Eirik Dahl Viggen" />

Brannsikring etter dødsbrannen:

Én mistet livet da Mosjøen fengsel brant. Etter gjenåpninga er brannvernet omtrent som før

Leder for NFF Mosjøen fengsel, Eskil Larsen etterlyser en opp­gradering av brannsikringen etter dødsbrannen i mars.
BRANNFELLE: Brannvesenet bærer ut ødelagte tekstiler og inventar etter brannen. Å bevege seg inne i fengselet krever solid verneutstyr på grunn av av gassene.

BRANNFELLE: Brannvesenet bærer ut ødelagte tekstiler og inventar etter brannen. Å bevege seg inne i fengselet krever solid verneutstyr på grunn av av gassene.

Stine Skipnes/Helgelendingen

edv@lomedia.no

Fredag 19. mars begynte det å brenne på ei av cellene i fengselet på Mosjøen, ei avdeling med høy sikkerhet. Det var da 13 innsatte på avdelinga. En innsatt i 20-årene døde fire dager senere av røykskader. Leder for NFF Mosjøen fengsel, Eskil Larsen, stiller seg kritisk til at brannverntiltakene etter gjenåpninga stort sett er de samme som før brannen.

– Det eneste tiltaket for å hindre ny brann, er at vi har fått kjøpt inn en litt større lighter.

Bakgrunn: Dødsbrannen i Mosjøen fengsel: – Tøft for alle som deltok

Ny lighter

Lighteren som de innsatte har til felles bruk ute, erstatter de mange små lighterne som ble delt ut og samlet inn under lufting. Disse var lette å gjemme unna og ta med seg inn på cella.

Fra brannen startet tok det bare få minutter til fengselet var røyklagt.

Larsen hadde akkurat gått på vakt da brannen startet. Under evakueringa oppdaget de fort at to evakueringsvester var for lite. Hver vest er påmontert ei oksygenmaske til beskyttelse mot dødelige avgasser. Siden evakueringa skjedde under vaktskiftet, var de flere på jobb og hadde trengt flere masker.

– Jeg var på vei inn i korridoren uten maske, men måtte snu for det var helt tett med røyk og umulig å puste, sier Larsen.

(Saken fortsetter under bildet)

NÆR ILDEN: NFF-tillitsvalgt Eskil Larsen var på jobb da det brant. Han etterlyser bedre brannvern, inkludert sprinkleranlegg og flere oksygenmasker.

NÆR ILDEN: NFF-tillitsvalgt Eskil Larsen var på jobb da det brant. Han etterlyser bedre brannvern, inkludert sprinkleranlegg og flere oksygenmasker.

Privat

Brannvesenet var raskt på stedet. Larsen berømmer også kollegene for rask innsats. Innen få minutter hadde de fått ut de innsatte. De fikk sendt de skadde på sykehus og resten til andre fengsler i regionen. For én sto ikke livet til å redde. De ansatte har siden mars etterspurt flere evakueringsvester, uten å få det.

Psykisk helse: 43 selvmord bak murene på 15 år

Brente senger

– Det hadde brent godt. Vi var mange som fikk en a-ha-opplevelse da vi så hvordan det hadde tatt fyr i sengetrekkene som gikk for å være brannhemmende, forteller Larsen.

Sengetøyet er erstattet med nye laken av samme type som før. De ansatte spilte inn ønske om å få installert sprinkleranlegg, men det vurderes så langt som for dyrt. De ønsket seg også fastmonterte lighterbokser, som i nyere fengsler.

– Det burde vært standard på alle avdelingene. Men vi som er så små, får ikke det, sier Larsen.

Han begynte på Mosjøen fengsel som fengselsbetjent i 2015 og har ikke tidligere vurdert brannvernet som mangelfullt.

– Det er den største frykten man har, at det skal begynne å brenne. Ved andre hendelser er det som regel bare å låse av, så har man kontroll. Men man kan ikke gå og være redd for brann heller.

Politiet avsluttet etterforskinga av brannen i juni og slo fast at fengselet hadde fulgt alle rutiner, både i forkant av brannen og etter alarmen gikk. De fant ikke grunn til å reagere på noe fra fengselets side. Men fengselsbetjentene sitter igjen med ubesvarte spørsmål, først og fremst hvorfor det på en institusjon med høyt sikkerhetsnivå ikke finnes sprinkleranlegg.

Mye delt: Fengselsbetjent Yngve ble varig skadd etter et basketak med en innsatt: – Det skremmer meg hvor dårlig dekket vi er

(Saken fortsetter under bildet)

SOM FØR: Mosjøen fengsel ble gjenåpnet i mai etter oppussing utført av ansatte. (Arkivfoto)

SOM FØR: Mosjøen fengsel ble gjenåpnet i mai etter oppussing utført av ansatte. (Arkivfoto)

Yngvil Mortensen

Slik svarer KDI og Kriminalomsorgen Nordland

De ansatte brukte to måneder på å rehabilitere bygninger og inventar. Anstalten, inkludert brannsikkerheten, ble tilbakeført til samme standard som før brannen.

Vi spurte KDI om de vurderer å få installert sprinkleranlegg på Mosjøen. KDI henviser til Kriminalomsorgen i Nordland å svare på dette.

– Hva er grunnen til at det ikke er installert sprinkleranlegg nå et halvt år senere?

– Det ble i sin tid ikke installert da fengselet ble bygget. Å etterinstallere er en komplisert operasjon, sier avdelingsleder for høy sikkerhet i Kriminalomsorgen Nordland, Kenneth Jansson.

Han vurderer brannsikkerheten som tilfredsstillende, og det må vurderes om et sprinkleranlegg er praktisk og ikke minst økonomisk gjennomførbart. Både Statsbygg som eier og Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) som leier må i så fall involveres, ifølge Jansson.

– Det er laget en rapport etter brannen, og vi ønsker å gå gjennom brannsikkerheten videre. Det omfatter mulige tiltak og innkjøp, både evakueringsvester og fastmontert lighter.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse