Kriminalomsorgen:
4.400 ansatte i kriminalomsorgen går ut i politisk streik mot fengsel-nedlegging
Mandag legger 4.400 ansatte i fengsel og friomsorg i Norge ned arbeidet i to timer i protest mot regjeringens forslag til statsbudsjett. De frykter for arbeidsplassene sine.
Illustrasjonsfoto.
Christopher Olssøn
Ifølge regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år skal sju fengselsavdelinger i Sør-Norge avvikles. Det betyr at minst 162 ansatte kan miste arbeidsplassen sin.
Bakgrunnen er blant annet at flere dømte soner med fotlenke, og at det ikke lenger skal være behov for soningsplasser med lav sikkerhetsnivå.
LO-forbundet Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) og YS-forbundet Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY) varsler nå at de tar ut samtlige medlemmer i streik.
• Tillitsvalgte kjemper mot nedleggelse av sju fengsel og 162 arbeidsplasser
Norge har 250 plasser for mye
Statssekretær Knut Morten Johansen (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet sier det ikke lenger er bruk for fengselsplassene:
– Vi har en overkapasitet på om lag 250 fengselsplasser med lavere sikkerhetsnivå, og det er derfor nødvendig å legge ned reell overkapasitet av plasser, sier han.
– NFF ser det som helt nødvendig å reagere på forslaget til statsbudsjett og forbundets 2700 medlemmer vil legge ned sitt arbeid i to timer på mandag, sier leder Asle Aase i NFF.
Streiken vil ikke ramme kritiske deler av driften på enhetene. Medlemmene vil ikke forlate enheten, men vil legge ned sitt arbeid i to timer.
KY tror det blir oppsigelser
Forbundsleder Knut Are Svenkerud i KY kaller forslaget om å legge ned sju fengsel for både overraskende og sjokkerende.
Selv om det er nye, store fengsler under oppføring blant annet i Froland og Mandal på Sørlandet, går ikke regnskapet opp verken økonomisk eller bemanningsmessig, ifølge Svenkerud.
– Jeg kan ikke se noe annet enn at dette forslaget vil føre til mange smertefulle oppsigelser, sier han til NRK.
På Sørlandet er det er avdelingene på Håvet og Kleivgrend ved Arendal fengsel som skal legges ned. I Vestfold dreier det seg om fengslene i Sandefjord og Hof. I Buskerud rammes Hassel fengsel, og i Hedmark, Bruvoll. Under Bergen fengsel er det avdelingen på Osterøy som foreslås nedlagt.
Les også: