Rekordhøy strømprisvekst drar konsumprisindeksen opp
Konsumprisindeksen har steget 4,1 prosent fra september 2020 til september i år. Den mer enn doblede strømprisen trekkes fram som årsak.
Fra september 2020 til september 2021 steg prisene på elektrisitet inkludert nettleie 107,7 prosent, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).
– Dette er den største tolvmånedersendringen målt for denne gruppen i KPI siden målingene startet, skriver de.
De legger til at dette må ses i sammenheng med at prisnivået på strøm var lavt gjennom store deler av fjoråret. Årsakene til det høye prisnivået på strøm er blant annet tørt vær i Sør-Norge, lite tilsig og lav magasinfylling.
– Også europeiske forhold, som høye brensels- og kvotepriser samt gasspriser i Europa, påvirket de norske strømprisene, skriver SSB.
Økning også uten strøm
September 2021 er første måned siden mars 2020 at koronapandemien ikke har medført særbehandling av enkelte tjenester i beregning av KPI.
Det innebærer blant annet at reelle priser på flyreiser til utlandet også er inkludert fra og med september 2021, skriver SSB.
Kjerneinflasjonen, KPI-JAE, har økt 1,2 prosent de siste tolv månedene. Konsumprisindeksen uten elektrisitet, KPI-JEL, steg 1,2 prosent fra september 2020 til september 2021.
– Noe som betyr at elektrisitet inkludert nettleie bidro til å trekke KPI opp hele 2,9 prosentpoeng i perioden.
Lavere pris på mat
Økningen i KPI siste tolv måneder ble dempet av prisutviklingen på matvarer og alkoholfrie drikkevarer. For denne gruppen ble det målt en prisnedgang på 3,8 prosent fra september i fjor til september i år.
Passasjertransport med fly, som er basert på både reelle og estimerte priser i måleperioden, viste også en nedgang de siste tolv måneder.
Fra august til september steg konsumprisindeksen 1,0 prosent, mens kjerneinflasjonen steg 0,4 prosent i samme periode.
Produsentprisene også opp
Produsentprisindeksen gikk også kraftig opp i september. Det er særlig energivarer som drar økningen, ifølge SSB.
Innenfor utvinning av råolje og naturgass, som gikk opp med rundt 19 prosent, var det spesielt naturgassen som påvirket oppgangen mest.
– Prisen på naturgass svinger en del på kort sikt, men prisen har samlet sett pekt oppover de siste fem månedene. Økt etterspørsel etter gass i Europa i kombinasjon med lavere tilgang er en viktig forklaring på de høye gassprisene, skriver SSB.
Innen kraftforsyning økte prisene med 17,9 prosent fra august til september og ble med dette liggende nesten 126 prosent over fjorårets september-nivå.
(©NTB)
andreas.lof@ntb.no