Tillitsvalgte ble truet med oppsigelse etter rettssak. – Meningsløs oppførsel, sier forbundsleder
To timer etter at rettssaken, som endte uavgjort, var over tikket det inn en epost til tre tillitsvalgte hos heisselskapet Schindler.
Forbundsleder i EL og IT Forbundet., Jan Olav Andersen, reagerer sterkt på at tillitsvalgte trues med sparken i heisselskap.
Leif Martin Kirknes
knut.viggen@lomedia.no - helge@lomedia.no
Det skjedde etter at heisleverandøren Schindler og El og IT-klubben i selskapet begge hadde tapt en sak i Arbeidsretten.
Heismontørene ble dømt for ikke å ha brukt en elektronisk registrering av arbeidstiden som de er pålagt å bruke. Samtidig sa Arbeidsretten at de samme heismontørene skal ha utbetalt sin rettmessige lønn.
Fikk epost
To timer etter dommen forelå kom det en epost til noen av de tillitsvalgte som satte ansettelsesforholdet deres i spill. De ble innkalt til ledelsen etter sommerferien for å diskutere sin framtid i selskapet.
Det var Klassekampen som omtalte dette først.
Forbundsleder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, reagerer med sinne på denne eposten.
– At våre tillitsvalgte blir truet med sparken reagerer vi sterkt på. Å stille de til ansvar på den måten er en meningsløs oppførsel. Hvis det er et argument at de ansatte tapte en rettssak, burde også ledelsen mistet jobben. De tapte jo også, sier Jan Olav Andersen til FriFagbevegelse.
Han reagerer også på tidspunktet for mailen.
– Rett etter en rettssak og rett før sommerferien... Spørsmålet er om det var en målsetning å ødelegge sommerferien til de ansatte. Dette er en personalpolitikk som er veldig spesiell, sier Andersen.
Konflikten mellom Schindler og heismontørklubben har stått om en oppgradering av et arbeidsprogram. De ansatte mente endringen brøt en tidligere avtale, og valgte å slutte å bruke verktøyet. Ledelsen svarte med å holde tilbake lønningene til de ansatte.
Begge parter dømt
Arbeidsretten dømte begge parter for ulovlig brudd på fredsplikten.
Men når heisselskapet truet tillitsvalgte med sparken, ble ikke saken løst likevel.
– Vi kommer til å forfølge enhver reaksjon mot de tillitsvalgte med alle tilgjengelige midler. Hvis de ansatte får sparken går saken rett til retten igjen, sier Jan Olav Andersen.
Saken gikk som en hastesak i Arbeidsretten, to uker etter at konflikten eskalerte med at lønna til 260 montører ikke ble utbetalt og montørene la ned arbeidet i tre dager.
Konflikten i Schindler er på ingen måte løst, ettersom Arbeidsretten kun tok stilling til de to konkrete tariffbruddene. Og så langt er det ikke mye som tyder på noen tilnærming mellom klubb og ledelsen i bedriften.
Overfor Klassekampen ønsker ingen representanter fra konsernet eller det norske selskapet å kommentere saken. Heller ikke NHO.