Lærlinger
Forsvaret beste statlige lærebedrift, men staten skal bli bedre
Forsvaret var beste lærebedrift i staten i fjor. Men jevnt over henger staten etter privat næringsliv. Nå stiller regjeringen strengere krav til egne etater.
BEST I STATEN: Fire av 658 lærlinger i Forsvaret. Bak fra venstre: Henriette Reinnel Gaaserud, Sander Sæternes og Sebastian Sørensen. Foran: August Skogvoll
Ole Palmstrøm
merete.jansen@lomedia.no
– Vi sparer nesten et år på at vi kan ta førstegangstjenesten og læretiden samtidig, sier August Skogvoll (19) fra Bodø.
Han er lærling innen IKT i Forsvaret og jobber blant annet med aktiviter i det digitale rom gjennom Cyberforsvaret. Det har gitt så sterk mersmak at han planlegger å satse på en karriere i Forsvaret når fagbrevet er i boks.
Henriette Reinnel Gaaserud (18) fra Hadeland vurderer å gjøre det samme. Hun er lærling innen kontor og administrasjonsfag og synes det er en ekstra gevinst at hun får delta på øvelser gjennom førstegangstjenesten:
– Jeg blir presset til å gjøre ting jeg ellers ikke ville prøvd meg på. Jeg vokser veldig på dette året i Forsvaret, sier hun.
Forsvaret i front
Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) vil Norge mangle nesten 90 000 fagarbeidere fram mot 2035. Antall søkere på yrkesfaglig studieretning har gått opp de siste årene, men ikke alle klarer å komme ut i lære. I de beste fylkene fikk 83 prosent av elevene en læreplass, mens i de dårligste var tallet så lavt som 71 prosent.
Under en liten markering på Akershus festning torsdag, berømmet statsråd Bjørn Arild Gram Forsvaret for å gå foran med et godt eksempel blant statlige virksomheter. Der tok man i fjor inn 568 lærlinger i 27 ulike fag.
Kommunal- og distriktsminister Gram overrakte Forsvaret et diplom og en sjekk på 10 000 kroner som håndfast bevis på at de var årets statlige lærebedrift.
– Vi er veldig imponert over det omfattende arbeidet dere har gjort med å informere om tilbudet og måten dere tilrettelegger på, både faglig og sosialt. Fagarbeiderne er viktige enn noen gang, men det er dessverre mange som møter en stengt dør når teori skal omsettes i praksis, sa han.
Strengere krav i staten
Privat næringsliv tar imot en større andel lærlinger enn statens egne virksomheter, men det ønsker regjeringen å ta tak i. Gjennom det årlige tildelingsbrevet beskriver regjeringen felles føringer for alle statlige virksomheter. Den ene av årets to føringer handler om læreplasser.
– Vi har bestemt at alle statlige virksomheter med mer enn 75 ansatte, i år skal ta inn minst én lærling. De som er større, bør så klart ta inn flere, sier statsråd Bjørn Arild Gram til FriFagbevegelse.
Dette er en direkte oppfølging av Hurdalsplattformen der det står at regjeringen vil sikre læreplass til alle som er kvalifisert for det.
– Det at vi har tatt med dette punktet i de felles føringene, er et tydelig uttrykk for at vi ønsker å styrke arbeidet, sier Gram.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.