DELEGAT: Hanne Christine Sundfær (27) hadde med seg datteren Mia (3 mnd.) på landsstyremøtet i EL & IT Forbundet 11. og 12. juni. Mia er allerede en fullbefaren møtedeltager og har deltatt på møter både i Oslo, Alta og Gardermoen, mens mamma har drevet fagforeningsarbeid.
Knut Viggen
Yngst på landsstyremøtet
Mia (3 mnd.) var yngste deltager på landsstyremøtet da mamma Hanne Christine Sundfær (27) debuterte som delegat.
knut.viggen@lomedia.no
Landsstyremøtet på Gardermoen 11. og 12. juni samlet delegater fra hele landet, men Hanne Christine og datteren Mia var med klar margin de mest langveisfarende. 27-åringen, som til daglig jobber som elektriker hos Selfors Installasjon i Kirkenes, er engasjert i fagforeningsarbeid både på klubb- og distriktsnivå. Hun sitter i LOK-utvalget i Finnmark og er også styremedlem i EL & IT Forbundet Distrikt Finnmark.
På Gardermoen hadde hun hjelp til barnepass av svigermor Kim Liljegren. Eldstejenta på 2,5 år, var hjemme med faren sin.
Reisevant
Det var ikke første gang lille Mia var med på møter i EL & IT-regi. Hun var bare seks uker gammel da hun var med mamma på styremøte i Alta. Da gikk ferden fra Kirkenes i bil. En biltur på nesten 47 mil én vei!
Mia har også vært med på årsmøtet til distriktet og informasjonsmøte om tariffoppgjøret i Oslo da hun var to måneder.
– Jeg ønsker å takke forbundet og familien for støtte og hjelp slik at vi har mulighet å dra på møter i regi av EL & IT Forbundet, sier Hanne Christine.
– Vi finnmarkinger er vant til lange avstander, så det gikk veldig bra, forklarer hun. Familien er flink til å støtte og avlaste når det trengs og Hanne Christines engasjement i distriktet er på langt nær over. Til landsmøtet i EL & IT Forbundet (9.– 13. mars) har Finnmark åtte delegater og Hanne Christine håper hun vil være en av landsmøtedelegatene når den tid kommer.
Fagbrev i 2010
– Dette var mitt første landsstyremøte og det ga mersmak, sier Hanne Christine, som trekker frem innlegget til Arbeiderpartiets nye leder Jonas Gahr Støre.
– Det var interessant, sier 27-åringen, som begynte sin karriere som lærling i 2007. Hun tok fagbrevet i 2010 og har jobbet hele tiden siden. I den første jobbet hun mye mot boliginstallasjon, nå er det mest installasjon i næringsbygg. En periode var hun også innleid ved Sydvaranger Gruve AS, som er en nysatsing innen gruvedrift i kommunen, etablert på det som tidligere var anleggene til Kirkenes’ gamle hjørnesteinsbedrift, AS Sydvaranger.
– Det skjer mye spennende i Kirkenes, både i forhold til næringsutvikling, kontakt over grensen til Russland og nordområdesatsing. Nå er ting i ferd med å ta seg opp igjen, etter at vi har hatt en litt stille periode en stund, forteller Hanne Christine., som gleder seg til å se hva som vil skje i nord, blant annet satsingen innenfor olje-industrien.
– Det vil øke befolkningen her, gi flere arbeidsplasser og gjøre Kirkenes mer attraktivt i tiden framover, forklarer hun.
– Det hadde ikke gjort noe om Ikea også hadde satset her. Jeg tror markedet her er stort nok på grunn av russerne og at nærmeste Ikea ligger i Happaranda.
Organisasjonsdebatt
Distrikt Finnmark er midt oppe i debatten rundt organisasjonsprosjektet og Hanne Christine forteller om gode og lange diskusjoner blant tillitsvalgte og medlemmer.
– Jeg ønsker å beholde dagens modell for Finnmark med distriktet som vårt lokale styringsorgan. Vi har økt aktiviteten blant medlemmene våre og har flere prosjekter i sikte framover. Hos oss teller avstandene mye, Finnmark er jo større enn Danmark, sier Hanne Christine, som synes sentrale myndigheter burde bruke mer penger og innsats i distriktene, ikke minst på samferdsel og infrastruktur.
Frisørstreik
At EL & IT Forbundet stilte seg solidarisk med frisørstreiken, som var i full gang uka landsstyret pågikk, men som ble avsluttet uka etter, synes hun er bra.
– Minstelønna deres er latterlig. Det er en timelønn på 140,75 kroner og mye dårligere vilkår på kveldene. De har en lang yrkesutdanning og står på betonggulv hele dagen, og så tjener ufaglærte i kassa på Rema mer eller like mye. Det henger ikke på greip, mener Hanne Christine.
Jobb og fritid
Regjeringens forslag til oppmykning av arbeidsmiljøloven og mer adgang for å benytte midlertidige ansatte har Hanne Christine liten sans for.
– Jeg er imot dårligere lønn til vikarer og flere midlertidige ansettelser. Dette fører til økt sosial dumping, og da vil den vanlige mann i gata slite med å skaffe seg både lån i bankene og fast ansettelse. Er også for to barnehageinntak i året og mer støtte til studenter. Satsene til Lånekassen holder ikke til dagens kostnadsnivå på mat og bolig, mener Hanne Christine, som synes det er viktig med et velorganisert arbeidsliv der faste stillinger er regelen.
– Men det må ikke bare være jobb heller. Det er viktig å verne om folks fritid også, sier Hanne Christine, som ved siden av jobb, fagforeningsarbeid, barn og hjemmeliv er glad i å gå tur.
– Naturen i Finnmark er det få ting som slår, synes Hanne Christine Sundfær.
Landsstyremøtet i EL & IT Forbundet
11. - 12. juni 2014
Landsstyret er den høyeste myndighet i forbundet når landsmøtet ikke er samlet og består av forbundsstyret samt representanter fra distriktene som velges på distriktenes årsmøter.
Landsstyret er samlet minst to ganger per år.
– Jeg ønsker å beholde dagens modell for Finnmark med distriktet som vårt lokale styringsorgan.
Hanne Christine Sundfær, landsstyredelegat EL & IT Forbundet
Mest lest
SETTE GRENSER: – Jeg klarte ikke se mine egne grenser for hvor mye jeg kunne jobbe. Nav-veilederen så mye tydeligere enn meg at jeg ikke ville klare å jobbe fullt. Men hun så også at det var bra for meg å jobbe. Takket være personlig oppfølging fra henne, klarte jeg det, sier Wenche Reppen. Nesten mot sin vilje søkte hun, og fikk innvilget, delvis uføretrygd.
Privat
Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk
«Trine» har posttraumatisk stresslidelse og går ikke ut av huset uten følge. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Colourbox
«Trine» ble drapstruet på jobb. Nå har hun ikke vært ute av huset uten følge på to år
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
– Det verste var lønna og alle timene jeg måtte jobbe. Jeg hadde hele tida et håp om at lønnsnivået ville øke, sier Olatz Trojaola. Innfelt er skjermdump av brevet som beviser misbruket.
Irati Ayerza
Olatz (51) jobbet 700 timer uten å få ekstra betaling: – Jeg har det svart på hvitt
HJELPER ANDRE: – Jeg vil gjerne dele min historie. Jeg tror den kan være viktig for andre, både rusmisbrukere og ansatte i Nav, sier Morten Fossan Hagen.
Ole Palmstrøm
– På jobbintervjuet spurte de om jeg hadde vært i fengsel, hvilke stoffer jeg hadde prøvd, om jeg hadde tatt en overdose
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
Malin Stavsøien kan juble over vedtaket i Stortinget som gjør at hun igjen kan få dagpenger.
Privat
Nå kan Malin (28) få dagpenger igjen: – Dette er en seier for fornuften
LANGT FRA MÅLET: – Vi ikke helt der at stoppeklokka er borte, sier hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Pleie og Omsorg i Østensjø, som har jobbet i hjemmesykepleien i bydelen i 23 år.
Per Flakstad
Britt må fortsatt bruke stoppeklokka på jobb i hjemmetjenesten etter 3,5 år med tillitsmodellen
Av hensyn til «Anne» og hennes familie er hun anonymisert i denne saken. Belastningen ved å stå fram er stor.
Ida Bing
«Anne» var innleid og mangla rettigheter på jobben: – Et mareritt å få positiv graviditetstest
Colourbox
100.000 har brukt den. Sjekk dagpenge-kalkulatoren
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Debatt
Vi kan ikke se at det er noen god begrunnelse for at den alminnelige aldersgrensen skal være ulik i privat og offentlig sektor, skriver Camilla Barth hos Jussformidlingen.
Anna Granqvist
«Vil du jobbe så lenge sinnet og kroppen holder? Da får vi håpe du ikke er ansatt i stat eller kommune»
Erna Solberg i spørretimen onsdag.
Foto: Heiko Junge / NTB
Pensjon fra første krone vil ikke gjelde for fullt før i 2026. En million arbeidstakere berøres
Debatt
Konsekvensene av en mislykket detbatt kan bli tung å bære for vanlige folk i by og bygd, skriver Roar Abrahamsen.
Håvard Sæbø
«Espen Barth Eide blir utsatt for et useriøst angrep», skriver Roar Abrahamsen
Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat
Foto: Privat
Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra UiO-professoren: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh