JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ungdommen i EL og IT vil ha toårige perioder og slutt på unødig plastpakking

Ungdommen i EL og IT Forbundet vil at det sentrale ungdomsutvalget skal velges for en toårsperiode og ikke fire år som i dag. Og plasten må bort, mener de.
EL og IT-UNGDOM: Deltagerne på ungdomskonferansen 2018, som ble arrangert på Sørmarka utenfor Oslo.

EL og IT-UNGDOM: Deltagerne på ungdomskonferansen 2018, som ble arrangert på Sørmarka utenfor Oslo.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Ungdomstillitsvalgte fra ni av forbundets 13 distrikter var samlet til den sentrale ungdomskonferansen på Sørmarka helgen 9.-11. juni. Konferansen ble preget av landsmøtesaker, siden dette er den siste ungdomskonferansen før forbundets landsmøte i 2019.

Forut for landsmøtet i 2015 ble det arrangert et eget «minilandsmøte» for unge landsmøtedelegater. Landsmøtet for fire år siden vedtok at ungdommen heretter skal kunne stille egne forslag og ikke være nødt til å gå via fagforeninger eller distrikter.

Over 30 forslag

Og det er dette som har skjedd nå. Ungdomskonferansen på Sørmarka fikk inn over 30 forslag.

– Konferansen ble enige om å stille fem krav innen hvert av dagsordenpunktene på landsmøtet neste år, med unntak av konstitueringen, forteller ungdomsleder i EL og IT Forbundet, Dagfinn Svanøe.

Dagsordenpunktene organisasjon/vedtekter, handlingsprogram og uttalelser, får dermed full oppmerksomhet.

Mindre plast

Når man starter opp et ungdomsarbeid blir det gjerne slik at det organisatoriske og vedtektene får mye oppmerksomhet.

– Nå er vi kommet et skritt videre, denne gangen har det vært mye debatt rundt både handlingsprogram og politikk og det tar jeg som et sunnhetstegn, sier Svanøe.

GRUPPEARBEID: Forslagene ble debattert og stemt over. Her fra gruppearbeidet fredag.

GRUPPEARBEID: Forslagene ble debattert og stemt over. Her fra gruppearbeidet fredag.

Knut Viggen

På miljøsiden stiller ungdommen krav om at forbundet reduserer bruken av plast. Et lite eksempel er forbundsmerkene, som kommer fra produsenten enkeltvis pakket i plast.

– Hvorfor det? Spør Svanøe, som mener at nå som forbundet har fått en tydeligere miljøprofil må det også gjenspeiles i handling,

Utvidet ungdomsrett

Ungdommen i EL og IT foreslår også en utvidelse av ungdomsretten til 30 år og ikke 24 år som i dag. Begrunnelsen er at mange er usikre på sine yrkesvalg tidlig i yrkesløpet, noen hopper av underveis. Ungdommen foreslår at man ikke bare utvider ungdomsretten, men får anledning til å velge én gang til. Har man for eksempel valgt en utdanning som helsefagarbeider og finner ut at man heller vil bli elektriker, ja da åpnes det en mulighet for det, forteller Svanøe.

Krav om lærlinger

Det ble også vedtatt forslag som går på lærlingenes ve og vel. Ungdommen ønsker et nasjonalt regelverk som gjør at bedriftene må ta inn flere lærlinger.

- Tar du en elektroutdanning og ikke får læreplass er det sjanseløst med tanke på å få en jobb. Vi ønsker ordninger nasjonalt slik vi har sett i Trondheims-, Oslo- eller Skiens-modellen, der det stilles krav til bedrifter som vil levere inn anbud at de er godkjente og ikke minst aktive lærebedrifter. Her kommer også aspektet med sosial dumping inn i bildet, sier Svanøe.

Mer arbeidslivskunnskap

En utfordring når ungdom går ut av skole og inn i arbeidslivet er at skolen ikke forbereder unge godt nok for arbeidslivet. EL og IT-ungdommen foreslår derfor at kunnskap om trepartssamarbeidet og arbeiderhistorie skal inn på mellomtrinnet, eller det som i gamle dager var kjent som ungdomsskolen.

Valgt for fire år

Ungdommen stiller også krav på punktet organisasjon og vedtekter, noe av dette handler om ren indremedisin. Til nå har det sentrale ungdomsutvalget blitt valgt for en fireårsperiode. Det mener ungdommen er alt for lang tid. De som skal på EL og IT Forbundets landsstyremøte i Drammen onsdag får en ekstra sak som går nettopp på suppleringsvalg til ungdomsutvalget, som etter dagens regler må godkjennes av landsstyret.

DEBATTEN: Fra debatten om organisasjon/vedtekter lørdag. på talerstolen Morten Lystad.

DEBATTEN: Fra debatten om organisasjon/vedtekter lørdag. på talerstolen Morten Lystad.

Knut Viggen

I dag innstiller ungdomskonferansen kandidater til landsstyremøtet, som så velger om de vil godkjenne dette eller ikke.

Ungdommen foreslår å sette ned utvalgsperioden til to år.

- Fire år er lang tid for en ungdom, mange skifter jobb, forbund, de flytter eller er inne til førstegangstjeneste, forklarer Dagfinn Svanøe.

Alle skal med

- Vi ønsker å endre valgprosessen, på grunn av de utfordringene vi har sett gjennom flere år, sier Svanøe. Blant annet legger vi opp til at man må sitte i det lokale ungdomsutvalget for å kunne få en plass i det sentrale ungdomsutvalget.

– Vi har også sendt inn forslag om at hvert distrikt skal ha en plass i det sentrale ungdomsutvalget. I dag har ungdomsutvalget åtte representanter. En slik utvidelse vil i første omgang gi oss 13 representanter, men dette kan gå ned til 11 hvis det blir vedtatt endringer i antall distrikter i forbundet, sier Svanøe.

Han sier en slik utvidelse vil måtte bety litt andre måter å drive møtevirksomhet på. Ungdomskonferansen foreslår at det sentrale ungdomsutvalget skal ha et arbeidsutvalg, som i dag, men som kan utvides til for eksempel fire – og ikke tre som i dag, og som kan ha jevnlige telefonmøter/videokonferanser. Dette for å unngå for mye reising.

Årets ungdomskonferanse samlet 28 delegater og tre besøkende med talerett og det var representanter fra ni av forbundets 13 distrikter med, hvis man inkluderer Rogalands representant i ungdomsutvalget.

Østfold, Vestfold/Telemark, Hedmark/Oppland og Troms/Svalbard var ikke representert på konferansen.

I NATUREN: Delegatene fikk også tid til sosiale aktiviteter og med sydentemperaturer ute var vannet ved Sørmarka en fristelse.

I NATUREN: Delegatene fikk også tid til sosiale aktiviteter og med sydentemperaturer ute var vannet ved Sørmarka en fristelse.

Knut Viggen

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse