Halden fengsel hadde 360 varsler om brudd på arbeidsmiljøloven i første halvdel av 2017
Arbeidstilsynet pålegger Halden fengsel å sikre kontroll med arbeidstiden til ansatte. Fengselet må rette opp arbeidstidsordningene innen 15. januar for å unngå tvangsmulkt.
JOBBET FOR MYE: Halden fengsel har systematisk brutt arbeidsmiljøloven. Nå må fengselsledelsen rydde opp.
Øyvind Aukrust
katharina@lomedia.no
I vår fikk Arbeidstilsynet en bekymringsmelding fra Halden fengsel om systematiske brudd på arbeidsmiljøloven fra juletider i 2016 og fram til våren 2017. Nå har Arbeidstilsynet pålagt Halden fengsel å sikre kontroll med arbeidstiden til ansatte.
For å unngå tvangsmulkt, må fengselet rette opp i arbeidstidsordningene innen 15. januar.
• Alle mellom 60 og 65 år skal få ei ferieuke mindre, krever Venstre
Tre ulike brudd på arbeidsmiljøloven
Tillitsvalgt Amund Sønsteby forklarer hva bruddene gikk ut på.
– I løpet av en arbeidsuke skal ansatte ha sammenhengende fri i 36 timer. Jobber de mer, er det brudd på loven. Tjenestemenn ble spurt om å jobbe overtid og svarte ja. Ansatte skal i utgangspunktet ikke tilbys overtid når det bryter med arbeidsmiljøloven, sier Sønsteby.
Etter hvert ble det flere og flere planlagte brudd på arbeidsmiljøloven.
Et annet brudd handlet om jobbing på helligdagene.
– Vi kan ikke jobbe tre søndager på rad, ifølge arbeidsmiljøloven. Men det skjedde, sier Sønsteby.
Arbeidstilsynet oppdaget også at mange jobbet mer enn ti timer overtid i uka. Også et brudd på arbeidsmiljøloven.
Hvert enkelt fengsel kan utvide overtidsgrensen etter drøftinger mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte. Ved Halden fengsel ønsket ikke lokalforeningen å utvide grensen.
360 varsler om brudd
Når arbeidsgiver bryter arbeidsmiljøloven ved at ansatte for eksempel jobber for mye overtid, kommer det opp et varsel i kriminalomsorgens interne tjenesteoppsettregistreringen (Gat).
I første halvdel av 2017 kom det opp hele 360 varsler om brudd på arbeidsmiljøloven. Folk blir naturlig nok slitne av for store arbeidsmengder, forteller Sønsteby.
– Vi er tilpasningsdyktige, strekker strikken og sier ja når arbeidsgiver trenger oss. Men når de slitne folka blir sykemeldt, begynner arbeidsgiver å bruke mye overtid på det resterende av tjenestekorpset og da ble det brudd, sier tillitsvalgt.
– Ingen seier å dra inn Arbeidstilsynet
Amund Sønsteby skulle ønske at Halden fengsel hadde klart å løse problemene uten å involvere tilsynet. Lokalforeningen gjorde arbeidsgiver oppmerksom på den negative utviklingen lenge før bruddene ble så mange.
– Jeg skulle ønske vi hadde klart å løse dette innad i fengselet uten å måtte ty til Arbeidstilsynet for å belyse situasjonen. Det er ingen seier for oss at vi måtte gå til det skrittet, sier Sønsteby.
– Arbeidstilsynet er et verktøy vi måtte bruke fordi arbeidsgiver ikke har tatt signalene. Videre har arbeidsgiver uanfektet kjørt på med å ignorere både regelverk og personalet, sier Sønsteby.
• Ansatte i kriminalomsorgen fikk lønnsøkning i lokale forhandlinger
Svar fra arbeidsgiver
Jan Strømnes, assisterende fengselsleder i Halden fengsel, er ikke overrasket over at Arbeidstilsynet konkluderer med at det foreligger brudd på arbeidsmiljølovens og at tilsynet pålegger enheten å gjennomføre tiltak for å sikre kontroll med arbeidstiden.
«Halden fengsel er selvfølgelig ikke fornøyd med den situasjon vi kom opp i», skriver Strømnes i en epost til NFF-magasinet.
Etter at Arbeidstilsynet kontaktet Halden fengsel første gang, tok fengselet grep og ansatt flere vikarer, noe som førte til at bruddene på arbeidstidsbestemmelsene gikk ned med 66 prosent i tredje kvartal i forhold til foregående kvartal.
Men dette var ikke nok. I begynnelsen av november fikk fengselet ytterligere pålegg for å sikre arbeidstiden til ansatte.
Nå skal fengselet innlede en dialog med vernetjenesten og ansattes representant for å rydde opp.
Å bruke frivillige gav flere brudd
Strømnes er takknemlig for at ansatte stilte opp.
«Det er helt klart at våre ansatte stod i en krevende situasjon over tid, som vi gjerne skulle vært foruten, men vi er takknemlige overfor den «dugnadsånden» som ble vist.»
Fengselsledelsen forteller at ledelsen valgte å bruke fengselsbetjenter som frivillig jobbet overtid og ikke beordre ansatte som ikke ønsket å jobbe overtid. Siden mange av de frivillige hadde jobbet mye, førte dette til enda flere brudd.
«Denne prioriteringen bidro meget sterkt til antall brudd, men ble ansett som lempeligere for de ansatte», skriver Strømnes.
Assisterende fengselsleder ser framover.
«Det som nå er viktig, er å få en felles virkelighetsforståelse, trekke lærdom av erfaringene og iverksette tiltak eller prosesser som kan forebygge en lignende situasjon fremover – som også Arbeidstilsynet anser tilfredsstillende»
Les også:
• Frp: – Vi har i praksis ingen soningskø å snakke om lenger
• NFF: – Statsbudsjettet er en styrt nedbygging av kriminalomsorgen
• Ap-politiker vil jobbe for å øke budsjettene til kriminalomsorgen
• Albanske Diana tok alle kurs hun kunne få i norsk fengsel. Nå vil hun bli designer