JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fengselsansatte ønsker 15-timersvakter for å få lengre fri

Daglig pendling gjør deg mer sliten enn lange vakter, ifølge forbundssekretær i NFF Jan Arve Blom.
Fengselsbetjentene vil ha mer tid til familie og fritidsaktiviteter.

Fengselsbetjentene vil ha mer tid til familie og fritidsaktiviteter.

Ole Palmstrøm

edv@lomedia.no

– De aller fleste ønsker fleksivakt for å frigjøre tid. Medlemmene våre forteller at de kan bli mer slitne av lang reisevei og vakter hver dag, enn fleksivakt og færre oppmøter, sier forbundssekretær i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund Jan Arve Blom.

Bloms påstand underbygges av en Fafo-rapport som kom denne uka. Hele 58 prosent av deltakerne i undersøkelsen melder om bedre arbeidsmiljø etter de innførte lengre vakter, såkalte fleksivakter, som et prøveprosjekt. Ei fleksivakt varer inntil 15 timer, nesten det dobbelte av ei vanlig vakt.

p

Blom var i flere år tillitsvalgt i Ila fengsel i Bærum, og kjenner godt medlemmenes ønske om lengre vakter. Få medlemmer har råd til å bo i kommunen med noen av landets høyeste boligpriser. Så for mange blir det mye pendling og lite tid til familieliv i hverdagen.

Med lengre arbeidsperioder, blir det mer tid til familie og fritidsaktiviteter, ifølge Fafo-rapporten.

Saken fortsetter under bildet.

Forbund og arbeidsgiversiden i Kriminalomsorgen, Forsvaret og Tollvesenet diskuterte forsøk med alternative ordninger for arbeidstid.

Forbund og arbeidsgiversiden i Kriminalomsorgen, Forsvaret og Tollvesenet diskuterte forsøk med alternative ordninger for arbeidstid.

Eirik Dahl Viggen

Fem fengsler har deltatt i et treårig prøveprosjekt med alternative arbeidsperioder. To andre statlige arbeidsplasser var med, Luftforsvaret og Tollvesenet, disse med andre typer arbeidstidsforsøk.

– Det har lenge vært et ønske blant medlemmene våre å kunne ta lengre vakter ved behov. Dette forsøket er en måte å ta tilbake noe av ordningene vi hadde før, men med strengere regulering, sier Blom.

Disse fengslene deltok i forsøket:
• Ullersmo fengsel
• Ila fengsel og forvaringsanstalt
• Oslo fengsel
• Bjørgvin fengsel
• Telemark fengsel

Fritiden blir viktigere

Fra 2016 fikk de fengselsansatte mulighet til å ta vakter på 14 timer og ti minutter. Ordningen ble kalt fleksivakt. De ansatte kunne ta to fleksivakter i uka og maksimalt seks per måned. De fikk ikke jobbe overtid etter disse vaktene. Timene ble tatt ut som avspasering. Ordningen var frivillig, og den enkelte ansatte måtte selv be om fleksivakt.

62 prosent av de som svarte på Fafo-undersøkelsen hadde jobbet fleksivakter i prøveperioden. Dette var de viktigste grunnene de oppga:

En tredjedel av de som hadde prøvd hadde tatt ti eller flere slike vakter. De ansatte oppga lengre, sammenhengende friperioder, i tillegg til mer tid sammen med familien som de viktigste grunnene.

Hele 22 prosent oppga som det nest viktigste å kunne følge opp sine egne fritidsinteresser. For nesten halvparten var det viktig å kunne planlegge fritid til spesifikke ukedager.

Sikkerhet

Ørje tollkontor deltok også i forsøket. Men her hadde de unngått å prøve ut lengre vakter av hensyn til sikkerheten. Hva tilsier at fengsel er mer egnet til vakter opp mot 15 timer?

– Vi gjør alt for ivareta ansattes sikkerhet, sier HR-direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet, Susanne Nor, som var invitert til å diskutere prøveprosjektet.

Saken fortsetter under bildet.

Jan Arve Blom i NFF og Susanne Nor i KDI anbefaler muligheten for fleksivakter.

Jan Arve Blom i NFF og Susanne Nor i KDI anbefaler muligheten for fleksivakter.

Eirik Dahl Viggen

Undersøkelsen fra Fafo har ikke gått inn direkte og sett på sikkerhet. Det er en daglig vurdering som gjøres, uavhengig om du går lange eller korte vakter, ifølge Nor.

– Vi har ikke fått en eneste tilbakemelding om at sikkerheten utfordres. Hadde det skjedd, ville vi og arbeidsgiver avslutet ordningen, sier Jan Arve Blom i NFF.

– Jobben til en fengselsbetjent kan til tider være krevende. Men jobben består også ofte av bare å være til stede. Du er en del av vaktstyrken, uten nødvendigvis å ha direkte kontakt med innsatte. Skulle det oppstå en hendelse, så er man på jobb.

– Er man like klar og oppmerksom etter 11 timer på jobb som etter tre timer?

– Nå er det rikelig med muligheter til å ta pauser i løpet av vakta. Det mener vi har vært godt ivaretatt i prosjektet, sier Blom.

– Vi hadde ikke gått inn i dette uten at sikkerheten var ivaretatt, sier Susanne Nor.

– Hvis nesten alle ansatte ønsker muligheten til fleksivakt, hvor lett er det for dere som arbeidsgivere å tilpasse det for de som ikke ønsker det?

– Det gjør vi hver dag. Det er ikke slik at ansatte får så mange fleksivakter de vil, dette er både avgrenset i prosjektet og at det er driftens behov som avgjørende, sier Nor.

ph

Fleksivakter er i tråd med utviklingen i samfunnet, mener HR-direktøren.

– Det er mange med delt omsorg for barn som har nytte av å jobbe mer annenhver uke, for så å kunne ha mer fri den uken de har barn. Med vanlig tredelt turnus har man ikke den samme fleksibiliteten, sier Susanne Nor.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse