Kritikk fra Sivilombudsmannen
Isolerte fanger i Ullersmo fengsel er alene mer enn 23 timer i døgnet. Sivilombudsmannen er svært bekymret.
Innsatte isoleres mer enn 23 timer i døgnet, har begrenset menneskelig kontakt og lever under kritikkverdige hygieniske forhold, kom det fram i en fersk rapport fra Sivilombudmannen.
KRITIKKVERDIG: Sivilombudsmannen er kritisk til soningsforholdene for isolerte innsatte i Ullersmo fengsel.
Yngvil Mortensen
katharina@lomedia.no
Sivilombudsmannen er svært bekymret.
– Med den kunnskapen som foreligger om isolasjon og risiko for selvmord, selvskading og utvikling av alvorlige psykiske lidelser er jeg bekymret for ivaretakelsen av isolerte innsatte ved Ullersmo fengsel, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger på nettsiden til ombudsmannen.
Sivilombudsmannen besøkte høysikkerhetsfengselet i august 2017 og lanserte besøksrapporten 14. februar.
NOK FOLK: – Det er viktig at ledelsen sikrer at det er et tilstrekkelig antall ansatte på alle avdelinger, sier Aage Thor Falkanger.
Mona Ødegård
• Fengselsbetjent deltar i OL for sjette gang - som supporter
Nattbemanningen hele døgnet
Ombudsmannen peker på at lav bemanning har bidratt til å begrense oppfølgningen av isolerte fanger. Regiontillitsvalgt Per Olav Mobekk er helt enig.
– Dette handler om regjeringens kutt. Vi hadde ikke denne problemstillingen før regjeringen begynte å spare penger. Det er bare Ila fengsel som har fått midler til å få isolerte ut av cellene, sier Mobekk.
Det varierer hvor lenge innsatte er isolert, alt fra noen timer til – i noen få tilfeller – flere måneder. For å aktivisere isolert innsatte, trenger fengselet mer penger, mener Mobekk.
– Nå er de nødt til å kjøre nattbemanningen hele døgnet og låse innsatte inne, sier regiontillitsvalgt i region øst.
SAVNER MIDLER: – Ullersmo fengsel må få penger til å øke åpningstider som gjør at vi kan ta vare på innsatte, sier Per Olav Mobekk.
Jan-Erik Østlie
Utagerende innsatte er isolert
Lokaltillitsvalgt Dag Anfindsen skulle gjerne hatt flere kolleger til å aktivisere isolerte innsatte. Det har han kjempet for lenge.
– Vi har over lang tid krev høyere bemanning, men arbeidsgiver mener vi ikke trenger det, sier Anfindsen.
Tillitsvalgt forteller at de innsatte som isoleres på avdelingen Z-Øst, som også kalles Zulu, kan være utagerende, slå og spytte. De er utelukket fra felleskap fordi de er en fare for seg selv og andre.
– Noen ganger må vi være tre ansatte for å åpne en celledør. Fritidslederne prøver å ta med innsatte på trening for å minske skadevirkningen, men det er ikke sikkerhetsmessig forsvarlig å ta ut alle, sier han.
• Sivilombudsmannen roper varsko om forholdene for psykisk syke fanger ved Ila fengsel
Burde vært i psykiatrien
Fengselsleder Ole Jonny Rydland tar kritikken fra Sivilombudsmannen på alvor. Han skal gå grundig gjennom rapporten og svare innen fristen 15. mai. Rydland forstår ansattes bekymringer for lave budsjetter og få mennesker på jobb.
– Som ny fengelsleder må jeg se på hvordan jeg kan fordele ressursene på hele fengselet, sier Rydland. Han startet som fengselsleder 1.1.2018.
Ifølge lederen skal innsatte ha oppfølging og tilsyn som sikrer at de ikke blir dårligere.
– Mange av de innsatte på Zulu burde vært i psykiatrien og ikke hos oss.
REDDE: – Jeg har fått tilbakemelding fra innsatte og ansatte som følte seg utrygge. Nå går ting mye bedre, sier Ole Jonny Rydland.
Ole Palmstrøm
Fengselsleder tar selvkritikk
Sivilombudsmannen mener Ullersmo fengsels rutiner for dokumentasjon av vedtak og tilsyn ved bruk av sikkerhetscelle er svært mangelfull. Rydland tar selvkritikk.
– Det er påpekt mangel på dokumentasjon i et par tilfeller. Vi tar selvkritikk for at systemet for oppbevaring og logg kanskje ikke har vært helt tilfredsstillende, sier lederen.
I rapporten kommer det fram at fanger føler seg utrygge. Rydland forteller at noe av årsaken kan være at Sivilombudsmannen besøkte fengselet i en kaotisk periode med utvidelse av fengselet, sommerferie, vikarer og mangel på rutiner.
– Nå går ting mye bedre. Rutiner og mannskap er på plass, sier Rydland.
Han har tatt en runde og snakket med ansatte på hele fengselet.
– Jeg er stolt over den jobben ansatte har gjort og gjør. Vi har satt i gang et stort arbeid om hva Ullersmo skal være i framtida. Det skal vi som organisasjon stå sammen om, sier han.
Les også:
• Her er kandidatene til ledervervet i NFF
• Soningsavtalen med Nederland får kraftig kritikk av Sivilombudsmannen