Knusende dom over norske fengsler: Gjør ikke de innsatte til bedre samfunnsborgere
Departementene har ikke hatt nok kunnskap til å koordinere kriminalomsorgen, mener forbundsleder Asle Aase etter Riksrevisjonens knusende rapport.
LEI AV Å VARSLE: NFF-leder Asle Aase er ikke nådig i sin dom over myndighetene som styrer med Kriminalomsorgen.
Ole Palmstrøm
edv@lomedia.no
Torsdag la Riksrevisjonen fram en knusende rapport over fengslenes evne til å drive tilbakeføringsarbeid. I en rapport påpeker de at verken fengslenes skoler, arbeidsdrift eller helsetjenester virker etter hensikten.
Den er som kjent å sette innsatte i stand til å fungere ute i samfunnet fra den dagen de slipper fri. En hovedårsak skal være manglende koordinering, samarbeid og oppfølging mellom de ulike offentlige tjenestene på inn- og utsiden av Kriminalomsorgen.
Nå hagler også kritikken fra etatens største fagforening, Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).
– Rapporten underbygger det vi har pekt på i flere år. Effektiviserings- og avbyråkratiseringspolitikken som er ført, har gått på bekostning av innhold i soning og tilbakeføring til samfunnet, skriver NFF-leder Asle Aase i en epost til NFF-magasinet.
Les også: Riksrevisjonen med fellende dom over fengslene
Ifølge Aase har de ansvarlige vært mest opptatt av rapporteringstallene framfor innholdet i rapporteringene.
– De var etter vår mening blindet og forledet av egen målstyring. Rapporten er ikke til gunst for verken kriminalomsorgen eller departementene, og rapporten peker på både kritikkverdige og alvorlige forhold, skriver Asle Aase.
Savner kunnskap i departementene
Riksrevisjonen påpeker blant mye annet at innsatte i fengslene ikke har den samme tilgangen på psykiske og somatiske helsetjenester, inkludert rusbehandling, som befolkninga for øvrig. Samtidig er det godt dokumentert at innsatte sett under ett har betydelig nedsatt helsetilstand både ved innsettelse og under soning.
Ifølge Aase er det oppsiktsvekkende at de ansvarlige departementene tilsynelatende ikke har hatt nødvendig kunnskap til å sette inn koordinerte tiltak.
– Våre medlemmer har i flere år fortalt om hvordan det står til. Kriminalomsorgsdirektoratet målstyres av Justis- og beredskapsdepartementet, men departementet har opplagt ikke stilt de rette spørsmålene, sier Aase.
Vi har bedt departementet om å kommentere kritikken, men de hadde ikke tid til å svare på fredag. En kommentar kommer isteden fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).
KDI: – Klare rom for forbedringer
Heidi Bottolfs, KDIs avdelingsdirektør for forebygging, tilbakeføring og sikkerhet, ser klare rom for forbedringer.
Hun vil bruke Riksrevisjonens rapport som kunnskapsgrunnlag i å utvikle bedre tilbakeføringsarbeid, skriver hun i en epost til NFF-magasinet.
KDI øker nå kravet til fengslenes og friomsorgskontorenes kartlegging, og et nytt fagsystem for hele etaten er under utvikling. Det skal gi bedre muligheter for rapportering og helhetlig arbeid med domfelte, påpeker Bottolfs.
KDI har videre nedsatt ei arbeidsgruppe fra alle kriminalomsorgens regioner og Kriminalomsorgens høgskole- og utdanningssenter (Krus).
Gruppa får ansvar for å utarbeide en plan for at etaten skal kunne følge opp rapporten fra Riksrevisjonen. Kriminalomsorgens organisasjoner og vernetjenesten skal involveres, lover Bottolfs.