LO-kongressen
Asle og Tommy mot kjøttvekta
Selv et forbund med 3500 medlemmer har ei hånd på rattet i et LO som nærmer seg millionen.
DEMOKRATI: Asle Aase og Tommy Fredriksen, Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) mener et lite forbund kan ha god innflytelse på LO-kongressen.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
Store forbund som Fagforbundet, NTL og Fellesforbundet legger føringene for hva LO skal foreta seg. Denne uka vedtar LO-kongressen politisk retning, også, vil mange hevde, for fagbevegelsens politiske arm med navn Arbeiderpartiet. Hvilke muligheter har to enslige delegater fra et lite forbund for å få fram sine hjertesaker?
– Vi har spilt inn og fått med endringer, men ikke tekstforslagene våre. Det blir i form av kulepunkter. Slik har vi fått med 80 prosent av det vi har spilt inn, sier leder i Norsk Fengsels og Friomsorgsforbund (NFF), Asle Aase mens det er litt oppholdsvær på Youngstorget.
LO-kongressen 2022 består av 315 delegater. 260 velges fra forbundene og 40 fra LOs fylkeskontorer.
Eirik Dahl Viggen
Aase er kongressdelegat på vegne av NFFs cirka 3500 medlemmer. Han stiller på LO-kongressen sammen med forbundets nestleder Tommy Fredriksen. Til landsorganisasjonens høyeste organ hadde de med seg seks forslag. Selv ikke et lite kontroversielt forslag om likeverdige soningsforhold for straffedømte menn og kvinner, ville LO-ledelsen tiltre, som det heter her. Men som Aase sier, innholdet er ivaretatt.
Les også: Flere mener LO-kongressen er udemokratisk: – Man får knapt respons på innleggene
LO-forbundene sendte på forhånd inn rundt 170 forslag til nytt handlingsprogram. Delegatene presenterte for salen hvert forslag på tre minutters taletid. Det skjedde uten noen tematisk rekkefølge, og det var lett å miste tråden.
– Budskapet kan lett drukne i 170 taler. Men å ikke bli hørt der og da, betyr ikke at du ikke er lytta til, sier Fredriksen.
Bakover i salen satt mange partifolk og fikk med seg stemninga.
Kjersti Stenseng, partisekretær i Arbeiderpartiet, fulgte nøye med på LO-kongressen 2022.
Eirik Dahl Viggen
– Flere delegater er ikke fornøyd med debattstrukturen. Fungerer demokratiet?
– De store har mest å si, og de store snakker med de store. Det blir mye makt på få hender. Men jeg skjønner at det blir slik når de store dekker brede områder i arbeidslivet, mens vi i NFF organiserer ansatte i en enkelt etat, sier Asle Aase.
Bjørnar Moxnes, leder i Rødt, fulgte nøye med på LO-kongressen 2022.
Eirik Dahl Viggen
– Det sier seg selv at hvis noen av de store går sammen, kan de mene hva de vil. Vi anerkjenner at de store har mye å si, men LO er fattig uten mangfoldet. Er du stor må du være raus og ivareta. Det er fagbevegelsen. Jeg oppfatter at vi i NFF i ganske stor grad blir lyttet til, særlig i LO Stat, sier Tommy Fredriksen.
– Mange klager på lite meningsutveksling i salen. Stemmer det at de egentlige diskusjonene skjer i redaksjonskomiteene?
– Alternativet ville jo vært å stemme over hvert forslag. Man ville dødd av utmattelse. Noen må ta den jobben med å redigere ned forslag det skal stemmes over. Men det åpner jo ikke for mye åpen diskusjon, sier Aase.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skapte stor oppmerksomhet med sin ankomst til LO-kongressen onsdag.
Eirik Dahl Viggen
Det pågår en debatt om de enkelte forbundenes representasjon i LO Stat. Fagforbundet har nå rundt 30 000 medlemmer på arbeidsplasser tilhørende arbeidsgiverorganisasjonen Spekter. På kongressen gjentok Fagforbundet forslaget sitt om å gi økt representasjon til de største i LO Stat, inkludert seg selv.
– Jeg frykter det vil marginalisere de små forbundene. Alle bør ha reell påvirkning på de vedtak som fattes, sier Aase, som viser til at representasjon i LO Stat ble ferdig utredet i 2017, og han ønsker ingen omkamp.
– Vi har i det daglige mest med LO Stat å gjøre, der går debatten. Jeg føler ikke at noen eier debatten alene, alle er med på beslutningene, sier Fredriksen.
LO-kongressen 2022 vedtar fagbevegelsens vei videre.
Eirik Dahl Viggen
Utdanningsdebatten går som en understrøm på kongressen. Hvordan skal LO tiltrekke seg de yngre årganger, der en økende andel har høyere utdanning – uten å miste arbeiderklassen? Fagforbundet har lite sans for begrepet «høyere utdanning». De foreslår å konsekvent bytte det ut med «universitets- og høgskoleutdanning» i all tekst som utgår fra LO. NFF skal på sin side favne både medlemmer med bachelorgrad, og de som tok fengselsskolen mens den var ei kortvarig, praktisk rettet utdanning.
– Vi er et allerede et forbund for høyere utdanning. Vi rekrutterer studenter på Krus samtidig som vi favner alle medlemmene med realkompetanse, sier Fredriksen.
– Men hvis mange føler på at begrepet «høyere utdanning» skaper inntrykk av at noen prøver å heve seg over andre, må vi jo høre på dem.
Det skal til slutt tas med at forbundet fikk LO-ledelsens aksept for et tekstforslag som skal stemmes over i sin helhet: å stoppe all fengsling av barn under 18 år i ordinære voksenfengsler. Men her er LO på etterskudd, det er allerede vedtatt Ap-politikk.