JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
EL og IT har for tiden 43 medlemmer i TrønderEnergi, det er arbeidere som jobber både med vindkraft og vannkraft. (Illustrasjonsfoto)

EL og IT har for tiden 43 medlemmer i TrønderEnergi, det er arbeidere som jobber både med vindkraft og vannkraft. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Vannkraft og vindkraft:

TrønderEnergi vil lage nytt fornybar-selskap sammen med privat kapitalselskap

TrønderEnergi vil lage nytt fornybar-selskap med et privat kapitalselskap, som har eiere i Luxemburg. 20 prosent av vannkrafta og de fleste ansatte går inn i det nye selskapet.18.03.2022
14:56
21.03.2022 09:23

oystein@lomedia.no

I juni skal 19 trønderkommuner ta stilling til om de vil støtte planene til TrønderEnergi om å gå sammen med kapitalselskapet Hitecvision og starte et fornybar-selskap.

Styrene i begge selskapene går inn for dette, men det er eierne, kommunene og pensjonsselskapet KLP, som vil få det siste ordet på generalforsamlingen.

TrønderEnergi og Hitecvision skal eie 50 prosent hver av det nye selskapet, hvis kommunene sier ja til planene. Det foreløpig navnløse selskapet skal ha hovedkontor i Trondheim og aktivitet i Norden.

Eierskapet til rundt 80 prosent av TrønderEnergi sin vannkraft, og eierskapet til nettkonsernet Tensio, skal etter planen fortsatt ligge hos TrønderEnergi. All annen virksomhet kommer til å bli flyttet over til det nye selskapet, som vil få rundt 250 ansatte fra starten av.

– Dette er midt i blinken for hva man prøver å få til politisk i Norge nå. Det sier seniorpartner Jon Vatnaland i Hitecvision til Nettverk.

Nettverk har spurt leder Bjørn Fornes i forhandlingsavdelingen i EL og IT Forbundet om å kommentere saken. Han skriver i en tekstmelding at det er for tidlig å si noe nå, han vil først høre hva tillitsvalgte sier.

Eier i Luxemburg

Det norske selskapet Hitecvision er en fondsforvalter og går inn med flere milliarder kroner i det nye selskapet, som i første omgang vil få en investeringskapasitet på opp mot 20 milliarder kroner.

Hitec ble i sin tid startet av Jon Gjedebo fra Jørpeland i Rogaland. Watrium kjøpte Gjedebo-familiens eierandel. EP-SPV AS og Watrium AS er de to største eierne i Hitecvision og ifølge Europower.no kontrolleres de av selskapet Voyage SA, som er plassert i Luxemburg.

Vatnaland påpeker at det norske selskapet Hitecvision er en fondsforvalter, og at det er et av Hitecvision sine fond som det investeres fra, ikke fra forvaltningsselskapet.

– Hele verden skal dekarbonisere og elektrifisere samfunnet. Det skaper interessante muligheter for Norge og Norden. For å få til det grønne skiftet, trenger vi en modell for å få mer kapital inn i de kompetansemiljøene vi allerede har. Det trenger vi for å kunne bygge ut mer kraftproduksjon, og bygge ut løsninger for elektrifisering og dekarbonisering, og for bygge industriell aktivitet rundt dette. All kraftforsyning vi får inn i Norden totalt sett, er positivt for kraftbalansen og muligheten til å kunne bruke mer av kraften i Norge til industriutvikling, sier Vatnaland.

Dekarbonisere betyr å rense en kjemisk forbindelse eller en løsning for kull eller karbon.

– Full kontroll med arvesølvet

Hitecvision-partner Vatnaland, som selv har bakgrunn fra Statkraft, mener at TrønderEnergi med dette er med på å sikre at kommunene beholder full kontroll med vannkraften.

– Å opprette et selskap på denne måten, er et kinderegg. For det første får du et selskap som beholder kontroll med vannkraften – arvesølvet - og nettet. Det er en utbyttemaskin for kommunen. I tillegg får du et vekstselskap, der TrønderEnergi sammen med entreprenørskap og risikokapital som vårt selskap bringer inn, gjør at vi kan ha ambisjoner om å skape mange arbeidsplasser og sette Midt-Norge på kartet i en grønn omstilling.

Vatnaland framhever at det nye selskapets forutsetninger for å lykkes vil være mye større enn med bare kommunale eiere.

– De 19 kommunene har ikke den samme muligheten til å kunne gå inn med mer kapital.

– Men rundt 20 prosent av vannkrafta går jo inn i det nye selskapet, da får ikke kommunene full kontroll med arvesølvet?

– Det er full kontroll i den forstand at man beholder 80 prosent av eierskap inn i det som heter TrønderEnergi Kraft, som er kraftselskapet. Det nye selskapet vil ha en eierandel på tett oppunder 20 prosent. Man overfører ikke 20 prosent av kraftverkene, men det blir en eierandel på 20 prosent inn. Det er ikke annerledes enn at KLP sitter med eierandel i noe kraftproduksjon med en minoritetsandel. Vi har da en eierstruktur som sikrer kommunene kontroll. Her er det laget en solid struktur for å ivareta denne kontrollen.

Ordfører ikke redd for å miste kontroll

Saken om det nye selskapet kommer opp på kommunestyremøte i Orkland kommune sannynligvis i slutten av mai, opplyser ordfører Oddbjørn Bang (Sp) til Nettverk.

– Jeg er positiv til planene, sier Bang.

Kommunen har ifølge ordførerern savnet et selskap med stor investeringskapasitet.

– Vi trenger noen i ryggen som kan investere i det grønne skiftet med miljøvennlig og bærekraftig produksjon for å få ned klimautslippene.

– Hitecvision er en privat fondsforvalter. Burde ikke det grønne skiftet blitt finansiert med mer offentlige midler som for eksempel kommunens egne penger?

– Ideelt sett er jeg ikke uenig. Men nå er kommunene i den situasjonen at de ikke kan bidra med så mye penger. Vi har hatt et samarbeid med Stadtwerke München om vindkraft på Fosen som vi er fornøyd med, så dette er en kjent modell i TrønderEnergi. Den har fungert godt så langt.

– Rundt 20 prosent av vannkrafta går inn i det nye selskapet, hva tenker du om å miste noe av kontrollen på arvesølvet?

– Vi mister ikke kontroll. TrønderEnergi vil fortsatt eie over to tredjedeler av vannkrafta og vil ha nødvendig flertall om vannkrafta innenfor lovverket. Det er også en klausul om tilbakekjøp i kontrakten.

– Hva vil du si til de 250 ansatte som nå går over i et nytt selskap?

– Det har vært en veldig god prosess med de ansatte, som er enige i dette.

– Positivt for TrønderEnergi

Også leder i EL og IT-klubben i TrønderEnergi, Rune Jerpstad, er positiv til nyhet om etableringen av det nye selskapet.

– Vi har god tro på at dette vil kunne skape nye arbeidsplasser, sier Jerpstad.

EL og IT har for tiden 43 medlemmer i TrønderEnergi, det er arbeidere som jobber både med vindkraft og vannkraft.

250 ansatte i bedriften planlegges overført til det nye selskapet hvis generalforsamlingen gir klarsignal. Det vil trolig skje før sommeren.

TrønderEnergi vil beholde en gruppe direkte knyttet til vannkraft og som ikke overføres.

– Kommunene er i utgangspunktet opptatt av å sikre offentlig eierskap. Eierne våre har vært opptatt av å ta ut utbytte og den har jo gjennom årene gått til å sikre velferd rundt omkring i kommunene. Gjennom denne etableringen får vi tilført kapital som kan gi oss vekst, ikke bare lokalt, men også utover Trøndelags grenser og det er bra, sier Jerpstad.

TrønderEnergi og Hitecvision

* TrønderEnergi er et fornybarkonsern eide av 19 kommuner og KLP.

* Er Nordens nest største vindkraftaktør.

* Har de siste årene lansert flere satsinger innen elektrifisering, blant annet Ohmia Charging, landets største aktør innen elbillading til borettslag og sameier.

* Hitecvision er en norsk kapitalforvalter og serie-entreprenør. 

* Med 70 milliarder kroner i forvaltningskapital er selskapet en av de ledende investorene i den europeiske energisektoren.

* 60 ansatte i Stavanger, Oslo og London skal de neste årene gjennom sine porteføljeselskaper investere over 200 milliarder kroner.

Kilder: TronderEnergi.no og Hitecvision.com

18.03.2022
14:56
21.03.2022 09:23Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

Hanna Skotheim

Tre viktige endringer i reglene for AAP

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Sissel M. Rasmussen

Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

Tormod Ytrehus

1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Privat

Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

colourbox.com

Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Hanna Skotheim

Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Privat

Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

3F Lolland

Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Kai Hovden

Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Beate Oma Dahle / NTB

«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

nyebilder.no

Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund,  havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp


Flere saker