det betyr tapte arbeidsplasser. Men det er håp der fremme. Mange bedrifter ønsker å skape arbeidsplasser. Vi skal redde bedriftene til folket er vaksinert, og så skal vi tro på fremtiden og sikre jobb til folk, sa han.

Almlid mener valgåret 2021 bør handle mest om å skape jobber. Helst bør de være grønne. NHO har fått utarbeidet en rapport om Norges posisjon innen det grønne, og i den kommer Norge på fjerdeplass, bak Danmark, Tyskland og Sverige. Det er «marked og kapital» og «rammebetingelser og insentiver» som holder oss tilbake, ifølge rapporten.

– Vi må løfte oss, mener Almlid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TRIO: NHO-direktør Ole Erik Almlid, statsminister Erna Solberg og NHO-stydeleder Arvid Moss i midten av bildet, under fjorårets årskonferanse i NHO.

TRIO: NHO-direktør Ole Erik Almlid, statsminister Erna Solberg og NHO-stydeleder Arvid Moss i midten av bildet, under fjorårets årskonferanse i NHO.

Leif Martin Kirknes

Kompetanse

Ellers var det intervju med flere etablerte næringslivsledere under konferansen, slike som Brekke, men det ble også løftet fram flere gründerbedrifter, både ganske ferske og ikke fullt så ferske.

Innovasjonsprofessor Gry Agnete Alsos fra Handelshøgskolen ved Nord universitet fremhevet at gründer-personligheter trengs både til å skape bedrifter, men også som ansatte til å tenke ut nye og smarte ting i eksisterende bedrifter.

«Kompetanse» var nok ordet som ble brukt hyppigst i alt som ble sagt av innlederne i konferansen, til tider opptil flere ganger i samme setning.

Statsministerkandidatene Erna Solberg og Jonas Gahr Støre holdt hvert sitt innlegg. Solberg påpekte blant annet at bedrifter er nødt til å satse på videreutdanning av dem de allerede har i staben heller enn å jakte ned nyutdanna 23-åringer. Hun hadde i stor grad samme budskap som i gårsdagens «årsmøtevorspiel»

Les også: Statsministeren minner NHO-medlemmene om at belastningen selskapene opplever av pandemien, også oppleves krevende for bedriftens ansatte og deres familier

Støres oppskrift

Støre benyttet anledningen til å blant annet fremheve yrkesfagene og sa at Arbeiderpartiet vil ha lærerplassgaranti. Han hadde ellers innsigelser mot forutsigbarheten i krisepakkene og permitteringsordningene fra Solberg, og også treffsikkerheten i krisepakkene.

Hans løsning er på jobbskapning er ellers:

• Aktiv næringspolitikk. En stat som stiller opp og stiller krav, og er med å avlaste risiko.

• Ta vare på industrilokomotivene med gode rammevilkår.

• Små og mellomstore bedrifter må ha stabile rammevilkår, forutsigbart skattesystem.

• Satse på kunnskap, men også satse på noen store løft.

– Jeg tror resultatet av klimadugnaden er at vi kan skape næringer, som batterinæringer og hydrogennæringer, ikke at folk mister jobben. Vi må i hvert fall unngå en situasjon der vi både mangler arbeidskraft og har mange ledige, sa han også.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

AP: Jonas Gahr Støre under fjorårets årskonferanse i NHO.

AP: Jonas Gahr Støre under fjorårets årskonferanse i NHO.

Leif Martin Kirknes

NHO-oppskriften

Politikkdirektør i NHO, Mari Sundli Tveit, sier det private næringsliv trenger hjelp fra politikerne for å skape 250.000 arbeidsplasser, og har følgende oppskrift:

• Bedriftene må få tak i kompetansen de trenger, og 6 av 10 NHO-bedrifter sier de mangler relevant kompetanse. Mange flere må ta utdanning, færre må falle fra. Yrkesfagene må ha rett utstyr, elevene må få lærlingplass. Høyere utdanning må bli enda mer relevant for det arbeidslivet som venter.

• Satse enda mer på forskning og innovasjon. Ha virkemidler som stimulerer og støtter. Offentlige og private må jobbe sammen. Vi må delta enda mer i internasjonalt samarbeid, ikke minst i EU.

• Øke eksporten. Det krever verktøy som hjelper bedriftene ut i nye markeder. Vi må satse på områder og verdikjeder hvor vi har gode forutsetninger. Og vi må ha skatter og avgifter som matcher konkurrenten i andre land.

• Dra fordel av privat næringsliv for å løse økende offentlige utfordringer. Satse på innovasjon i offentlige tjenester og innkjøp. Stille krav til miljø og seriøsitet.

– Vi må ha en politikk som bygger bro fra dagens krevende situasjon og inn i fremtiden, sier Tveit, som mener klimadugnaden gir muligheter for jobb- og verdiskapning som Norge må gripe.

Hele konferansen ligger på Youtube.

Video

08.01.2021
07:46
08.01.2021 08:09



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker