JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Yrkesskade:

Jonathan (26) vant rettssak om yrkesskade: – Sinnssykt digg å bli trodd

Fengselsbetjent Jonathan Syverstad (26) vant rettssaken mot Trygderetten. Skaden han pådro seg under øvelse er en yrkesskade. Dommen kan få mye å si for alle arbeidstakere som trener på kontrollert maktbruk.
BLE TRODD: Fengselsbetjent Jonathan Syverstad (26) jublet da han fikk beskjed om rettens avgjørelse.

BLE TRODD: Fengselsbetjent Jonathan Syverstad (26) jublet da han fikk beskjed om rettens avgjørelse.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

– Det er sykt digg. Etter over tre år med helvete opplever jeg endelig å bli trodd, sier Syverstad på telefon utenfor Ullersmo fengsel.

Det var her skaden skjedde under en ordinær øvelse 8. desember 2016. Syverstad var markør mens de øvde på trygg nedleggelse. Med et hørbart knepp røk sener og nerver i Syverstads albue.

Over tre år senere fungerer armen fortsatt dårligere enn normalt, og Syverstad går til fysioterapi en til to ganger i uka. Både Nav og senere Trygderetten avviste kravet som ble sendt inn om dekning for yrkesskade. NFF og LOs juridiske avdeling tok saken. Rettssaken gikk i Eidsivating lagmannsrett i slutten av februar. Nå har tre års kamp ført til seier.

Hva skal til for at en skade blir godkjent som yrkesskade? Her får du svar

Dommen som kom 19. mars erklærer Trygderettens avslag som ugyldig. Staten, ved Arbeids- og velferdsdirektoratet, må betale Syverstad sakskostnader på 241.350 kroner.

Syverstad fikk meldingen fredag kveld da han var ferdig med ei dobbeltvakt i fengselet.

– Jeg skumma gjennom meldingene på vei til bilen. Det er lenge siden jeg har vært så glad.

Dommen kan bygge argumentene for andre som krever å få godkjent yrkesskade.

Dommen kan bygge argumentene for andre som krever å få godkjent yrkesskade.

Eirik Dahl Viggen

Lagmannsretten legger til grunn at det ikke skjedde en ulykkesartet hendelse. Likevel var det som skjedde da Syverstad fikk vridd armen en arbeidsulykke.

Retten baserer den vurderingen på det såkalte avdempede arbeidsulykkesbegrepet. Det betyr i praksis at man kan påføres en yrkesskade selv om man deltar i planlagt øvelse under antatt kontrollerte forhold.

Alle fengslene koronastengt: – For oss handler det om å vurdere smitterisiko og samtidig bevare roen

Dommen er klar: «Syverstad har vært utsatt for en usedvanlig påkjenning som han ikke var forberedt på eller kunne unngått, og skaden var upåregnelig. Etter lagmannsrettens syn skiller dette seg markert fra det han må akseptere og regne med under normal utøvelse av sin yrkesaktivitet (...) Trygderettens kjennelse er etter dette bygd på feil faktum og feil rettsanvendelse og er ugyldig».

Sjelden skade

Legen som vurderte MR-bildene av Syverstads albue vitnet i rettssaken. Han har praktisert som ortopedisk kirurg siden 1977. På de 43 årene har han aldri sett en lignende skade. MR-bildene viser at fremre bunt av indre sidebånd i albuen ble revet av, en akutt skade som er svært sjelden. Han lette i medisinsk litteratur, men fant kun lignende tilfeller omtalt i utlandet, mye fra amerikansk baseball. Likevel argumenterte regjeringsadvokat Håvard Holdø, som representerte Arbeids- og velferdsetaten, med at ethvert avvik fra læreboka under øvelse ikke nødvendigvis er en usedvanlig hendelse, og ikke nødvendigvis skal telle som arbeidsulykke.

Ifølge LO-advokat Imran Haider ble det brukt for mye kraft i nedleggelsen, og kraften ble påført i feil vinkel. Det skjedde uventet til tross for at øvelsen ble gjennomført under instruksjon og under kontrollerte forhold, og bør da kvalifisere som arbeidsulykke. Det bekrefter en enstemmig lagmannsrett.

Nå er det alvor for fengselsaspirant Aleksandra (23). Her tar hun på seg uniformen for første gang

NFF-leder: – Ekstremt positivt

NFF blir stadig oppringt av medlemmer som nå er usikre på om de bør være med på øvelser. Det er en oppfatning om at det skjer flere ulykker under øvelse enn i det ordinære arbeidet, forteller forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Asle Aase.

– Det er ekstremt positivt at lagmannsretten er enig med oss. Det er et lyspunkt i hverdagen nå at vi nådde fram. Jeg håper vi kan bruke dommen til å få større aksept for skader som oppstår under øvelse, sier Asle Aase.

NFF-leder Asle Aase vitnet i rettssaken. Han ser fram å arbeide videre med å sikre fengselsansattes rettigheter under øvelse.

NFF-leder Asle Aase vitnet i rettssaken. Han ser fram å arbeide videre med å sikre fengselsansattes rettigheter under øvelse.

Eirik Dahl Viggen

Han ser fram til å gå gjennom dommen sammen med LOs juridiske avdeling, for å se hvordan den kan brukes til å bygge opp framtidige saker.

– Jeg regner med Trygderetten tar seg dommen ad notam når de behandler framtidige søknader om å få godkjent yrkesskade.

59 skadde

I årene 2018–2019 ble til sammen 59 ansatte i fengsel skadd under øvelse. Over halvparten av skadene ble meldt inn som yrkesskade til Nav. Aase mener seieren i rettssaken viser hvor viktig det er å være organisert.

– Det å skulle ta kampen mot staten alene er en enorm økonomisk belastning de aller fleste ikke har anledning til. Konsekvensene av å skulle tape og sitte igjen med store omkostninger fører til at man gir opp, sier Aase.

I dommen heter det at Lagmannsretten sitter igjen med et hovedinntrykk av nyere trygderettspraksis der skader pådratt under øvelser i fysisk maktutøvelse sjelden blir ansett som arbeidsulykker. Dommen er et utgangspunkt for videre arbeid for å få godkjent yrkesskade under øvelse, tror Jonathan Syverstad.

– Det som må til er en lovendring for folk som øver på lignende måte, i fengslene, politiet og tollvesenet. Per i dag stiller vi på lik linje med en hvilken som helst annen arbeidstaker, det blir ikke tatt ekstra hensyn til oss som trener på bruk av makt.

Nå gjenstår det å se om staten anker dommen til Høyesterett.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse