JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kriminalomsorgens unge ansatte vil tilbake til skolebenken

Fengselsskolen må bli mer anerkjent ved å bygges ut til en fullverdig bachelor. Det mener NFF Ung, som sist uke gjenvalgte Mats Gangnes som sin leder.
Mats Gangnes, fengselsbetjent i Indre Østfold fengsel ble gjenvalgt som NFF Ung-leder.

Mats Gangnes, fengselsbetjent i Indre Østfold fengsel ble gjenvalgt som NFF Ung-leder.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

43 unge NFF-ere møttes på Lillestrøm 28.–29. november for å diskutere fag og rekruttering – og for å feire at de endelig har fått stemmerett inn i forbundets sentralstyre.

NFF Ung, et utvalg som representerer forbundets 890 medlemmer under 35 år, er som de fleste opptatt av lønn, bemanning og arbeidsforhold.

– De merker effekten av å være færre på jobb, som gjør at de må løpe fortere og mister støttefunksjonen man bør ha i hverandre, sier Mats Gangnes (31).

Men de unge skiller seg nok ut med å være ekstra opptatt av skolegangen. De krever anerkjennelse for utdanninga de har tatt, og de vil øke kapasiteten på bachelor-påbygginga som tilbys ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (Krus). Et populært tema er å få utvidet mulighet til å ta enkeltemner.

– Vi har en vei å gå. Det er viktig at etaten utvikler seg og at profesjonen får den anerkjennelsen den skal ha. Se til politiet. Der har man nå ei fullverdig bachelorutdanning, sier Gangnes.

Psykiatri i fokus

Under samlinga på Lillestrøm ble Gangnes gjenvalgt som leder av NFF Ung for fire år. Delegatene bestemte også at styreperioden skal følge forbundets landsmøteperioder.

Som i fjor hadde konferansen tema om psykisk helse blant innsatte. Rettspsykiater Randi Rosenqvist holdt foredrag basert på sin langvarige erfaring med psykisk syke innsatte på Ila. Ansatte fra ressursteamet på Bredtveit holdt et foredrag om hvordan de jobber med kvinnelige innsatte med betydelige psykiatriske utfordringer.

Viktig stemme

NFF-Landsmøtet 18.–20. november bestemte at NFF Ung, som har hatt møte- og talerett i sentralstyret, også skal få stemmerett. Det er en stemme de har kjempet for i lang tid.

– Jeg synes det er veldig viktig at de unge er representert med en fast plass. Vi har en stor andel unge arbeidstakere, så det er viktig at de yngres stemme blir hørt. Jeg mener vi har mye å bidra med, sier Gangnes.

For å bidra til rekruttering har NFF Ung det siste året reist rundt på enhetene og til Krus. Gangnes merker godt konkurransen fra «det andre forbundet», men er fornøyd med resultatene.

– Uavhengig av hvor vi har stilt oss opp på Krus, har vi stukket av med en god andel, nå 103 av 175 aspiranter. Jeg liker å tro at vi gjør en god figur og klarer å presentere hva forbundet har å tilby, sier Gangnes.

Etter endt Landsmøte og ungdomskonferanse, beskrives motivasjonen å være på topp.

NFF Ung-styret

Leder: Mats Gangnes, Indre Østfold fengsel

Nestleder: Caroline Larsen, Ringerike fengsel

Eirik Fedje, Ila fengsel og forvaringsanstalt

Even Brandal, Stavanger fengsel

Alise Håbu, Bredtveit fengsel

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

NFF Ung-styret

Leder: Mats Gangnes, Indre Østfold fengsel

Nestleder: Caroline Larsen, Ringerike fengsel

Eirik Fedje, Ila fengsel og forvaringsanstalt

Even Brandal, Stavanger fengsel

Alise Håbu, Bredtveit fengsel