Strømpris
Høy strømregning kan gå utover kvaliteten i Fengsels-Norge
Kriminalomsorgens strømregning er 100 millioner kroner dyrere enn i 2019. «Spar», er beskjeden fra departementet.
Spar var beskjeden fra departementet. Men det er ikke veldig mye å spare, ifølge direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet. (Arkiv)
Ole Palmstrøm
edv@lomedia.no
I underetasjen på Ila fengsel durer noen digre sentrifuger. De splitter nye vaskemaskinene tar unna store mengder klær på rekordtid.
Men renslighet koster stadig mer. Kriminalomsorgens energikostnader i 2023 er estimert til 175 millioner kroner. I 2019 var det «bare» 73 millioner.
Strømregninga har gjort sitt til at etaten gikk inn i 2023 med et såkalt merforbruk på 170 millioner kroner.
Direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet Lise Sannerud fikk beskjed fra departementet: Spar.
Hard sparing
Avdelinger ble lagt i dvale, som gikk greit i en periode med lite innsig av fengslede. Men det var ikke veldig mye å spare på det, ifølge direktøren.
– Vi må holde en kjempehard spareplan framover. Det betyr at det er en kvalitet i kriminalomsorgen som jeg er usikker på om Norge vil være bekjent av, sa Sannerud under NFFs ledersamling på Gardermoen 15. juni.
Å drive straffegjennomføring i heldøgnsinstitusjoner skiller seg fra annen virksomhet, understreker Sannerud. Det er ikke bare å skru av strømmen.
Regjeringen med stortingsflertallet i ryggen sørger nå for å få tilført etterlengtede millioner til kriminalomsorgen. Mye vil gå til å dekke strømmen.
Sannerud trekker fram mer akutte formål, som ansatte og innsatte. Sykefraværet øker, særlig langtidsfraværet. Direktøren kaller det alarmerende.
Fengsel slår alarm: – Når vi mister 15 av 30 ansatte er det dramatisk
Nok å ta tak i
I senere tid har to rapporter påpekt store mangler i kriminalomsorgen.
Sist oktober kom Riksrevisjonens rapport om sviktende tilbakeføringsarbeid i fengslene og manglende koordinering mellom arbeidstilbud og helse- og velferdstjenester.
Så, 20. juni kom Sivilombudets rapport om omfattende svikt på Bredtveit fengsel. De kommer på toppen av tidligere rapporter om ulovlig isolasjon og brutte menneskerettigheter.
Sannerud er bekymret for at så mange velger å forlate skuta.
– Folk blir syke på grunn av store belastninger. Med tøff belastning på jobb kombinert med et stramt arbeidsmarked er det et problem.
For å rekruttere og beholde ansatte er KDI ifølge Sannerud i ferd med å se på lønnspolitikken.