DELEGAT: Hanne Christine Sundfær (27) hadde med seg datteren Mia (3 mnd.) på landsstyremøtet i EL & IT Forbundet 11. og 12. juni. Mia er allerede en fullbefaren møtedeltager og har deltatt på møter både i Oslo, Alta og Gardermoen, mens mamma har drevet fagforeningsarbeid.
Knut Viggen
Yngst på landsstyremøtet
Mia (3 mnd.) var yngste deltager på landsstyremøtet da mamma Hanne Christine Sundfær (27) debuterte som delegat.
knut.viggen@lomedia.no
Landsstyremøtet på Gardermoen 11. og 12. juni samlet delegater fra hele landet, men Hanne Christine og datteren Mia var med klar margin de mest langveisfarende. 27-åringen, som til daglig jobber som elektriker hos Selfors Installasjon i Kirkenes, er engasjert i fagforeningsarbeid både på klubb- og distriktsnivå. Hun sitter i LOK-utvalget i Finnmark og er også styremedlem i EL & IT Forbundet Distrikt Finnmark.
På Gardermoen hadde hun hjelp til barnepass av svigermor Kim Liljegren. Eldstejenta på 2,5 år, var hjemme med faren sin.
Reisevant
Det var ikke første gang lille Mia var med på møter i EL & IT-regi. Hun var bare seks uker gammel da hun var med mamma på styremøte i Alta. Da gikk ferden fra Kirkenes i bil. En biltur på nesten 47 mil én vei!
Mia har også vært med på årsmøtet til distriktet og informasjonsmøte om tariffoppgjøret i Oslo da hun var to måneder.
– Jeg ønsker å takke forbundet og familien for støtte og hjelp slik at vi har mulighet å dra på møter i regi av EL & IT Forbundet, sier Hanne Christine.
– Vi finnmarkinger er vant til lange avstander, så det gikk veldig bra, forklarer hun. Familien er flink til å støtte og avlaste når det trengs og Hanne Christines engasjement i distriktet er på langt nær over. Til landsmøtet i EL & IT Forbundet (9.– 13. mars) har Finnmark åtte delegater og Hanne Christine håper hun vil være en av landsmøtedelegatene når den tid kommer.
Fagbrev i 2010
– Dette var mitt første landsstyremøte og det ga mersmak, sier Hanne Christine, som trekker frem innlegget til Arbeiderpartiets nye leder Jonas Gahr Støre.
– Det var interessant, sier 27-åringen, som begynte sin karriere som lærling i 2007. Hun tok fagbrevet i 2010 og har jobbet hele tiden siden. I den første jobbet hun mye mot boliginstallasjon, nå er det mest installasjon i næringsbygg. En periode var hun også innleid ved Sydvaranger Gruve AS, som er en nysatsing innen gruvedrift i kommunen, etablert på det som tidligere var anleggene til Kirkenes’ gamle hjørnesteinsbedrift, AS Sydvaranger.
– Det skjer mye spennende i Kirkenes, både i forhold til næringsutvikling, kontakt over grensen til Russland og nordområdesatsing. Nå er ting i ferd med å ta seg opp igjen, etter at vi har hatt en litt stille periode en stund, forteller Hanne Christine., som gleder seg til å se hva som vil skje i nord, blant annet satsingen innenfor olje-industrien.
– Det vil øke befolkningen her, gi flere arbeidsplasser og gjøre Kirkenes mer attraktivt i tiden framover, forklarer hun.
– Det hadde ikke gjort noe om Ikea også hadde satset her. Jeg tror markedet her er stort nok på grunn av russerne og at nærmeste Ikea ligger i Happaranda.
Organisasjonsdebatt
Distrikt Finnmark er midt oppe i debatten rundt organisasjonsprosjektet og Hanne Christine forteller om gode og lange diskusjoner blant tillitsvalgte og medlemmer.
– Jeg ønsker å beholde dagens modell for Finnmark med distriktet som vårt lokale styringsorgan. Vi har økt aktiviteten blant medlemmene våre og har flere prosjekter i sikte framover. Hos oss teller avstandene mye, Finnmark er jo større enn Danmark, sier Hanne Christine, som synes sentrale myndigheter burde bruke mer penger og innsats i distriktene, ikke minst på samferdsel og infrastruktur.
Frisørstreik
At EL & IT Forbundet stilte seg solidarisk med frisørstreiken, som var i full gang uka landsstyret pågikk, men som ble avsluttet uka etter, synes hun er bra.
– Minstelønna deres er latterlig. Det er en timelønn på 140,75 kroner og mye dårligere vilkår på kveldene. De har en lang yrkesutdanning og står på betonggulv hele dagen, og så tjener ufaglærte i kassa på Rema mer eller like mye. Det henger ikke på greip, mener Hanne Christine.
Jobb og fritid
Regjeringens forslag til oppmykning av arbeidsmiljøloven og mer adgang for å benytte midlertidige ansatte har Hanne Christine liten sans for.
– Jeg er imot dårligere lønn til vikarer og flere midlertidige ansettelser. Dette fører til økt sosial dumping, og da vil den vanlige mann i gata slite med å skaffe seg både lån i bankene og fast ansettelse. Er også for to barnehageinntak i året og mer støtte til studenter. Satsene til Lånekassen holder ikke til dagens kostnadsnivå på mat og bolig, mener Hanne Christine, som synes det er viktig med et velorganisert arbeidsliv der faste stillinger er regelen.
– Men det må ikke bare være jobb heller. Det er viktig å verne om folks fritid også, sier Hanne Christine, som ved siden av jobb, fagforeningsarbeid, barn og hjemmeliv er glad i å gå tur.
– Naturen i Finnmark er det få ting som slår, synes Hanne Christine Sundfær.
Landsstyremøtet i EL & IT Forbundet
11. - 12. juni 2014
Landsstyret er den høyeste myndighet i forbundet når landsmøtet ikke er samlet og består av forbundsstyret samt representanter fra distriktene som velges på distriktenes årsmøter.
Landsstyret er samlet minst to ganger per år.
– Jeg ønsker å beholde dagens modell for Finnmark med distriktet som vårt lokale styringsorgan.
Hanne Christine Sundfær, landsstyredelegat EL & IT Forbundet
Landsstyremøtet i EL & IT Forbundet
11. - 12. juni 2014
Landsstyret er den høyeste myndighet i forbundet når landsmøtet ikke er samlet og består av forbundsstyret samt representanter fra distriktene som velges på distriktenes årsmøter.
Landsstyret er samlet minst to ganger per år.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø
Mulig millionsum i vente for oljepionerene
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Rolf Ringdal blir kanskje den siste lederen av Norsk Lokomotivmannsforbund. Et av forslagene på forbundets årsmøte er å endre forbundets navn til Norsk Lokomotivførerforbund.
Morten Hansen