JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jannicke Hilland vant prestisjefylt styretalent-pris

Konserndirektør for infrastruktur i Telenor, Jannicke Hilland (57), fikk denne uka årets Women Board Award i Norge.
Jannicke Hilland er i dag konserndirektør for infrastruktur i Telenor. Hun har også vært konsernsjef i Eviny/BKK.

Jannicke Hilland er i dag konserndirektør for infrastruktur i Telenor. Hun har også vært konsernsjef i Eviny/BKK.

Knut Viggen

nina.hanssen@lomedia.no

Prisen ble delt ut for 14.gang i Norge og til stede under prisseremonien i Oslo var representanter fra de største selskapene i norsk næringsliv.

Kriteriene er nemlig at kandidatene skal ha totalt 10 års erfaring som styremedlem i selskaper med over 100 millioner i omsetning og gjerne like mange års erfaring fra  ledergrupper med helst operativ erfaring.

Høy kompetanse på pallen

Årets tre nominerte var Karianne Melleby, adm.dir Storskogen Norge AS, Ingvild Vartdal, Advokat Adviso Advokatfirma AS og Jannicke Hilland, konserndirektør for infratsruktur i Telenor, holdt alle en liten innledning om sine erfaringer fra lederjobber og styreverv.

Et av målene med prisen er nemlig å løfte kvinnelige styremedlemmer til å bli styreledere samt å vise kvinnelige styremedlemmers kompetanse. Da juryen hadde lest opp sin begrunnelse var det en glad, overrasket og ydmyk Hilland som tok imot prisen.

De fleste kjenner til næringslivslederen, opprinnelig fra Bergen, som fra 2015 til 2022 var konsernsjef i kraftselskapet Eviny. Før det var hun også direktør for konsernsikkerhet og sikring i Statoil.

Hilland var 17 år i oljebransjen før hun skiftet bransje, og er opprinnelig teknolog med solid utdanning fra både Handelshøgskolen, universitetet i Bergen og fra universitetet i Manchester.

Briljant uten å briljere

Juryleder Adele Norman Pran sa at årets vinner har solid operativ erfaring som hun tar med seg inn i styrerommet.

– Det blir sagt om vinneren at hun er brilliant uten å briljere, sa Jurylederen da hun leste opp begrunnelsen. Og hun har en imponerende CV. I dag sitter vinneren som nestleder i Yara International og har også sittet i styrer i Nysnø klimainvesteringer, BONHEUR ASA, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiB, Energi Norge og Tafjord.

Nina Hanssen

– Hilland fremstår som svært strategisk og helhetstenkende. Med sin gode evne til å skille viktig fra mindre viktig, sterke mål- og resultatfokus og tunge tech og økonomikompetanse, bidrar hun til nytenkning samtidig som hun sikrer god gjennomføring, sa Pran, som sammen med Svein Richard Brandtzæg,Tore Ulstein og prisgründer Gunnar Eckbo utgjorde juryen.

Vinneren var glad for at en teknolog som henne kunne motta en slik pris, og gleder seg til å dele nyheten med sine døtre og sønn.

Tidlig ute med KI

Hilland er stolt over å ha studert teknologi og elektronikk og i sin doktorgrad tok hun for seg bruk av tidlige versjoner av kunstig intelligens (KI) til å få ut relevant data fra veldig komplekse datamengder.

– Det var jo veldig nerdete den gangen og et omvendt sjekketriks å prate om dette. Jeg er glad i at det nå er mye interesse rundt KI og at jeg da kan rulle opp min gamle innsikt i komplekse dataanalyse igjen, forteller hun forsamlingen med et glimt i øyet. Gjennom sitt utviklingsløp i Hydro fikk hun studere på Handelshøyskolen og fikk også innsikt forretningsanalyse og og finansverden.

– Det var en stor glede for meg jeg har vært heldig og hatt fantastisk jobber i næringslivet, forteller hun. Hilland begynte som  prosessingeniør  i Hydro og hennes første lederjobb var som oljeplattformsjef.

– Jeg ble som ung plattformsjef og ingeniør kastet ut på plattformen til gutta. Det var den kuleste jobben jeg har hatt, forteller hun med entusiasme men røper også at de mannlige kollegene var litt skeptisk i starten til en kvinnelig sjef.

– Jeg ble fortalt at de kommenterte hva hun dokka gjorde der.  Heldigvis var jeg som plattformsjef veldig godt trent til beredskap og da det oppsto en beredskapshendelser på min første tur med fikk jeg respekt, forteller hun.  Hun mener kvinner i utradisjonelle roller er viktige rollemodeller for andre og bør skaffe seg god operasjonell erfaring. Senere fikk hun stort ansvar da Statoil opplevde terror og hun måtte prate med de pårørende til både de som kom hjem fra Algerie og de som ikke kom hjem.

– Det var en utrolig erfaring da du både må være leder og medmenneske for folk i krise. Dette lærte jeg mye av, sier hun.

– Både som leder og styremedlem så har vi alltid ansvar for våre ansatte og det vi må alltid ha med det menneskelige aspektet, sier hun.

– Jeg drives av og gleder meg over at styrer kan bruke min erfaring og min kompetanse inn i styrerommet. Det er fantastisk motiverende, sier vinneren. Hun får brukt all sin kompetanse i Yara som er et kompleks selskap og i styrerollen i NHO.

– I styreverv kan vi ikke bare se bakover og jobbe med rapportering men se framover i den komplekse skjøre verden gjennom risikostyring og være sikker på at vi hjelper ledelsen til å fokusere på de viktigste sakene.

– Vi må skille mellom viktig og uviktig og vi må koble bærekraft og finans for en god innovativ utvikling for selskapene, sier den glade empatiske vinneren. Hun er overrasket og føler det er en annerkjennelse og ære som hun setter høyt.

– Og det er en utrolig kul premie, sier hun og holder fram beviset.   

Kjønnsbalanse i styrer

Fra 1. januar i år må alle mellomstore og store selskaper i Norge ha 40 prosent kjønnsbalanse i styrer.

Nytt lovverk krever at store og mellomstore selskaper skal ha minst 40 prosent kjønnsbalanse i styret, med gradvis innføring mellom 2024 og 2028. Det betyr at rundt 20 000 selskaper etter hvert blir omfattet.

I aksjeselskaper er bare 20 prosent av styrerepresentantene kvinner i Norge. Hvert år deles det ut en styrepris til kvinner i styret. Les mer om dette her:

Women's Board Award - Styreinformasjon AS

Warning
Annonse
Annonse

Kjønnsbalanse i styrer

Fra 1. januar i år må alle mellomstore og store selskaper i Norge ha 40 prosent kjønnsbalanse i styrer.

Nytt lovverk krever at store og mellomstore selskaper skal ha minst 40 prosent kjønnsbalanse i styret, med gradvis innføring mellom 2024 og 2028. Det betyr at rundt 20 000 selskaper etter hvert blir omfattet.

I aksjeselskaper er bare 20 prosent av styrerepresentantene kvinner i Norge. Hvert år deles det ut en styrepris til kvinner i styret. Les mer om dette her:

Women's Board Award - Styreinformasjon AS