JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nina Hanssen

Godt å være norsk i Sverige

Stadig flere nordmenn kjøper hytter og sommerhus i Sverige. Kjører vi over grensen fra Østfold er norsk fagbevegelse sterkt representert.01.08.2014
12:00
04.08.2014 08:29

nina.hanssen@lomedia.no

– Her er det så mange norske sosialdemokrater at vi kunne starte et eget partilag, spøker forbundssekretær Arne Drabløs i Norsk Jernbaneforbund, en av de mange norske fagforeningsfolkene som tilbringer store deler av året i nabolandet.

Da Tove Lise Granli, informasjonsleder i NTL kjøpte seg sommerhus i Dals Långed i Sverige sammen med venninne Anne Marit Godal, ante hun ikke at havnet nærmest i en koloni av norske fagforeningsfolk.

Bare noen meter bortenfor bodde fagforeningskollega Arne Drabløs og en annen nabo var Amund Rindal, tidligere tillitsvalgt i Norsk konduktørforening.

Det bor litt over 2000 faste innbyggere i den svenske bygda, der både Granli, Drabløs og Rindal tilbringer store deler av sommerferien.

Ikke langt unna holder også tidligere 1.nestleder i NTL, Arne Klausen, LOs hovedkasserer Ellen Stensrud, LO-leder Gerd Kristiansen og tidligere forbundssekretær i NTL, Rolf Herman Longnes til.

Da Aktuell besøker den røde skolestua, blir det rene fagforeningsmøte med både sommerhygge, sang, bading og politiske diskusjoner om det kommende svenskevalget.

Granli og Godal kjøpte den gamle skolen i Dals Långed, bygd i 1856, som ligger med Dalsland kanal og ender opp i Laxsjøen i nord og Råvarpen innsjø i sør.

Rett ved kraftstasjonen, ikke langt unna Stenebyskolen ligger huset de kjøpte. Vi falt for kort avstand til Oslo og et kreativt lokalmiljø, sier Granli.

Valg i Sverige

For selv om det er sommer og varmt så legger ikke de norske fagforeningsfolka bort sitt politiske engasjement.

De norske LO-toppene vet at svensk politikk påvirker sterkt den norske politiske virkeligheten, selv om det er en del forskjeller. Og de er smertelig klar over at åtte år med borgerlig regjering har satt sine spor.

– Vi har jo sett at den svenske borgerlige regjeringen har gjennomført norsk arbeiderbevegelses skrekkscenario. De har rasert arbeidslivspolitikken, privatisert omfattende velferdsområder som utdanning, omsorg og infrastruktur. I en tid med stor ungdomsledighet har det svenske svaret vært å ha ensidige tro på skatteletter for de rikeste og se på at vi i Norge mottar - og gir svenske ungdommer arbeid, sier Tove Lise Granli, som har 14 års fartstid fra NTL.

Go West

– Jeg flyttet til hytta i Sverige da jeg gikk av som 1.nestleder. Husker jeg så et skilt på den lokale arbeidsformidlingen her som sa «Go West», med oppfordring til ungdommer å ta seg jobb i Norge, forteller Arne Klausen (69) som kjøpte hytte i Saffle, ikke langt unna huset til Granli.

Selv om han er pensjonist nå, er han fortsatt samfunnsengasjert og foruten å være leder i sitt borettslag i Oslo, er han også jurymedlem i Lagretten og ukyndig dommer i fylkesnemnda. Men når han er i Sverige blir det mest kos og litt småjobber for å holde i stand hytta.

Håper på rødgrønt i Sverige

Selv om de er her for å slappe av, opptar valget i Sverige i september de norske hytteeierne. Det er bare to måneder igjen til svenskene går til valg - og de er spente.

– Vi vet jo at Sverige og svensk politikk påvirker sterkt den norske politiske virkeligheten, tross at det finnes forskjeller. Jeg hører mye på radio, under Almedalsveckan ble de fleste aktuelle politiske områder og debatter belyst. – Det er åpenbart at mange nå er lei av nedbygging av velferd og at det er pengene som skal rå. Vi kan klage på forsinkelser i togtrafikken her til lands, men i Sverige har privatisering av jernbanelinjer, manglende vedlikehold og høye avkastningskrav har i hele vår og sommer ført til tidvis full kollaps i togtrafikken inn og ut av Stockholm, sier Drabløs.

Han håper at det går i retning av regjeringsskifte. Ved valget 14. september kan det bli de rødgrønne, det vil si Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet (svensk SV) og Feministiskt Initiativ som vinner valget i Sverige, men foreløpig vet de ingenting.

– En seier til de rødgrønne ville være flott, og jeg håper det setter en stopper for mer svensk borgelig politikk. Jeg håper også at svenske velgere vil sette en stopper for veksten blant Sverigedemokraterna, som jeg mener er en skremmende del av svensk politikk med all sin fremmedfrykt og intoleranse, sier Granli.

Blå kopi

De norske ferieturistene synes det er et paradoks at norsk borgelig regjeringen bare så vidt har begynt på sitt tilsvarende prosjekt.

– Jeg gruer meg til det neste statsbudsjettet. Vi får håpe at det er det som skjer og at det svenskene nå ser av virkninger av den borgerlige politikken kommer mer fram, også i den norske debatten, sier Granli.

De andre nikker. De vet at det er viktig å engasjere seg i politikk og fagforening når angrepet på arbeidstakerne kommer. Det føles spesielt å sitte med hus i Sverige og vite at det snart er valg men at de ikke kan stemme.

Ideen kom etter Utøya

Det er billig for nordmenn å kjøpe hus og hytte i Sverige. NTLs Tove Lise Granli forteller at hun lenge hadde gått rundt med en drøm om sommerhus. Den konkrete ideen dukket opp etter at hun deltok i dugnadsarbeidet på Utøya etter 22.juli 2011.

– Vi var mange folk som jobbet mye sammen og samholdet var sterkt. Etter flere dugnader var mange av oss personlige venner. Jeg og Anne Marit Godal bestemte oss i vinter for å se hva vi kunne finne i Sverige. Det første vi la inn bud på var en herregård. Vi fikk ikke tilslag på vårt budet på herregården, så det ble en gammel skolestue med stor garasje i stedet. Etter at vi overtok, har vi hatt masse besøk av gode venner, også andre Utøyaveteraner, blant andre Steinar Kjernli. Det er jo et stort hus og hage, så det er godt med litt dugnadshjelp her også.

Loppis og gjenbruk

– Det er så nydelig å være her at jeg nesten ikke har lyst til å dra tilbake til Oslo, sier Steinar Kjernli da vi møtes han.

Også Jacobsen er fortsatt tilstede da Aktuell besøkte huset og 50 kvadrat garasjen. Garasjen er nå fylt opp av ting og tang som Tove Lise Granli hadde shoppet på auksjon, loppis og antikvariater som finnes overalt i Sverige. Noe de norske innflytterne liker godt.

– Jeg liker kulturen med gjenbruk. Her tar de mer vare på gamle ting og selger til hverandre. Det er et spennende miljøperspektiv fremfor bruk og kast-kulturen som rår i Norge, sier Granli.

– Jeg møter ofte den norske LO-lederen på loppis her, forteller Arne Drabløs som sammen med sin kone har et stort rødt sommerhus rett ved Laxsjøn.

Her bader de hver dag og det hender seg de padler med kano. Et fiskekort koster bare 40 kroner for en uke.

Arne Drabløs har hatt mange sosiale sammenkomst i sitt sommerhus. Under VM-finalen i fotball, var det over 30 personer i garasjen hans, der han hadde satt opp prosjektor og lerret og lånt flere stolrekker.

For Drabløs er det viktig å være sosial og hver jul inviterer han også til julebord i feriehuset.

I tillegg feirer de midsommeraften og andre svenske merkedager. Det er ikke uvanlig å møte nordmenn når man besøker butikkene og systembolaget i nærmiljøet. Det er fortsatt billig med mat og vin, men strømmen og kommunale avgifter er dyrere her enn i Norge.

Nabofylket til Østfold på svenskesiden frister med Västkysten, av mange svensker kalt for «Bästkusten». Her ligger kystperlene på rekke og rad, fra svenskegrensen i nord til Göteborg i sør.

Snart valg i Sverige

I september er det valg i Sverige. Svensk LO har laget en oversikt over de største endringene etter 8 år med borgerlig regjering. Flere av temaene kjenner vi igjen fra den norske debatten.

Heftet kan du laste ned her

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
01.08.2014
12:00
04.08.2014 08:29Mest lest

«Alejandro» er ofte på Fugleåsen døgnhvileplass utenfor Oslo, hvor man til enhver tid finner et hundretalls utenlandske lastebiler.

«Alejandro» er ofte på Fugleåsen døgnhvileplass utenfor Oslo, hvor man til enhver tid finner et hundretalls utenlandske lastebiler.

Stein Inge Stølen

«Alejandro» fra Filippinene frakter laks i Norge for 25 kroner timen

FRIVILLIG MANNSKAP: Ronny Frantzen var også en del av Norsk Folkehjelps frivillige mannskapet denne dagen.

FRIVILLIG MANNSKAP: Ronny Frantzen var også en del av Norsk Folkehjelps frivillige mannskapet denne dagen.

Brian Cliff Olguin

Dette er historien om tre folkehjelpere som ble dratt inn i dramaet 22. juli fra hver sin kant

RINGEVIKAR: «Hei, kan du jobbe i morgen?» Å være tilkallingsvikar er uforutsigbart. Samtidig kan du alltid takke nei til en vakt.

RINGEVIKAR: «Hei, kan du jobbe i morgen?» Å være tilkallingsvikar er uforutsigbart. Samtidig kan du alltid takke nei til en vakt.

Colourbox

Er du tilkallingsvikar? Dette er rettighetene dine

Kronikk

 Etter hvert som årene gikk svikta du oss, skriver Jannike Amalie Sveinsdatter Arnesen.

Etter hvert som årene gikk svikta du oss, skriver Jannike Amalie Sveinsdatter Arnesen.

Martin Guttormsen Slørdal

«La meg fortelle deg hvor jævlig 22. juli 2011 var»

Dagens Næringsliv skriver at Arbeiderpartiet ikke ønsker å gi Frp nødhjelp før høstens stortingsvalg. (Arkivfoto)

Dagens Næringsliv skriver at Arbeiderpartiet ikke ønsker å gi Frp nødhjelp før høstens stortingsvalg. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

Arbeiderpartiet går inn i valgkampen med en Listhaug-strategi

VIL HA HØYRESIDEN MED: AUF-leder Astrid Hoem og Eskil Pedersen er glade for at ikke AUF står aleine lenger i debatten om å forebygge høyreekstremisme.

VIL HA HØYRESIDEN MED: AUF-leder Astrid Hoem og Eskil Pedersen er glade for at ikke AUF står aleine lenger i debatten om å forebygge høyreekstremisme.

Jan-Erik Østlie

Eskil Pedersen: – Jeg og AUF ble kalt fiender av demokratiet

Næringsminister Iselin Nybø (V) og statsminister Erna Solberg. (Arkivfoto)

Næringsminister Iselin Nybø (V) og statsminister Erna Solberg. (Arkivfoto)

Erlend Angelo

Hemmelig notat ble ikke lagt fram for Stortinget i Bergen Engines-saken

SV-leder Audun Lysbakken kaller saken en skandale og mener at arbeidsfolk har betalt prisen for krisen.

SV-leder Audun Lysbakken kaller saken en skandale og mener at arbeidsfolk har betalt prisen for krisen.

Colourbox.com

Louis Vuitton Norge fikk nær 900.000 i koronastøtte – eierne vil ta ut 40 millioner i utbytte

22. JULI: Tonje Brenna, som for 10 år siden var generalsekretær i AUF og overlevde terroren på Utøya, har skrevet bok om dette.

22. JULI: Tonje Brenna, som for 10 år siden var generalsekretær i AUF og overlevde terroren på Utøya, har skrevet bok om dette.

Jan-Erik Østlie

Det lange tiåret da Tonje Brenna ble voksen

I talen sin takket Erna Solberg de overlevende som den siste tiden har stått frem med sine historier.

I talen sin takket Erna Solberg de overlevende som den siste tiden har stått frem med sine historier.

Jan-Erik Østlie

Erna Solberg: Det er lov å kjenne på raseriet

Werner Juvik

Advarer arbeidsfolk mot Senterpartiets regjeringsplan

Den tidligere sjåføren hadde krevd 12,9 millioner kroner. Forsikringsselskapet hadde lagt ned påstand om frifinnelse. (Illustrasjonsfoto)

Den tidligere sjåføren hadde krevd 12,9 millioner kroner. Forsikringsselskapet hadde lagt ned påstand om frifinnelse. (Illustrasjonsfoto)

Roy Ervin Solstad

Drosjesjåfør tilkjent 5 millioner kroner i erstatning etter trafikkulykke

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er håpefull for framtidens debatt om hatretorikk og terrorisme.

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er håpefull for framtidens debatt om hatretorikk og terrorisme.

Jan-Erik Østlie

Vi kan ikke skru av lyset for debatten 23. juli, mener AUFs leder

Kommentar

Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) mener vi trenger flere milliardærer, ikke færre.

Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) mener vi trenger flere milliardærer, ikke færre.

Vigdis Askjem

«Høyre drar i gal retning, men det er oppløftende at Ove Trellevik viser partiets sanne ansikt»

Kronikk

Ungdommene på Utøya ble drept fordi de ved sin eksistens og sitt engasjement bar bud om at disse verdiene skal forme det norske samfunnet også i det 21. århundret, skriver LOs leder.

Ungdommene på Utøya ble drept fordi de ved sin eksistens og sitt engasjement bar bud om at disse verdiene skal forme det norske samfunnet også i det 21. århundret, skriver LOs leder.

Leif Martin Kirknes

«Det er på tide at vi tar et kollektivt oppgjør med tankene som førte til terrorangrepet»

Kommentar

Taxireformen blir reversert dersom de rødgrønne vinne høstens valg.

Taxireformen blir reversert dersom de rødgrønne vinne høstens valg.

Roy Ervin Solstad

«Frislippet i taxinæringen har fått negative følger både for drosjesjåfører og kundene»

Kommentar

Vi har alle et ansvar for at 22.juli aldri glemmes og aldri gjentar seg, skriver Svein-Yngve Madssen.

Vi har alle et ansvar for at 22.juli aldri glemmes og aldri gjentar seg, skriver Svein-Yngve Madssen.

NTB scanpix

«Jeg passerer graven hennes hver eneste uke. Vi må aldri glemme at alt rundt 22.juli dreier seg om mennesker»

– Dette er et veldig kraftig signal om at folket vil ha forandring, sier SV-leder Audun Lysbakken. (Arkivfoto)

– Dette er et veldig kraftig signal om at folket vil ha forandring, sier SV-leder Audun Lysbakken. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Sju av ti mener rike nordmenn skatter for lite: – Et veldig kraftig signal, sier SV-lederen

GLEDE: Siv Iren Grande har en varig tilrettelagt arbeidsplass (VTA) og har vært der i fire års tid. Hun skryter av at det er den beste arbeidsplassen hun har hatt.

GLEDE: Siv Iren Grande har en varig tilrettelagt arbeidsplass (VTA) og har vært der i fire års tid. Hun skryter av at det er den beste arbeidsplassen hun har hatt.

Tormod Ytrehus

Her driver vekstbedriften sin egen campingplass: – Den beste arbeidsplassen jeg har hatt

Utøya og daglig leder Jørgen Watne Frydnes har fått Fritt Ord Honnørs pris for 2021. De får prisen for å ha gjort et åsted for terrorangrep og massedrap til en arena for kunnskap, diskusjon og motstand.

Utøya og daglig leder Jørgen Watne Frydnes har fått Fritt Ord Honnørs pris for 2021. De får prisen for å ha gjort et åsted for terrorangrep og massedrap til en arena for kunnskap, diskusjon og motstand.

Ole Palmstrøm

Utøya og daglig leder Jørgen får Fritt Ords Honnør for 2021


Flere saker