OM EKSTREMISME: Geir Lippestad innledet om sikkerhetsrisikoen ved radikalisering.
Kristian Brustad
Lippestad: – Skole og foreldre må kjenne internett
Politisk vold er en større utfordring nå enn for bare ti år siden. Skole, nærmiljø, idrettslag og foreldre må settes i stand til å forstå hva den nye trusselen innebærer. Det er budskapet fra advokat Geir Lippestad.
oystein.braathen@lomedia.no
De høyre-ekstreme miljøene i Norge har endret seg. Nå sitter de hver for seg og ser helt alminnelige ut. For 10-15 år siden var gruppene synlige, sa Lippestad.
– Høyre-ekstreme var dårlig ansett den gang. Nå sitter partier med samme holdninger i flere nasjonalforsamlinger, og i EU-parlamentet.
Han mener utfordringen med politisk vold er større enn for få år siden.
– Vi har hatt to tilfeller av politisk motiverte drap i Norge disse årene. På Holmlia drepte nynazister en ung farget gutt. Disse gruppene var få, de var skinheads med skinnjakker og boots. Politiet visste hvor de bodde, var klar over hvor de møttes og kjente til at de reiste til Danmark og Sverige for å møte likesinnede, sa Lippestad.
På Holmlia møtte de motstandere for å slåss, gjengene var nærmest som to fotball-lag. Dette utviklet seg, og radikaliserte drapsmannen.
Alene
Mannen som sto bak 22. juli i Norge gikk alminnelig kledd og så helt vanlig ut. Hvordan fange opp personer som sitter alene, aldri gjør noe galt, betaler regningene sine og ikke har vært i slåsskamp? Det er ikke mulig uten av vedkommende avslører seg, eller gjennom overvåking.
– Svaret på utfordringen er selvfølgelig et sterkt politi og overvåking, men skole, nærmiljø, idrettslag og foreldre må settes i stand til å forstå hva den nye trusselen innebærer. På Holmlia kunne det settes inn forebyggende tiltak. Nå er det vanskelig å finne og fange opp en ny Breivik. Han befant seg ikke i et slikt miljø. Likevel var han sammen med hundrevis, for ikke å si tusenvis, over hele verden. Verdensbildet kunne utvikle seg uten at skole eller politi kunne gjøre noe.
Kompetanse
Hakekors og uniformering er godt synlig. Nå må skolen bruke mer tid på den voldsomme flommen av informasjon som møter ungdom.
– Vi må skjønne nettet, sa Lippestad.
Ottar Nerland, NTL-er fra Møre og Romsdal, drev valgkamp i lokalvalget 2011, etter hendelsene i regjeringskvartalet og på Utøya.
– Jeg møtte holdninger jeg ikke trodde eksisterte. Kan samfunnet, ofte kalt folk flest, være med på å underbygge og utvikle holdninger som kan gi de ekstreme et alibi, spurte Nerland.
Lippestad mente det er veldig viktig også å snakke om de utfordringene som innvandring fører med seg. Målet må være å forebygge alt av ekstremisme.
– Men bak politisk vold står oftest forbrytere. Isil er ikke en ekstrem muslimsk gruppe, de er forbrytere som bruker den hatten, sa Geir Lippestad.
LANDSKONFERANSEN 2014
LO Stats landskonferanse for fylkeskartellene samler årlig lokaltillitsvalgte fra hele landet
Årets konferanse avholdes 24.-26. September på Sørmarka konferansehotell, Siggerud
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm