JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ekstra bemanning og innhold i kriminalomsorgen, lover denne politikeren

50 millioner kroner går med til økte strømutgifter i fengslene. John-Erik Vika (Sp) lover å være tydeligere på hva kronene egentlig skal brukes på i kriminalomsorgen.
PÅ LANDSMØTE: Statssekretær John-Erik Vika (Sp)  i Justis- og beredskapsdepartementet gjestet NFFs landsmøte, og lover at det skal komme mer penger til kriminalomsorgen.

PÅ LANDSMØTE: Statssekretær John-Erik Vika (Sp)  i Justis- og beredskapsdepartementet gjestet NFFs landsmøte, og lover at det skal komme mer penger til kriminalomsorgen.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Regjeringa satte av 50 millioner kroner ekstra til å styrke kriminalomsorgens arbeid med innsatte og domfelte i år. Men mye har gått med i sluket med å dekke strømregninger. En betydelig andel ble også brukt til å øke kapasiteten for fotlenkesoning.

John-Erik Vika (Sp), statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, lover at den ytterligere satsinga neste år kommer med klare rammer for bruken. Det er snakk om til sammen 145 millioner i ekstra bevilgninger sammenliknet med forrige regjering.

Les også: Økt strømpris spiser 50 millioner av kriminalomsorgen

Problemet mange steder er at pengene går med til å dekke eksisterende budsjettoverskridelser. Ikke økt bemanning eller kvalitet.

– Når vi nå har foreslått å bevilge mer penger til neste år, vil det stå i tildelingsbrevet at det er til tilsettelser og styrking av (arbeidet mot) isolasjon. Så må andre utgifter, som strøm og annet, dekkes av enhetene på annet vis.

Færre soningsplasser

Sarpsborg fengsel ble stengt i september grunnet krav om kostbare utbedringer. I sommer ble ei avdeling på Bredtveit fengsel lagt i dvale grunnet manglende personalressurser. Stavanger fengsel avviklet i januar sin kvinneavdeling og åpnet den ikke igjen før i høst. Drammen fengsel stenges i løpet av neste år.

Økonomien flere steder har nådd så lave nivåer at flere avdelinger risikerer stenging.

– Man frykter nå flere nedleggelser, hvordan vurderer du det?

– Vi har en soningskø som er nesten lik null. Det betyr at det er overskuddskapasitet og man må se på hvordan man organiserer seg. Men vi vet at det sikkert ikke er vedvarende, nå vi ser på andre land som får økninger. Det må også vi ta høyde for at også vi kan få de økningene. Men i en periode nå må vi se om vi kan bruke kapasiteten smartere.

Les også: Ragnhild ser fangene bli sykere mens vaktlaget krympes: – Vi er veldig sårbare

– Når stenging flere steder rammer soningsplasser for kvinner, vil regjeringa sette inn et støt for å sikre kvinner likeverdige soningsforhold?

– Planene omfatter å sikre den kvinnesoninga som er i dag. Det er ikke å legge skjul på at det ikke er gode forhold over alt. Det er ikke en stor andel kvinner som soner, men de må reise langt. Vi ønsker at det heller skal være i nærheten av der de kommer fra.

Departementet samarbeider med Kriminalomsorgsdirektoratet og Statsbygg om å finne ny tomt til Oslo fengsel.

– Vi nærmer oss, og det er håp om en god løsning, sier Vika.

Mangler kvinnefengsel i vest

NFF Bergen fengsel har spilt inn til landsmøtet at forbundet må vedta et krav om å få bygd et eget kvinnefengsel på Vestlandet.

– Region vest mangler nå et kvinnefengsel, hva gjøres for å bøte på det?

– De innspillene får vi, og de skal vi ta, men vi er ikke kommet dit at vi kan rullere ut en plan for det ennå.

Yrkesskade under trening

Skader som kriminalomsorgens ansatte pådrar seg under pålagte øvelser er ikke dekket av yrkesskadeforsikringa i Statens pensjonskasse (SPK). Det er blant de sakene som vekker harme og vantro blant fengselsbetjenter og andre.

John-Erik Vika kunne i sin hilsningstale til landsmøtet melde at Justis- og beredskapsdepartementet arbeider med å klargjøre grunnlaget for regelendringer. NFF-leder Asle Aase var kvikk på avtrekkeren.

– Dette må du bare sette ekstra trøkk på. Skal du gjøre oss begge to blide, er det bare å komme tilbake etter jul å si at dette sendes ut på høring, sa Aase.

NFF har etterlyst en lovendring i flere år nå.

– Forskjellen fra forrige regjering er at nå snakker vi i alle fall sammen, sa Aase.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse