JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nina Hanssen

Godt å være norsk i Sverige

Stadig flere nordmenn kjøper hytter og sommerhus i Sverige. Kjører vi over grensen fra Østfold er norsk fagbevegelse sterkt representert.


01.08.2014
12:00
21.08.2023 17:14

nina.hanssen@lomedia.no

– Her er det så mange norske sosialdemokrater at vi kunne starte et eget partilag, spøker forbundssekretær Arne Drabløs i Norsk Jernbaneforbund, en av de mange norske fagforeningsfolkene som tilbringer store deler av året i nabolandet.

Da Tove Lise Granli, informasjonsleder i NTL kjøpte seg sommerhus i Dals Långed i Sverige sammen med venninne Anne Marit Godal, ante hun ikke at havnet nærmest i en koloni av norske fagforeningsfolk.

Bare noen meter bortenfor bodde fagforeningskollega Arne Drabløs og en annen nabo var Amund Rindal, tidligere tillitsvalgt i Norsk konduktørforening.

Det bor litt over 2000 faste innbyggere i den svenske bygda, der både Granli, Drabløs og Rindal tilbringer store deler av sommerferien.

Ikke langt unna holder også tidligere 1.nestleder i NTL, Arne Klausen, LOs hovedkasserer Ellen Stensrud, LO-leder Gerd Kristiansen og tidligere forbundssekretær i NTL, Rolf Herman Longnes til.

Da Aktuell besøker den røde skolestua, blir det rene fagforeningsmøte med både sommerhygge, sang, bading og politiske diskusjoner om det kommende svenskevalget.

Granli og Godal kjøpte den gamle skolen i Dals Långed, bygd i 1856, som ligger med Dalsland kanal og ender opp i Laxsjøen i nord og Råvarpen innsjø i sør.

Rett ved kraftstasjonen, ikke langt unna Stenebyskolen ligger huset de kjøpte. Vi falt for kort avstand til Oslo og et kreativt lokalmiljø, sier Granli.

Valg i Sverige

For selv om det er sommer og varmt så legger ikke de norske fagforeningsfolka bort sitt politiske engasjement.

De norske LO-toppene vet at svensk politikk påvirker sterkt den norske politiske virkeligheten, selv om det er en del forskjeller. Og de er smertelig klar over at åtte år med borgerlig regjering har satt sine spor.

– Vi har jo sett at den svenske borgerlige regjeringen har gjennomført norsk arbeiderbevegelses skrekkscenario. De har rasert arbeidslivspolitikken, privatisert omfattende velferdsområder som utdanning, omsorg og infrastruktur. I en tid med stor ungdomsledighet har det svenske svaret vært å ha ensidige tro på skatteletter for de rikeste og se på at vi i Norge mottar - og gir svenske ungdommer arbeid, sier Tove Lise Granli, som har 14 års fartstid fra NTL.

Go West

– Jeg flyttet til hytta i Sverige da jeg gikk av som 1.nestleder. Husker jeg så et skilt på den lokale arbeidsformidlingen her som sa «Go West», med oppfordring til ungdommer å ta seg jobb i Norge, forteller Arne Klausen (69) som kjøpte hytte i Saffle, ikke langt unna huset til Granli.

Selv om han er pensjonist nå, er han fortsatt samfunnsengasjert og foruten å være leder i sitt borettslag i Oslo, er han også jurymedlem i Lagretten og ukyndig dommer i fylkesnemnda. Men når han er i Sverige blir det mest kos og litt småjobber for å holde i stand hytta.

Håper på rødgrønt i Sverige

Selv om de er her for å slappe av, opptar valget i Sverige i september de norske hytteeierne. Det er bare to måneder igjen til svenskene går til valg - og de er spente.

– Vi vet jo at Sverige og svensk politikk påvirker sterkt den norske politiske virkeligheten, tross at det finnes forskjeller. Jeg hører mye på radio, under Almedalsveckan ble de fleste aktuelle politiske områder og debatter belyst. – Det er åpenbart at mange nå er lei av nedbygging av velferd og at det er pengene som skal rå. Vi kan klage på forsinkelser i togtrafikken her til lands, men i Sverige har privatisering av jernbanelinjer, manglende vedlikehold og høye avkastningskrav har i hele vår og sommer ført til tidvis full kollaps i togtrafikken inn og ut av Stockholm, sier Drabløs.

Han håper at det går i retning av regjeringsskifte. Ved valget 14. september kan det bli de rødgrønne, det vil si Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet (svensk SV) og Feministiskt Initiativ som vinner valget i Sverige, men foreløpig vet de ingenting.

– En seier til de rødgrønne ville være flott, og jeg håper det setter en stopper for mer svensk borgelig politikk. Jeg håper også at svenske velgere vil sette en stopper for veksten blant Sverigedemokraterna, som jeg mener er en skremmende del av svensk politikk med all sin fremmedfrykt og intoleranse, sier Granli.

Blå kopi

De norske ferieturistene synes det er et paradoks at norsk borgelig regjeringen bare så vidt har begynt på sitt tilsvarende prosjekt.

– Jeg gruer meg til det neste statsbudsjettet. Vi får håpe at det er det som skjer og at det svenskene nå ser av virkninger av den borgerlige politikken kommer mer fram, også i den norske debatten, sier Granli.

De andre nikker. De vet at det er viktig å engasjere seg i politikk og fagforening når angrepet på arbeidstakerne kommer. Det føles spesielt å sitte med hus i Sverige og vite at det snart er valg men at de ikke kan stemme.

Ideen kom etter Utøya

Det er billig for nordmenn å kjøpe hus og hytte i Sverige. NTLs Tove Lise Granli forteller at hun lenge hadde gått rundt med en drøm om sommerhus. Den konkrete ideen dukket opp etter at hun deltok i dugnadsarbeidet på Utøya etter 22.juli 2011.

– Vi var mange folk som jobbet mye sammen og samholdet var sterkt. Etter flere dugnader var mange av oss personlige venner. Jeg og Anne Marit Godal bestemte oss i vinter for å se hva vi kunne finne i Sverige. Det første vi la inn bud på var en herregård. Vi fikk ikke tilslag på vårt budet på herregården, så det ble en gammel skolestue med stor garasje i stedet. Etter at vi overtok, har vi hatt masse besøk av gode venner, også andre Utøyaveteraner, blant andre Steinar Kjernli. Det er jo et stort hus og hage, så det er godt med litt dugnadshjelp her også.

Loppis og gjenbruk

– Det er så nydelig å være her at jeg nesten ikke har lyst til å dra tilbake til Oslo, sier Steinar Kjernli da vi møtes han.

Også Jacobsen er fortsatt tilstede da Aktuell besøkte huset og 50 kvadrat garasjen. Garasjen er nå fylt opp av ting og tang som Tove Lise Granli hadde shoppet på auksjon, loppis og antikvariater som finnes overalt i Sverige. Noe de norske innflytterne liker godt.

– Jeg liker kulturen med gjenbruk. Her tar de mer vare på gamle ting og selger til hverandre. Det er et spennende miljøperspektiv fremfor bruk og kast-kulturen som rår i Norge, sier Granli.

– Jeg møter ofte den norske LO-lederen på loppis her, forteller Arne Drabløs som sammen med sin kone har et stort rødt sommerhus rett ved Laxsjøn.

Her bader de hver dag og det hender seg de padler med kano. Et fiskekort koster bare 40 kroner for en uke.

Arne Drabløs har hatt mange sosiale sammenkomst i sitt sommerhus. Under VM-finalen i fotball, var det over 30 personer i garasjen hans, der han hadde satt opp prosjektor og lerret og lånt flere stolrekker.

For Drabløs er det viktig å være sosial og hver jul inviterer han også til julebord i feriehuset.

I tillegg feirer de midsommeraften og andre svenske merkedager. Det er ikke uvanlig å møte nordmenn når man besøker butikkene og systembolaget i nærmiljøet. Det er fortsatt billig med mat og vin, men strømmen og kommunale avgifter er dyrere her enn i Norge.

Nabofylket til Østfold på svenskesiden frister med Västkysten, av mange svensker kalt for «Bästkusten». Her ligger kystperlene på rekke og rad, fra svenskegrensen i nord til Göteborg i sør.

Snart valg i Sverige

I september er det valg i Sverige. Svensk LO har laget en oversikt over de største endringene etter 8 år med borgerlig regjering. Flere av temaene kjenner vi igjen fra den norske debatten.

Heftet kan du laste ned her

01.08.2014
12:00
21.08.2023 17:14

Snart valg i Sverige

I september er det valg i Sverige. Svensk LO har laget en oversikt over de største endringene etter 8 år med borgerlig regjering. Flere av temaene kjenner vi igjen fra den norske debatten.

Heftet kan du laste ned her




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker