JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blir det streik etter påske?

Konflikt i et mellomoppgjør er helt uvanlig. Men ingen vil akseptere dårligere lønns- og arbeidsforhold.
Knut Bodding, leder i LOs forhandlings- og HMS-avdeling, redegjør for mellomoppgjørets gang for pressen i dag.

Knut Bodding, leder i LOs forhandlings- og HMS-avdeling, redegjør for mellomoppgjørets gang for pressen i dag.

Tri Nguyen Dinh

stig@lomedia.no

Som vanlig er det privat sektor som går først ut i vårens mellomoppgjør.

Her er de viktige datoene:

16. mars: Forhandlingsstart for LO og NHO.

26. mars: Frist for å bli ferdig med forhandlingene.

8.-10. april: Tidsrom for mekling – hvis det ikke blir løsning i forhandlingene.

15. april: Forhandlingsstart i staten.

Kommunesektoren begynner i april. Det gjør også forhandlingene mellom LO og Virke som er satt til 8. og 9. april, vel og merke hvis alt går etter planen i LO/NHO-oppgjøret. Hvis det blir mekling her, vil de andre oppgjørene forskyve seg.

LO har totalt sett 630 000 yrkesaktive medlemmer.

Streik ikke vanlig

Det er streikerett i mellomoppgjøret, men:

– Jeg kan ikke huske at det har vært streik i et mellomoppgjør, sa leder i LOs forhandlings- og HMS-avdeling Knut Bodding på et presseseminar i dag. LO er den overlegent største fagorganisasjon i privat sektor og setter malen. For de andre blir det mer eller mindre snakk om kopiavtaler.

Lav- og likelønn

Gjennomsnittlig årslønnsvekst i 2013 var 3,9 prosent. Så sank den i 2014 – til 3,1 prosent.

Særlig i fjor var fordelingen mellom ulike sektorer jevnt fordelt mellom hovedområder, fra 2,9 til 3,5 prosent.

LO vil i år legge vekt på lavlønn og likelønn.

Kravene ved hovedoppgjøret i 2014 skal følges opp i 2. avtaleår. Avtalene varer i to år.

Medlemmenes kjøpekraft skal sikres ved sentrale tillegg, bedring av minstelønnssatser og garantiordninger som fremmer likelønn og motvirker lavlønn. Kvinnedominerte grupper skal prioriteres innenfor sentralt avtalte rammer i offentlig sektor. Det er også prioritering av likelønn i relevante bransjer i privat sektor.

Overheng på 1,4 prosent

Overhenget til 2015 er anslått til 1,4 prosent.

Overhenget er lønn ved slutten av året fratrukket lønn for hele året i snitt. For en som tjener 400 000 i året 2014 vil altså lønn per 31/12-14 da kunne være 405 600. Differansen på 5600 kroner er overhenget.

Overhenget for arbeidere i industrien er 1 prosent til 2015, i kommunene 1,75 prosent. Overhenget til 2015 tas med som en del av årets oppgjør.

Mellomoppgjør gjennomføres alltid samordnet uten forbundsvise tilpasninger. Det er ikke uravstemning i mellomoppgjør, bare i hovedoppgjør.

346 avtaler

Totalt er LO part i 346 tariffavtaler. I LO-NHO-oppgjøret har LO 200.000 medlemmer fordelt på 124 avtaler. YS har ca 25.000 medlemmer fordelt på 58 avtaler. Ifølge Bodding er mellomoppgjøret «et økonomisk stoppested» med ett oppgjør i hver sektor. I Norge er det to-årige tariffavtaler.

Offentlig sektor

Forhandlingsstart i staten er satt til 15. april, med frist 30. april. Stat og kommune følger hverandre med felles avslutning. Ved mekling skal man være ferdig i siste halvdel av mai.

Koordinering

LOs sjeføkonom Stein Reegård la på seminaret i dag stor vekt på den høye graden av koordinering i den norske lønnsdannelsen. Han viste til en formulering fra Holden III-utvalget: «Det inntektspolitiske samarbeidet mellom partene i arbeidslivet og myndighetene og høy grad av koordinering i lønnsdannelsen har bidratt til god utvikling i Norge, med høy verdiskapning, lav arbeidsledighet, jevn inntektsfordeling og gjennomgående høy reallønnsvekst». Dette er formuleringer som har støtte av begge parter i arbeidslivet, samt regjeringen. Det er grunn til å tro at veksten i reallønna går noe ned ved årets oppgjør, men likevel sånn at de aller fleste får en forbedring i kjøpekraften.

Ikke luftfarten

Ansatte i luftfarten er en gruppe som sliter med å opprettholde lønns- og arbeidsforhold. Torsdag og fredag er det mekling mellom Parat og Norwegian for piloter, en mekling som kan ende i streik.

Pilotene anklager Norwegian for å ville forverre deres vilkår dramatisk.

– Lønnsfrys, lengre arbeidsdager og mer fleksible arbeidsnøkler som kan endres på kort varsel, er noen av kravene fra arbeidsgiver, sier Halvor Vatnar, leder for Norwegian Pilot union i Parat til NRK.

LOs forhandlingsleder Knut Bodding har også erfaring for vanskelige forhandlinger for LOs medlemmer i luftfarten. Han sa det slik på dagens seminar:

– Luftfarten er vanskeligste næring for tiden. Prolongering (opprettholdelse av dagens nivå) er ikke nok for arbeidsgiverne. Lønn og arbeidsforhold skal ned.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse