JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kriminalomsorgen

Kjell fant lønnsforskjeller på opptil 25.000 kroner på jobben

Jobb i overgangsbolig betaler seg svært ulikt.
UTÅLMODIG: Kjell Grøtting etterlyser vilje hos arbeidsgiver til å rydde opp i tilsynelatende vilkårlige lønnsforskjeller.

UTÅLMODIG: Kjell Grøtting etterlyser vilje hos arbeidsgiver til å rydde opp i tilsynelatende vilkårlige lønnsforskjeller.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

– Det skaper gnisninger i et så lite arbeidsmiljø. Dette er ikke riktig skrudd sammen, sier tillitsvalgt Kjell Grøtting.

Han leder NFF Buskerud overgangsbolig og friomsorgskontor (BOF).

Overgangsboligen ved bredden av Drammenselva er tilsynelatende et fredelig sted. Inntil 12 innsatte drar på jobb om morgenen og går rusfritt til ro klokka ti om kvelden. Men under overflaten vokser en uro.

Kjell Grøtting har sett seg lei på det han mener er et slående brudd på prinsippet om lik lønn for likt arbeid.

Boligen har ni ansatte i turnus. De arbeider etter den samme instruksen og med de samme oppgavene. Likevel spriker årslønna dem imellom med opptil fem lønnstrinn.

Et eksempel: En kollega, fengselsfaglig utdannet og med 15 års fartstid, ansatt «i konkurranse med andre» fikk lønnstrinn 57. Mens en annen, som både har bachelorgrad og mer enn 30 års fartstid, innplassert i forbindelse med nedleggelsen av Drammen fengsel, fikk lønnstrinn 54. Det tilsvarer 24.900 kroner lavere årslønn enn det kollegaen tjener.

2023-lønna: Hva tjener ansatte i ditt yrke? Her er en oversikt

Ansatte flyter fritt

BOF er en sammenslått enhet, en såkalt pilot. Det betyr at ansatte ved behov kan disponeres til oppgaver der de ikke jobber til daglig.

Grøtting er iblant med Elektronisk kontroll-teamet ut på av- eller pålenking av domfelte.

– Ved flere anledninger har jeg vært på jobb med EK-ansatte som tjener fire-fem lønnstrinn over meg. Men vi gjør akkurat samme jobben.

Foreninga har prøvd å rette opp gjennom 2.5.3-krav, individuelle lønnsforhandlinger på særlig grunnlag i tråd med hovedtariffavtalen.

Selv med støtte fra arbeidsgiver lokalt, har kravene ifølge Grøtting blitt stoppet på regionalt nivå.

– Vi erfarer også å ikke få det gjennom i de lokale forhandlingene til høsten. Det er frustrerende å nesten aldri få gjennomslag. Vi får blankt nei.

Grøtting vil ha arbeidsgiver på banen for å rydde opp og lage et mer enhetlig system. Han er redd lønnsforskjellene er enda en dråpe som får flere til å slutte i kriminalomsorgen.

Lønnsoppgjøret: Slik gikk Lene og Vegard opp til sammen 120.000 kroner i lønn

Slik svarer ledelsen

Christian Kolstad, assisterende regiondirektør i region sør kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av ubegrunnede skjevheter i avlønning.

– Jeg kjenner ikke til at vi skal ha noen systemiske feil som fører til feil avlønning, heller ikke at det skal være ubegrunnede lønnsforskjeller innenfor samme stillingskode. Vi har alltid en helhetlig gjennomgang i forkant av sentrale forhandlinger, der vi i regionen går gjennom det som måtte synes som ubegrunnede forskjeller, sier Kolstad.

Han ønsker ikke å kommentere enkeltsaker, men oppfordrer til å sende inn individuelle krav dersom man mener man ikke er der man skal være lønnsmessig.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse