JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
STRANDLIV: Barna i Vittoria del Cruz tilbyr kokosnøtter for noen få limperas til turister langs stranda. Etterhvert   har noen av loksamfunnene begynt å satse på bærekraftig turisme, det vil si turisme for folk som ønsker seg langt vekk fra all-turistfabrikkene.

STRANDLIV: Barna i Vittoria del Cruz tilbyr kokosnøtter for noen få limperas til turister langs stranda. Etterhvert har noen av loksamfunnene begynt å satse på bærekraftig turisme, det vil si turisme for folk som ønsker seg langt vekk fra all-turistfabrikkene.

Knut Viggen

Trøbbel i paradis

Den karibiske kysten i Honduras er et paradis, men den svarte urbefolkningen blir presset bort av rike investorer og narkobaroner.17.03.2014
12:00
25.03.2014 13:48

knut.viggen@lomedia.no

– Alt som skjer i Honduras er dobbelt så mye, dobbelt så ille, sier Ofraneh-leder Miriam Miranda.

Vi er i Vittoria del Cruz, ikke langt fra byen Tela nord langs gulfkysten. Et samfunn med rundt 10.000 innbyggere. Små enetasjes murhus med blikktak. Det er stekende hett, selv på formiddagen. Lange bølger slår mot stranden, under stråtakene løper småjenter og gutter rundt og tilbyr en sjelden turist poser med hjemmelagede maiskaker og kokosnøtter. Dette er den vakre Tela-bukten, midt i garifuna-land, hjemland for et folk med bare 216 års historie i Honduras. Men like fullt et anerkjent urfolk, hvis språk, musikk og dans står på UNESCOs liste over mesterverker i muntlig og immatriell kulturarv.

Rømte slaver

Forfedrene til garifunaene var slaver som ble fraktet fra Nigeria til Karibia i to spanske skip i 1635. Nær øya St. Vincent grunnstøtte skipene, slavene rømte og søkte tilflukt på øya der de ble tatt i mot av karibiere. Etterkommerne av nigerianere og karibiere ble til folket garifuna. I 1796 invaderte britene St. Vincent. Det ble raskt konfrontasjoner mellom de ”sorte karibierne” og engelskmennene og den britiske løsningen var som så ofte før, deportasjon. Rundt 5000 garifunas, av dem overlevde bare 2500, ble deportert til øya Roatán, utenfor kysten av Honduras. Den lille øya hadde ikke plass og muligheter til å brødfø så mange mennesker, så mot å bli brukt som soldater ga honduranske myndigheter klarsignal til at de kunne slå seg til på fastlandet. I dag er de spredt langs hele den karibiske kysten i Mellom-Amerika.

Rettigheter

I et forsamlingslokale med en bar og noen biljardbord i den ene enden har lokale garifunas samlet seg for å møte representanter for Norsk Folkehjelp og seks EL & IT-ambassadører fra Norge. Forsamlingen som har møtt opp består for det meste av eldre kvinner. Til stede er også Ofraneh-leder Miriam Miranda og visepresident i Ofraneh, Alfredo Lopez, som selv er fra dette området. Det er første gang de har besøk av en fagforening.

– Mellom Guatemala og Nicaragua er det i dag åtte garifuna-samfunn. Flere er blitt borte, på grunn av utvikling av nye turiststeder, forklarer Miriam, og viser til at byen Tela, ikke langt unna opprinnelig også var garifuna-land. I dag sitter ikke garifunas bare på strandrettigheter, men også på underjordiske ressurser og ikke minst vannressurser. Det er viktig i et område der ferskt vann er et knapphetsgode.

Det er viktige dager for Ofraneh og garifunas når vi er på besøk. Morgene etter skal ledelsen i organisasjonen til hovedstaden for å reise et juridisk krav overfor honduransk høyesterett. Bakgrunnen er at honduranske myndigheter vil etablere såkalte modellbyer langs kysten, med særlige skattefordeler og der store selskap med interesser innen turisme og næringsvirksomhet skal kunne etablere seg.

– Disse modellbyene vil påvirke mye av vårt område. Det er rett og slett et angrep på våre liv, sier Miriam

Narkotrafikken

En annen trussel mot garifunas er narkotikatrafikken. 70 prosent av narkotrafikken gjennom Honduras mot Mexico og USA går langs kysten. Det har endret sikkerhetssituasjonen radikalt. Enkelte landsbyer er i dag helt kontrollert av narkotikabandene.

– Vi er den eneste organisasjonen som opprettholder fredelig motstand mot denne trafikken. 1200 hektar av våre områder er i dag tatt av store narkobaroner, forteller Miriam.

Ofraneh jobber med solidaritet og nettverksbygging både nasjonalt og internasjonalt. På lokalnivå foregår det et kostbart og til tider slitsomt arbeid. Etter kuppet i 2009 er sikkerhetssituasjonen endret dramatisk.

– Dette er et land i krise, sier Miriam med ettertrykk. Volden og sikkerhetsproblemene har økt voldsomt etter kuppet, forklarer hun.

Ungdom og kvinner

Vi ser ikke mange ungdommer, hverken i møtelokalet eller ute på gatene. Men Onfraneh har både kvinner og ungdom i tankene når det jobber med sine ulike strategier. Norsk Folkehjelp har støttet garifunas i arbeidet med å etablere lokalradioer, som kan bringe deres budskap ut til folket. I Vittoria del Cruz er det tekniske utstyret betalt med midler fra folkehjelpa.

– Styrken i organisasjonen vår finner du i lokalsamfunnene. De er en bauta i motstandsarbeidet, sier Miriam. Ofraneh jobber også med en sak overfor den interamerikanske menneskerettighetskommisjonen, som nettopp går på rettigheter for garifunas.

Arbeiderstøtte

Alfredo Lopez er glad for at det er arbeidsfolk som står bak støtten fra Norsk Folkehjelp og EL & IT Forbundet. Han håper ungdom etterhvert vil flytte tilbake til Vittoria del Cruz. Alfredo takker Norsk Folkehjelp for solidariteten.

– Vi har ikke så gode erfaringer med bistandspenger. de går som regel kun til statlige funksjonærer. Det største og beste dere kan gjøre er å støtte oss i kampen for å få jorda vår tilbake, sier Alfredo. Han karakteriserer kampen for jorda som en kamp mellom David og Goliat, der motkreftene er store private eiere, narkobaroner og internasjonale selskaper.

– Etter all lidelsen vi har vært gjennom, kan vi ikke bare forsvinne som folk. Vi må bruke all vår kultur og tradisjon i kampen istedet for våpen, sier Alfredo Lopez.

Honduras

Republikk i Mellom-Amerika

Hovedstad: Tegucigalpa

Flateinnhold: 112.085 km2

Befolkning: Cirka 8,4 mill.

Språk: Spansk, engelsk, garifuna og fire mayaspråk

Religion: Katolsk (97%), protestanter

Forventet levealder: 70, 71 år

Kilde: Wikipedia/Norsk Folkehjelp

– Styrken i organisasjonen vår finner du i lokalsamfunnene. De er en bauta i motstandsarbeidet

Miriam Miranda, leder i Ofraneh

Norsk Folkehjelps samarbeidspartnere i Honduras

CNTC (Central Nacional de Trabajadores del Campo), nasjonal bondeorganisasjon. Norsk Folkehjelp støtter Region el Progreso som omfatter provinsene Yoro og Cortés. Hovedsaker er politisk påvirkingsarbeid for tilgang til jord og kreditter, informasjonsarbeid (radio) og politisk skolering.

OFRANEH (Organización Fraternal Negra Hondureña), er en nasjonal organisasjon for svarte honduranere. Arbeider for forsvar av bygdeterritoriet. Forsvar av kulturelle rettigheter og intern styring og beslutningsprosesser i bygdene. Spesielt fokus på kvinner og ungdom. Norsk Folkehjelps samarbeid har fokus på kommunikasjons- og informasjonsarbeid.

COPA (Coordinadora de COPA Organizaciones Populares de Aguan) ble dannet i 1996 og koordinerer alle sosiale organisasjoner i Colon-provinsen. Medlemmene er bondeorganisasjoner, velforeninger, vannkomiteer og noen fagforeninger. Norsk Folkehjelps støtet omfatter opplæring av ledere, organisasjonsutvikling, produksjon av radioprogrammer og politisk påvirkningsarbeid.

RED COMAL (Red de Comercialización Alternativea) er et nettverk for alternativ markedsføring. De kjører et program for politisk skolering for medlemmer av FNRP (Frente Nacional de Resistenca Popular), oppfølgeren til et program som Norsk Folkehjelp også støttet, under CBRPs ledelse (National Coordinator of Popular Resistance). Organisasjoner og kursledere fra atten delstater er representert.

MADJ (Movimiento Amplio de Dignidad y Justicia) samordner lokalsamfunn, organisasjoner og individer mot korrupsjon, brudd på menneskerettighetsbrudd og sosial urett. MADJ har bistått lokalsamfunn rammet av privatisering og utnytting av naturressurser med å organisere seg, og jobber aktivt for at motstandsfronten skal holde sammen.

CDM (Centro de Derechos de Mujeres), er en kvinneorganisasjon etablert i 1992, som får mye anerkjennelse i Honduras for sitt arbeide med å forsvare og fremme kvinners rettigheter, politisk deltagelse, arbeidstakerrettigheter og beskyttelse mot vold. Norsk Folkehjelp har samarbeidet med CDM i San Pedro Sula siden 1996.

ERIC (Equipo de Reflexion, Investigación y Communicación) er en organisasjon som springer ut av den katolske kirken. Den ble etablert i 1980 og arbeider med folk på landsbygda og folk som jobber i fabrikkene og driver også radiokanalen Radio Progreso.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.03.2014
12:00
25.03.2014 13:48Mest lest

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

Håvard Sæbø

Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden

 Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Jan-Erik Østlie

Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

Kai Hovden

Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

Brian Cliff Olguin

Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker

Privat

Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

Colourbox.com. Innfelt: fafo.no

13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Jan-Erik Østlie

– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Ylva Seiff Berge

Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Ola Tømmerås

LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Privat

Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Helge Rønning Birkelund

240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle

IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.

IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.

Morten Hansen

Verkstedarbeiderne i Lodalen vet ikke om jobbene blir flyttet: – Vi har veldig lite vi skulle sagt

På hver sin side av grensen: Til venstre LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, til høyre svenske Joakim Ahlström.

På hver sin side av grensen: Til venstre LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, til høyre svenske Joakim Ahlström.

Helge Rønning Birkelund

Dagpendler Joakim mistet en månedslønn da grensa stengte, men må betale like mye skatt

Kommentar

Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst, skriver Jo Moen Bredeveien.

Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst, skriver Jo Moen Bredeveien.

Jan-Erik Østlie

«Den tradisjonen Sp skriver seg inn i, har pleid å gi voldsomt kraft i vår politiske historie»

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Anita Arntzen

Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jan-Erik Østlie

Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han

PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.

PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.

Katharina Dale Håkonsen

Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse

Debatt

Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.

Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.

Jan-Erik Østlie

«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen

Håvard Sæbø

Fagforeningsleder melder overgang til arbeidsgiverne

Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.

Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.

Martin Guttormsen Slørdal

Rødt vil sprenge sperregrensa


Flere saker