Kriminalomsorg
Hver morgen står reven utenfor fengselsdøra og håper på noe godt
Små og store dyr setter sitt preg på soninga for innsatte i Bastøy fengsel.
– Ikke mat reven, er et mantra på Bastøy. Men det vanker stadig en godbit.
Privat
nina.hanssen@lomedia.no
En rød, litt pjuskete rev rusler sakte over gårdsplassen ved kirken på Bastøy. Den bryr seg ikke om mennesker eller dårlig vær.
Hver morgen når butikken åpner, står den utenfor og håper på noe godt.
– Det er som den forstår klokka og er helt presis utenfor butikken hver dag, sier fengselsleder Knut Are Svenkerud og peker på reven som nå småløper inn i hiet der resten av revefamilien bor.
Bastøy er landets største lavsikkerhetsfengsel og ligger på ei øy midt mellom Horten og Moss. Foruten de rundt 110 innsatte som soner siste del av lange fengselsstraffer her, har øya et rikt dyreliv.
Fengselslederen på Bastøy anbefaler resten av kriminalomsorgen å gjøre som dem: – Få inn flere dyr!
Eirik Dahl Viggen
Øyfast siden 70-tallet
Revene kom raskende over isen en gang på 1970-tallet. Med mildere vintre, ble også de fanget på øya. I dag er det tre aktive revefamilier, der flere individer bærer preg av innavl.
– Revene er litt bortskjemte. Det hender de får pølsebiter i noen av boligene her. De som bor her får som regel et godt forhold til dyrene. Dyr dømmer ikke hva du har gjort eller hvem du er. Et dyr kan du dele dine innerste tanker med, og i samtale med dyrene kan du utvikle empati, sier Svenkerud.
Dyrene setter sitt preg på soninga. Gårdsdriften omfatter både kyr, høns, bikuber og dølehester.
Privat
Ro i sjelen
I stallen møter vi innsatte som sier de nesten bor her inne. De lover å komme på besøk også etter at de er løslatt.
– Det å jobbe med mennesker samtidig som vi har ansvar for dyr, betyr mye. Å få ansvar for et annet levende vesen, kan få selv de hardeste til å endre seg. Det å se hardbarka menn i singlet sitte og stryke hver sin kylling på fanget, gjør meg så glad, sier Linda Eikeberg, en av de ansatte.
Revene vet nøyaktig hvor det er størst sjanse for mat eller kos. Helga før NFF-magasinet var på besøk, spaserte en hel revefamilie inn på besøksrommet og hoppet opp på bordet der en innsatt hadde samlet familien sin.
– Vi burde ha flere dyr i kriminalomsorgen generelt, sier fengselsleder Svenkerud.
– Mange innsatte sliter med psykiske utfordringer. Dyr kan være med å dempe noe av dette og skape ro i sjelen.
Landbruksfengselet på Jæren: I dette fengselet får de innsatte være bønder