Tine Tustervatn (33), Håkon Sundseth (39), Ida Bakken (36) og Line Vigmostad (46) heier på ungdommen i Trondheim fengsel og forvaringsanstalt.
Eirik Dahl Viggen
Fengsel er skummelt første gangen. Dette er teamet som følger de yngste
Målet er at de ikke skal havne der igjen.
edv@lomedia.no
Teamet har ansvar for å følge opp innsatte opp til 25-års alder. Nå i slutten av juni har de 16 unge inne til soning eller varetekt.
– De har mesteparten av livet foran seg. Noen er lettpåvirkelige, så det å komme i fengsel kan ha motsatt effekt av det som er tiltenkt, sier miljøterapeut Håkon Sundseth (39).
Det gjelder å komme i posisjon, jo før jo bedre. Håkon kommer fra jobb som lærer i grunnskolen og spiller både slagverk og gitar.
Kollega Tine Tustervatn (33), miljøterapeut og utdannet i kriminologi, har arbeidet i friomsorgen i Hammerfest. Teamet individtilpasser denne kompetansen til ei svært variert gruppe innsatte.
– Vi kan se dem på en annen måte, bidra til at fengselsoppholdet blir meningsfullt. Kanskje jeg kan være den som bidro til at oppholdet ble litt bedre den tida de var her, sier Tine.
Miljøterapeut Tine Tustervatn.
Eirik Dahl Viggen
Sårbarheten er stor når en 18-åring havner bak murene, ofte gjemt bak et kjekt ytre. De kan være fengslet for grove forhold, men ikke sjelden har de selv vokst opp med omsorgssvikt, vold og rus.
Flere har vært under barnevernets omsorg, i så fall har de rett til ettervern opp til 25-års alder, ifølge barnevernloven. Også i fengselet.
Får bedre kontakt uten uniform
Brakkeriggen på gressplena er Ungdomsteamets hovedkvarter. I februar var Trondheim fengsel og forvaringsanstalt den tredje anstalten til å få på plass «U-teamet».
– Det motiverer når du merker at du kan gjøre en forskjell. Sjansen kan være større for å få snudd dem når de er yngre, sier Line Vigmostad (46).
Line har arbeidet både i barnevernsinstitusjon og som fengselsbetjent. Ette mange år i etaten har hun kastet uniformen til fordel for gul T-skjorte og jeans. Og ikke kun på grunn av sommervarmen.
Som medlem av Ungdomsteamet merker hun at det ofte er lettere å få kontakt med innsatte. Sivile klær hjelper med å åpne de uformelle øyeblikkene, der du får tillit.
Lufter tankene
Tine kaster et blikk utover det store luftefeltet. Landskapet synker skrått på den ene sida, slik at muren ser ut til å dukke ned bak fotballbanen.
Arkitekten har løftet Trondheimsfjorden opp over muren, slik at innsatte kan se ut til klosterøya Tautra og Fosenfjellene bakenfor. Det er luft! Vind i håret!
– Det var en yngre innsatt vi fengselsbetjentene ikke fikk prata så mye med. Han ville ikke prate. Så kom Håkon her og ble med og gikk en tur rundt plassen. De fikk kontakt. Det handler om å få den tilliten, forteller leder for NFF Trondheim fengsel, Ida Bakken.
Hun er selv ikke med i teamet, men står fremst i heiagjengen.
Noen sitter på varetekt og skal ut. Andre får flere år her inne. Her er flest menn, men flere kvinner fyller opp fengselet etter at kvinneavdelingen i fjor ble utvidet til 11 plasser. Her er alle slags folk, alle slags interesser og ulike måter å nå dem på.
U-teamet oppsøker innsatte på tvers av avdelinger og aktiviserer dem med alt fra kortspill på brakka, som de for øvrig deler med aktiviseringsteamet, til mer avansert aktivitet. Line Vigmostad låser opp en anonym, hvit konteiner.
På innsida åpenbarer det seg et isolert øvingslokale med slagverk, gitarer, elpiano, forsterkere og miksebord. Flere av de innsatte liker å komme inn og prøve seg her i Musikkbingen.
Noen lærer å spille før oppholdet er over, andre gleder seg med å lage lyd, forteller Håkon, den mest instruerte instrumentinstruktøren.
Musikkbingen er mye brukt av Ungdomsteamet.
Eirik Dahl Viggen
Miljøterapeutene må gjennom fengselets selvforsvarskurs. Da kan de, sammen med en fengselsbetjent, følge den innsatte på framstilling.
At U-teamet henger seg på er en stor fordel, forteller de, i møte med Nav og kommunale tjenester. For ungdommen på boligvisning er det godt å ha med en person som de kjenner godt og går normalt kledd.
Med faglig innsats og litt hell, vil de tilførte stillingene gi vellykket tilbakeføring. Førstegangsinnsatte er forresten en ukorrekt betegnelse. Meningen er jo at oppholdet ikke blir første gang, men den eneste.
Ungdomsteam
Satt i gang i tre større fengsler siden 2021, som del av Kriminalomsorgens fagstrategi.
Skal følge opp unge innsatte i alder 18–24 år.
Skal med tilgang til skole, arbeid og samordnet innsats fra ulike tjenesteytere, bidra til å styre unge innsatte mot et liv uten ny kriminalitet.
En særlig utfordring er mindreårige som overføres fra ungdomsenhet til ordinært fengsel ved fylte 18 år.
Kilde: Kriminalomsorgen
Ungdomsteam
Satt i gang i tre større fengsler siden 2021, som del av Kriminalomsorgens fagstrategi.
Skal følge opp unge innsatte i alder 18–24 år.
Skal med tilgang til skole, arbeid og samordnet innsats fra ulike tjenesteytere, bidra til å styre unge innsatte mot et liv uten ny kriminalitet.
En særlig utfordring er mindreårige som overføres fra ungdomsenhet til ordinært fengsel ved fylte 18 år.
Kilde: Kriminalomsorgen
Mest lest
TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.
Martin Guttormsen Slørdal
Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.
Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono
Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
– Jeg er kvalifisert til alle de jobbene jeg søker på, men får dem ikke
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kommentar
I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Fjern den nye kakseskatten
Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).
Tormod Ytrehus
Kokken Vebjørn krever ny «sliterpensjon»
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.
Ole Palmstrøm
Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden
Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox