JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg i Sverige

– Jeg håper at valget i Sverige blir et brakvalg for venstresiden

Mens hans kolleger er på Almedalsveckan driver den tidligere fengselsbetjentene Kadir Kasirga (43), og nå bydelsordfører i Hasselby Vallingsb, valgkamp i Stockholm. Han er optimist.

Nina Hanssen

Kadir Kasirga er en av riksdagskandidatene som svensk fagbevegelse heier fram. Fengselbetjenten har i alle år vært medlem av SEKO og sier at det fagligpolitiske samarbeidet er viktig for han. Han er i dag heltidsordfører i bydelen der Oluf Palme kom fra. Det har Kasirga vært siden valget i 2014. Til høsten håper han på fast plass i Riksdagen.

– Oluf Palme har alltid vært et politisk forbilde og det er ærefult å gå i hans fotspor, sier kandidat på plass nummer 7 for Sosialdemokraten i Stockholm.

Svenske LO-medlemmer forlater sosialdemokratene før valget

Optimist

Kadir Kasirga sier at han er optimist foran høstens valg i Sverige og tror vanlige folk vil stemme på et godt og trygt arbeidsmarked og en god velferdsstat som tar vare på folk, fremfor mer privatisering. I dag styrer statsminister Stefan Löfven en mindretallsregjering sammen med Miljöpartiet de gröna.

– Jeg håper at valget i Sverige blir et brakvalg for venstresiden og vil bli en ny positiv kraft for alle sosialdemokratene i Europa sier han.

Kasirga lar seg ikke skremme av meningsmålinger som viser at Sverigedemokraterna har nå like stor oppslutning som Moderaterna i Sverige. En fersk måling Inizion har utført viser at det høyrepopulistiske partiet har en oppslutning på 20,5 prosent, mens den viser nedgang for Socialdemokraterna. Fortsatt ligger hans parti på 24,5 prosent, men Kasirga tror de vil få flere sympatisører før valgdagen.

– Vi ser jo hva slags retorikk Sverigedemokratene bruker for å skape konflikter og skremmer massene og ser at de får store oppslag i mediene, men det er ingen som snakker om krisen for de liberale partiene. Man setter opp høyrepartiene mot de sosialistiske men hvor er partiene midt i mellom blitt av? Spør han. Kasirga tror høyresiden er mer splittet enn man tror og at de ikke vil greie å samarbeide etter et valg.

– Dessuten kommer det nå klart frem at Høyrepartiene ikke ønsker en sterk fagbevegelse. Da står også hele den nordiske modellen for fall og det er alvorlig, sier han. Selv er Kasirga, som opprinnelig er kurder, fra Istanbul stolt over å tilhøre arbeiderbevegelsen han mener representerer en sterk kraft for å få til gode endringer og som vil inkludere alle.

Slik skal svensk fagbevegelse vekke velgerne før valget i september

Kurdisk flyktning

– Jeg kom til Sverige sammen med familien min på gjenforening da jeg var 14 år. Det var en svært vanskelig situasjon for en tenåring å flytte fra eget land og til en liten bygd i Sverige. Jeg ville bare hjem til venner og til storbyen, men vi ble godt ivaretatt. Allerede som 18-åring ble jeg politisk engasjert og fikk mange venner.

– I retorikken til Sverigedemokratene så er det mange som er 2. eller 3.generasjon innvandrere som føler seg som sekundære medborgere på grunn av utseende og bakgrunn. Slik vil vi ikke ha det. Det er nesten som man har glemt at over en million svensker dro selv til USA da det var hungersnød på 30-tallet, sier han.

I Oluf Palmes ånd

Kasirga har lest mye historie og mener LO og sosialdemokratene skal være stolt over at man har bygd opp en god velferdsstat som tar vare på alle. Det er i denne ånden han nå ønsker selv å bli rikspolitiker.

– Jeg ønsker å ta med meg visdommen og klokskapen til Oluf Palme.

– Palme var en internasjonalist og hadde et godt menneskesyn. Politikk er å ville, sier Kasirga.

– Jeg synes den nåværende regjering har lykkes med å få Sverige på rett vei igjen og nå går vi til valg for mer trygghet i arbeidslivet og for folk flest, sier han. Han vil ha trygge lønn- og arbeidsvilkår for alle og er opptatt av å lage en god boligpolitikk som gjør at folk har rå til å bo i egen bolig.

Skrudde av mikrofonen da svensk LO-sekretær tok opp Palestina-saken: – Jeg opplevde det som sensur

Fem reformer som kan utjevne forskjeller og styrke velferden, ifølge svenske LO-økonomer

Mens den norske regjeringen gir skattelette, skjerper svenskene skattene for utenlandske arbeidere

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse