SOSIALT: På Bastøy deler ansatte og innsatte et måltid i friluft.
Eirik Dahl Viggen
Britisk forsker hyller norsk kriminalomsorg: – Dette er noe hele verden kan lære av
Etter besøk i tre norske fengsler fant kriminolog Sarah Lewis ut hvordan Storbritannias fengsler kan gjøres mer åpne og humane.
nina.hanssen@lomedia.no
Vold, konflikter og mer rusproblematikk i britiske fengsler har utløst en offentlig debatt om å stramme inn på soningsforholdene.
Kriminolog Sarah Lewis er grunnleggeren av Growth Alliance, som arbeider for å skape en bedre kriminalomsorg. Etter flere norgesbesøk har hun utarbeidet en ny modell for kriminalomsorgen sammen med tidligere innsatte og flere fagfolk i Storbritannia.
– Jeg ble kjempeimponert, og dette er noe hele verden kan lære av, sier Lewis.
Nå jobber hun full tid med prosjektet Penal Reform Solutions i Bristol som har som mål å transformere kriminalomsorgen for å skape trygge, meningsfylte fengsler.
VIL REFORMERE: Dr. Sarah Lewis leder prosjektet Penal Reform Solutions.
Privat
Fotoprosjekt blant straffedømte
Lewis besøkte Bastøy fengsel, Halden fengsel og Sandaker overgangsbolig i Norge første gang i 2014. For å dokumentere de helsefremmende faktorene som påvirket hverdagen i norske fengsler, ga hun innsatte et fotooppdrag der de skulle dokumentere og fortelle henne hva det var som var bra. Det ble mange bilder, og folk var veldig positive til å bistå, forteller den engelske forskeren, den gang tilknytta universitetet i Portsmouth.
På Bastøy konkluderte hun med at de innsatte var fornøyde med at de kunne leve omtrent som normalt, de kunne kjenne en frihetsfølelse, de opplevde fred og ro på øya, hadde meningsfylte aktiviteter og brukte naturen mye under soninga.
Saken fortsetter under bildet.
MØNSTERFENGSELET: Bastøy fengsel var blant enhetene Sarah Lewis besøkte for å lære om norsk kriminalomsorg.
Eirik Dahl Viggen
I Halden fengsel og på Sandaker overgangsbolig dokumenterte også de innsatte sine liv over en periode.
Criminal records
Blant annet var hun imponert over at de innsatte hadde sitt eget studio der de laget egen musikk som de kalte «Criminal Records».
Lewis kom tilbake til Storbritannia med stjerner i blikket, forteller hun, og satte seg ned for å finne ut hvordan det norske eksperimentet kunne påvirke britisk fengselsvesen.
– Jeg lærte at de innsatte så på de ansatte med empati og respekt og snakket om at de opplevde å bli sett. Jeg var også imponert over det jeg opplevde under besøkene og satte meg ned og tenkte på hvordan denne erfaringa fra Norge kunne hjelpe oss å skape gode kreative miljøer, forteller hun.
Lewis synes det var flott å se at de innsatte og de ansatte gjorde normale aktiviteter som å lage mat, dra på turer sammen – og at de brukte naturen mye. I Norge hadde de også velværeuker der man kunne gjøre hyggelige ting sammen. Jeg noterte og hentet mye forskning rundt virkninga av dette, forteller hun.
Vil forvandle kriminalomsorgen
Kriminologen har i mange år jobbet både med innsatte under prøveløslatelse, men også undervist studenter i kriminologi og psykologi. Hun mener at ved å bruke deler av den positive psykologien og beste praksis, vil det gjøre hverdagen bedre for de innsatte og de ansatte i etaten.
– Det handler mye om å skape positive læringsmiljøer med høy grad av tillit der folk kan lære seg nye ting og utvikle seg til det bedre, sier hun.
Lewis mener det er stort potensial for mental vekst i fengsel, både i Storbritannia og ellers i verden. Hun har store ambisjoner om å endre hele kulturen bak murene. Med det som mål forsker hun på hvordan man kan bidra til mer en mer åpen kultur i kriminalomsorgen. Prosjektet hennes er foreløpig en pilot som ble igangsatt for å gi britiske justispolitikere noen faglige veivisere.
Nylig presenterte hun ideene sine på et webinar for fengselsledere fra hele verden som ble arrangert av The International Corrections and Prisons Association (ICPA). Der trakk hun fram norsk kriminalomsorg.
Lewis plukket opp noen prinsipper i etter besøkene i norske fengsler som hun håper å kunne importere til det britiske straffesystemet:
• Sosial rettferdighet
• Troen på at alle har rett til rehabilitering, respekt og anstendighet.
• Troen på at alle i fengsel fortjener muligheter til å vokse, bli lyttet til, å ha en stemme, å ha valg og muligheter til å bygge relasjoner.
• Troen på at fengsel kan bidra til endring gjennom å bygge tillit, ha en individualisert tilnærming og utvikle positive relasjoner for å forstå hva som gir mening til innsatte.
Ignorerer relasjonene
– Jeg mener vi i mange år har ignorert hvor viktig god kommunikasjon og de menneskelige relasjonene er i kriminalomsorgen, og her ligger Norge et hestehode foran resten av verden, sier Lewis.
Hun mener kontaktbetjentordninga i Norge er unik. Lewis har sett at i et negativt og lukket fengselsmiljø er det større sannsynligheter for konflikter slik de har hatt i britiske institusjoner.
I Storbritannia har man i liten grad vurdert å mykne opp lovverket, men besøket hennes i Norge fikk myndighetene til å åpne blikket litt. Hun håper at myndighetene vil endre kurs. Kanskje kan kriminalomsorgen snus til det bedre.
Snart skal hun snakke for amerikanske fengselsledere om erfaringene fra Norge. Da tar hun med seg verdiene som hun har lært i Norge.
– At man utvikler respektfulle og positive relasjoner innsatte imellom, med de ansatte, familien og samfunnet generelt er viktig. Men det er også viktig at man bruker naturen og skaper et godt arbeidsmiljø for innsatte og ansatte.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen