DELTE UT PRIS: Kommunal- og distriktsminsiter Sigbjørn Gjelsvik (Sp) delte ut prisen for beste lærebedrift til lærlingekoordinator Anne Marie Fischer og unviersitetsdirektør Lars Atle Holm.
Knut Viggen
Læreplasser
Universitetet i Ås fikk prisen «beste statlige lærebedrift i 2022»
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) ble denne uka tildelt prisen for beste statlige lærebedrift i 2022.
knut.viggen@lomedia.no
– Et eksempel til etterfølgelse, sa kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) under tildelingen mandag.
Mange var møtt opp i auditoriet i ærverdige Urbygningen ved NMBU i Ås i Viken fylke mandag ettermiddag for å markere at universitetet kan kalle seg årets statlige lærebedrift for året 2022.
Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) delte ut prisen, et diplom og en sjekk på 10.000 kroner.
Universitetsdirektør Lars Atle Holm og lærlingekoordinator Anne Marie Fischer mottok prisen på vegne av NMBU.
Best i 2021: Forsvaret er beste statlige lærebedrift, men staten skal bli bedre
12 lærlinger – 8 fag
NMBU har i dag 12 lærlinger, fordelt på åtte fag. Fagområdene gjenspeiler også den store bredden ved NMBU, som i utstrekning har et av de største universitetsområdene i landet – inkludert blant annet parker og en hel bondegård.
Landbruk, anleggsgartner og hestefag forventer man kanskje som fag ved det som tidligere var best kjent som landbrukshøyskolen i Ås, med røtter helt tilbake til begynnelsen av det forrige hundreåret.
I tillegg har NMBU i dag også lærlinger innen rørleggerfaget, service- og administrasjon, IT-utvikler og elektrikerfaget.
PRIS TIL NMBU: Lærlinger, veiledere, direktør, koordinator og en statsråd, markerte at NMBU er vinnere av fjorårets pris til beste statlige lærebedrift.
Knut Viggen
– Stor dag for NMBU
– Dette er en stor dag for oss, sa rektor ved NMBU, Curt Rice, i sin innledning.
– Vår rolle som utdanningsinstitusjon er å bidra til at unge mennesker finner en vei til arbeidslivet. Samtidig er vi selv avhengig av kompetente fagpersoner på et bredt felt. Å tilby læreplasser er en investering i fremtiden, og bidrar til å utvikle kvalifisert arbeidskraft som både private og offentlige arbeidsgivere vil ha behov for framover, sier Rice.
Statsråd Sigbjørn Gjelsvik har selv utdanning fra NMBU, men understreket at dette ikke har hatt noen innvirkning på valget av NMBU.
Det er en bredt sammensatt jury med representanter for flere departement som har stått for tildelingen.
Juryen har bestått av representanter fra Kommunal- og distriktsdepartementet, Kunnskapsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Opplæringskontoret for statlige virksomheter i Oslo og Akershus (OK stat).
Gode på involvering
I begrunnelsen for juryens valg heter det at NMBU utmerker seg blant annet ved at de har en positiv utvikling i antall lærekontrakter, samtidig som de tilrettelegger for gode læringsforhold både organisatorisk, faglig og sosialt.
De er også gode på å involvere lærlingene i oppgaver som inngår i den daglige driften av universitetet og tilbyr også karriereveiledning.
Regjeringen arbeider for å få flere læreplasser i staten – og opprettholder kravet som ble innført i fjor om at alle statlige virksomheter med mer enn 75 ansatte til enhver tid skal ha minst én lærling.
– NMBU arbeider svært godt med lærlinger. Jeg håper mange andre virksomheter lar seg inspirere av den gode jobben NMBU gjør, seier Gjelsvik.
Andre nominerte til prisen var OsloMet, Nidaros domkirkes restaureringsarbeider og Lånekassen.
Lønn: Hvor mye får en lærling i lønn? Sjekk 45 yrker her
– Tusen takk til lærlingene
Anne Marie Fischer overtok jobben som lærlingekoordinator ved NMBU for tre år siden og sier jobben både har vært spennende og motiverende for henne.
– Jeg har fått bli kjent med usikre ungdommer som utvikler seg til motiverte fagarbeidere gir mye glede. Tusen takk til dere lærlinger som valgte NMBU til deres lærebedrift. Dere bidrar med motivasjon, lærevillighet og interesse, sa Fischer, som også takket de mange faglige veilederne som har vært involvert.
Universitetsdirektør Lars Atle Holm sier NMBU har et mangslungent arbeidsmiljø og er opptatt av både kvalitet og kompetanse innen flere fagfelt.
– Vi gjør ikke dette for å være snille, men fordi vi selv trenger det. Og vi har ytterligere ambisjoner om å involvere flere fagområder. Og dere som er lærlinger her nå, er selvsagt velkomne til å søke jobb hos oss når dere er ferdige, sa Holm.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh