– Aldri har noen regjering gjort mer for å rive ned det Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund har bygd opp
NFF-leder Rita Bråten åpnet landsmøtet med sterk kritikk av regjeringens budsjettkutt.
NFF-leder Rita Bråten under åpningstalen på NFF-landsmøtet 2018
Frank Holtschlag / nyebilder.no
may.berg@lomedia.no
– I alle årene som har gått siden jeg ble tillitsvalgt, har jeg aldri oppevd noen regjering som har ødelagt så mye av det dette forbundet har bygd opp, sa Rita Bråten, da hun hilste landsmøtet ved inngangen til en ny hundreårsperiode for NFF.
• Stort flertall av LO-medlemmene sier ja til lønnsoppgjøret i staten
Kritiserer ABE-reformen
Bråten framhevet den såkalte avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen). Den har kuttet 200 millioner kroner i kriminalomsorgens budsjetter i fireårsperioden siden siste landsmøte, men har handlet om å kutte kostnader og ikke om å reformere offentlig sektor.
– Regjeringen signaliserer at reformen skal fortsette og dermed også kuttene. Den kampen må vi ta, i allianse med blant annet LO, sa Bråten.
Bråten nevnte i fleng andre tiltak regjeringen har satt i verk, som forbundet har kjempet mot: nedlegging av regioner, etablering av soningsplasser i Nederland for å kutte soningskøer, svekking av opparbeide rettigheter for de ansatte, som angrep på hovedtariffavtalen og arbeidsmiljøloven, kostgodtgjørelse og nå særaldersgrensene.
– Har vi bare sittet og sett på det som har skjedd? Nei, det har vi ikke. Og vi har innimellom blitt hørt og fått gjennomslag. Vi lyktes i å stoppe første forslag til omorganisering av kriminalomsorgen, som vi mener har vært kun økonomisk begrunnet. Direktoratet sier at det er viktig med åpenhet, men har likevel ikke valgt å offentliggjøre sitt forslag, som vi mener det er viktig at dere får si deres mening om, sa Bråten.
• Tillitsvalgt frykter budsjettkuttene vil føre til mer innlåsing, isolasjon og utagrende innsatte
Kjemper for åpen soning
– Det har vært en kamp for å hindre at åpne soningsplasser legges ned, spesielt de små enhetene som NFF mener fungerer bra. Mange innsatte med lange dommer trenger opphold i åpen soning før de går over i alternativ soning. Lenkesoning er ingen erstatning, sa Bråten.
Bråten påpekte også at forbundet har vært en pådriver i å legge ned soningsplassene i Nederland, men innrømmet at prisen var høy: å gå ned på å dublere plasser dersom soningskøene vokser igjen.
– Det er nesten som å velge mellom pest og kolera, sier Bråten.
• Asle Aase er innstilt som ny leder av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund
Åpenhet om valgene
Bråten påpekte at det aldri før har vært så stor åpenhet rundt valgene til de sentrale vervene som foran dette landsmøtet.
– Vi har tre kandidater som har sagt offentlig at de ønsker å bli ledere. Det er også nytt at valgkomiteen har offentliggjort sin innstilling før landsmøtet, sa Bråten, som beklager at så få kvinner har vist interesse for å ta verv i forbundet.
Bråten kommenterte debatten som har gått rundt lederkampen som har pågått forut for landsmøtet.
– Noen sier at forbundsledelsen har vært for passive, og først våknet da kampen om ledervervet begynte. Det er jeg uenig i. Sentralstyret har hatt klare og tydelige meninger i de store sakene. Kontrollkomiteen har konkludert med at vi har fulgt opp handlingsprogrammet som ble vedtatt under forrige landsmøte, sa Bråten.
Justisminsteren kommer på landsmøtet senere i dag. Her vil han vil få anledning til å svare for uttalelsene i NFF-lederens åpningstale.
• Innsatte ved Horten fengsel har lagd delegatgaven til NFF-landsmøtet
• Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund feirer 100 års-jubileum