JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
OPPGITT: LO Stats leder, Tone Rønoldtangen, er skuffet over NHO-sjef Kristin Skogen Lund og Solberg-regjeringen.

OPPGITT: LO Stats leder, Tone Rønoldtangen, er skuffet over NHO-sjef Kristin Skogen Lund og Solberg-regjeringen.

Kristian Brustad

– Blå-blå likestilling i feil retning

Tone Rønoldtangen er direkte opprørt. Lederen i LO Stat mener Solberg-regjeringen reverserer likestillingen i arbeidslivet på en utspekulert måte.10.01.2014
12:00
10.01.2014 12:25

nina.hanssen@lomedia.no

Tone Rønoldtangen har i likhet med flere LO-topper reagert negativt på signaler fra både regjeringen - og NHO-sjef Kristin Skogen Lund om at glasstaket er fjernet og at kvinner selv må ta ansvar hvis de skal ha lederstillinger. Rønoldtangen reagerer spesielt på en mer individualisering av likestillingsdebatten.

Også likestillingsansvarlig i LO, Peggy Hessen Følsvik reagerer. Hun sier det er en farlig vei å gå.

LO-leder Gerd Kristiansen presiserer at det fortsatt er store likestillingsutfordringer i arbeidslivet, som gjør at få kvinner når helt til topps. Kristiansen mener det fortsatt er strukturelle barrierer som gjør at kvinner møter flere hindringer på veien mot toppen enn menn.

– Utspekulert

Nå er LO Stat-sjefen bekymret over hvilken retning likestillingsdebatten er i ferd med å ta.

– Noe av det første den blåblå regjeringen gjorde, var å starte en reversering av de positive tiltakene som den rødgrønne regjeringen hadde satt i gang. Og de gjør det på en utspekulert måte. De går skritt for skritt. I motsatt retning av de rødgrønne. Det er livsfarlig, sier hun. Rønoldtangen har lagt merke til at Erna Solberg og hennes statsråder samtidig forsikrer folk at de har de gode løsningene og de moderne løsningene.

– De små skritt som Solberg snakker om blir veldig store på likestillingsområde om vi ikke reagerer. Nå har de allerede trukket tilbake den gode stortingsmeldingen «Likestilling kommer ikke av seg selv», der Stoltenberg regjeringen hadde viet mye plass til likestilling i arbeidslivet. Og jeg har notert hva likestillingsministeren har sagt.

Skremt

– Valgresultatet viser at de borgerlige har lyktes alt for godt i å tildekke politikken ved å skifte retorikk. De har en mykere stil og godslig ordbruk. Jeg er skremt. Vi har en jobb å gjøre ved å avdekke hva som egentlig skjer, sier Rønoldtangen.

Spesielt vil hun framheve uttalelsen om individualiseringen.

– Jeg er selvfølgelig enig at vi alle – både kvinner og menn – har ansvar for eget liv, og at den enkelte selv må bestemme om hvordan de skal innrette livet sitt. Men for at vi skal kunne ta reelle valg, må forholdene legges til rette. Både gjennom lover og regler, og økonomisk. Dette gjorde den rødgrønne regjeringen, skritt for skritt sørget de for å legge til rette for et mer likestilt samfunn, sier hun.

Rønoldtangen mener utviklingen på området gjennom flere år har gjort at likestilling ikke har stått øverst på dagsorden i fagbevegelsen. Hun mener LO-ledelsen må ta tak i saken.

– Farlig vei

Følsvik sier at LO kommer til å ha likestilling høyt på agendaen framover, også i det kommende lønnsoppgjøret. Nå oppfordrer hun tillitsvalgte både sentralt og lokalt å løfte denne fanen høyt.

– Mye står på spill. Jeg oppfordrer både kvinner og menn til forsvare rettigheter vi har kjempet fram både for kvinner og menn. Jeg tror mange av våre tillitsvalgte og medlemmer har tatt arbeidet med å fremme likestilling litt som en selvfølge. Men med den nye regjeringen vil det komme mange nye utfordringer, og jeg er redd for at vi i stedet for å kjempe for bedre likestilling er nødt til å bruke våre krefter på å kjempe for å forsvare det vi har, sier hun.

Hun mener signalene tyder på at LO ikke vil få drahjelp til å sette likestilling i arbeidslivet på dagsorden verken fra NHO eller Solberg-regjeringen.

– Det er på tide at vi begynner å gå i tog igjen for å beholde våre rettigheter, sier hun.

Følsvik sier at stortingsmeldingen som Solberg-regjeringen forkastet var god, og skisserte opp de store utfordringene som kvinner har i arbeidslivet. Blant annet utfordringer knyttet til det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, ufrivillig deltid, høyere sykefravær blant kvinner, høyere andel deltid blant kvinner, lønns- og inntektsforskjell og diskriminering. Følsvik er provosert over at de borgerlige partiene vedtok å redusere den foreslåtte økningen av pappapermen, og at de nå også begynner å diskutere abort.

– For en som har levd en stund var det nesten helt utenkelig at abortdebatten skulle komme opp på nytt i år, sier hun.

– Skogen trakk opp stigen.

Følsvik savner en viss ydmykhet fra NHO-sjefen.

– At Kristin Skogen Lund selv har vokst opp i gode sosiale kår og ikke møtt «glasstak» eller andre barrierer i sitt yrkesliv som kvinne, betyr ikke det at hele verden er slik. Kvinner har fortsatt store utfordringer i arbeidslivet og mange har stått på barrikadene for å sikre et lovverk og sikre tiltak som kan støtte de som sliter.

–Skogen Lund har nytt godt av den kampen som fagbevegelsen og andre bevegelser har kjempet for bedre kår for kvinner og burde vise mer ydmykhet, sier hun.

NHO sjef Kristin Skogen Lund er enig at det er utfordringer i arbeidslivet, men forsvarer fortsatt det hun har sagt om likestilling.

– Jeg har aldri sagt at det ikke er utfordringer og barrierer i arbeidslivet, men at de er ikke direkte knyttet til det faktum at man er kvinne.

– Fremtidsrettet likestillingspolitikk

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (FrP) er ikke bekymret for likestillingen i Norge. Hun sier at Solberg-regjeringen skal føre en offensiv og fremtidsrettet likestillingspolitikk.

– Gode foreldepermisjonsordninger, fleksible arbeidstidsregler og tilnærmet full barnehagedekning muliggjør at kvinner og menn skal kunne kombinere omsorg for barn med deltagelse i yrkeslivet. Det er et mål for denne regjeringen at kvinner og menn skal ha like muligheter til deltagelse. Dette målet er ikke uforenlig med å sette individets og familiens valgfrihet høyt på dagsorden, sier hun.

Likestillingsministeren sier videre at hun er opptatt av at det skal være opp til kvinner og menn selv hvordan de ønsker å organisere sine liv.

– Staten bør ikke gå inn å detaljregulere folks liv i likestillingens navn. I arbeidet for å fremme likestilling vil regjeringen bruke eksisterende strukturer og forskningsmiljøer framfor å etablere mer byråkrati, sier hun.

Horne presiserer også at denne regjeringen vil fortsette dialogen med partene i arbeidslivet.

– Dette samarbeidet skal forankres i Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd. Jeg oppfatter det slik at både arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene er positive til samarbeid om likestilling, sier hun.

– Regjeringen er passiv

Men de to LO-toppene Rønoldtangen og Følsvik er ikke overbevist om at Solberg-regjeringen vil levere på likestillingspolitikken. De to susser når Horne alltid trekker fram mentorordningen, som nærmest den eneste måten å få flere kvinnelige ledere på. De er ikke imponert over det de har hørt så langt.

– Mentorprogram for lederrekruttering er sikkert et bra tiltak, men det må samtidig jobbes med lovverk og tiltak for å sikre alle kvinner like muligheter i arbeidslivet, presiserer Følsvik.

10.01.2014
12:00
10.01.2014 12:25Mest lest

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Privat

Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

Hanna Skotheim

Tre viktige endringer i reglene for AAP

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

Tormod Ytrehus

1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Sissel M. Rasmussen

Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid

STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.

STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.

Sissel Rasmussen/Tormod Ytrehus

LO-lederen med full støtte til pilotene: – SAS-ledelsen holdt sine ansatte for narr 

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Erlend Angelo

Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?

– Jeg forstår ikke hvordan Nav kan ansette leger med slike holdninger til mennesker som blir syke, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).

– Jeg forstår ikke hvordan Nav kan ansette leger med slike holdninger til mennesker som blir syke, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).

André Kjernsli

Rødt raser etter avsløringen om at syke Ikea-ansatte tvinges på jobb

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

colourbox.com

Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Privat

Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

Lars Magne Hovtun/OBRE

I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon

–  Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

Ida Bing

Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn

– Målet fra ledelsen flyttet seg. Vi ble utsatt for et taktisk skittent spill uten at vi visste det, sier forbundsleder.

– Målet fra ledelsen flyttet seg. Vi ble utsatt for et taktisk skittent spill uten at vi visste det, sier forbundsleder.

Jan-Erik Østlie

Pilotene mener de har blitt lurt av SAS-ledelsen: – Vi ble brukt i et skittent spill, sier Norsk Flygerforbund

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Kai Hovden

Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen

Martin Guttormsen Slørdal

Tusenfryd underbetaler unge i sommerjobb, mener Norsk Arbeidsmandsforbund

Kommentar

Konsernsjefen i SAS, Anko van der Werff, har utført en lignende operasjon som den han nå gjør i SAS, i det colombianske flyselskapet han ledet tidligere

Konsernsjefen i SAS, Anko van der Werff, har utført en lignende operasjon som den han nå gjør i SAS, i det colombianske flyselskapet han ledet tidligere

Chris Anderson/AFP/NTB

«Denne konflikten handler om hva slags arbeidsliv vi ønsker oss»

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Vidar Ruud / NTB

SAS-pilotene ut i streik: Partene skylder på hverandre

Ole Palmstrøm

Posten og Bring får kritikk for uforutsigbare og dårlige arbeidsvilkår

Skifttilleggene betaler regningene, sier Joakim Magnusson.

Skifttilleggene betaler regningene, sier Joakim Magnusson.

Martin Guttormsen Slørdal

Joakim har jobbet mange nattskift som baker. Det vil han ikke gjøre igjen

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp

Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. 

Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. 

Colourbox

NRK kan gå i svart fra midnatt


Flere saker