JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LIKELØNN: LO Stats ledelse er klare for lønnsoppgjøret. Leder Tone Rønoldtangen og nestleder Eivind Gran går til forhandlingsbordet så fort industrien, det såkalte frontfaget, er i mål.

LIKELØNN: LO Stats ledelse er klare for lønnsoppgjøret. Leder Tone Rønoldtangen og nestleder Eivind Gran går til forhandlingsbordet så fort industrien, det såkalte frontfaget, er i mål.

Kristian Brustad

Mens vi venter på Arve

7. april klokka 10.00 starter kampen om lønna for ansatte i offentlig sektor. Hva du får? Det vet ingen. Ennå.



20.03.2014
12:00
03.11.2015 10:11

kristian.brustad@lomedia.no

Et like sikkert vårtegn som solbriller på norske innbyggere, er lønnsoppgjøret. Arve Bakke er som vanlig tatt ut på førstelaget. 10. mars ledet Fellesforbundet an i årets lønnsoppgjør.

Samtidig som Bakke går i kamp med NHO på vegne av ansatte i privat sektor, lader LO Stats leder Tone Rønoldtangen og nestleder Eivind Gran opp til lønnsoppgjøret i staten og Spekter.

Følg utviklingen i Frontfaget: frifagbevegelse.no/tariff/

Frontfaget

Muligens blir du en anelse forvirret nå:

Først skal Arve Bakke, lederen i Fellesforbundet, krige med arbeidsgiverne i privat sektor. Det vil si Norsk Industri og NHO. Bakke leder an i det såkalte frontfaget. Der blir malen for resten av oppgjørene lagt.

Hva industrien tåler av lønnsøkning setter nemlig standarden for alle andre. Også staten og Spekter. Slik har det vært siden 60-tallet. Og slik vil det fortsatt være.

– LO Stat omfavner og er lojale mot frontfaget, sier Tone Rønoldtangen.

Langsiktig

Rønoldtangen og Gran poengterer at LO Stat har en langsiktig lønnspolitikk både i staten og Spekter. At de ser på utjevning og fordeling over mange år.

Mister LO Stat kontrollen på fordelingen i lønnsoppgjørene, mener Gran de kan miste muligheten til å sikre likelønn.

I Staten forhandles lønna sentralt, og det avtales lokal pott. I Staten er det ikke streikerett på lokale tillegg.

– Vi vet at høyt lønnede menn henter ut mest lokalt. Når vi løfter kvinner og lavtlønte sentralt, mener vi store lokale potter ødelegger, sier Gran.

– Det skulle da bare mangle. Menn og kvinner har like stor verdi. Menn og kvinner skal ha lik lønn. Så lenge det finnes en liten skjevhet der ute akter vi å kjempe for likelønn. Det er bare i det sentrale oppgjøret vi kan sikre likelønn, konstaterer Rønoldtangen.

– I Spekter-oppgjørene de siste årene har vi lagt sterke sentrale føringer på lønnsforhandlingene om å prioritere lavtlønte, kvinnelønn og likelønn. Dette har ført til at området har omtrent like små lønnsforskjeller mellom kvinner og menn som utfører samme type jobb som i staten, forteller Gran.

Les også: Øiahals (Postkom) spår større lønnsforskjeller og økt gap mellom kvinne- og mannelønn

Arbeidstid

Striden om tiden kan komme. Hvordan, vet ingen.

Lærerne har fått beskjed om at arbeidstiden skal opp til doms. Det samme har Vinmonopolet. Men Regjeringen har signalisert ønske om endring for alle. Det samme har arbeidsgivere i privat sektor og Spekter.

LO Stat akter å kjempe sammen med forbundene for å beholde ordningene på arbeidstid.

– Det de ønsker å gjøre med arbeidstiden er utfordrende. Vi er usikre på om arbeidstid blir en del av oppgjøret. Det må i så fall komme som et krav fra arbeidsgiverne, framhever Gran.

Regjeringen skal sette ned et arbeidstidsutvalg før sommeren. Der skal arbeidstiden diskuteres.

Arbeidsminister Robert Eriksson (FrP) ser for seg et ekspertutvalg.

Spekters administrerende direktør, Anne-Kari Bratten, gir utvalget varm applaus. Hun leder forhandlingene på vegne av arbeidsgiverne.

– Utvalget er grunnen til at vi ikke forventer krav om endringer i arbeidstiden i dette oppgjøret, tilkjennegir Gran.

Pensjon

Arve Bakke har tatt mål av seg å fikse forhandlingsrett og gode pensjoner til ansatte i privat sektor.

Skjønt Bakkes motpart, NHO, vil ikke ta i kravene med ildtang engang. Om han får gjennomslag kan det påvirke Spekter-oppgjøret.

– Hvis det blir en bred kollektiv pensjonsordning, hvor avtalen styres av partene, kan det få betydning for Spekter-forhandlingene, forklarer Eivind Gran.

I Spekter inneholder de fleste overenskomstene bestemmelser om pensjon, men vilkårene varierer fra avtale til avtale.

Blir Bakke og NHO enige om en sentral avtale om pensjon, vil det mest sannsynlig bli resultatet i Spekter også.

I hvertfall kan det bli et krav fra LO Stat.

– Vi forventer likevel ingen krig om pensjoner, poengterer Gran.

I staten derimot, står dagens tjenestepensjon fast.

– Tjenestepensjon blir ikke tema i staten. I staten må forhandlinger om pensjon avtales. En slik avtale har vi ikke foran årets oppgjør, forteller Tone Rønoldtangen.

Ny regjering

LO Stat skal for første gang forhandle mot Jan Tore Sanner (H). Han er statsråd i kommunal- og moderniseringsdepartementet, og arbeidsgiver for alle statsansatte.

Riktignok leder personaldirektør Merethe Foss Liverud forhandlingene på vegne av staten. Men hvilke signaler hun har fått med seg inn i forhandlingene, venter LO Stat i spenning på.

– Det er mer usikkerhet enn noen gang. Vi har ny regjering, og vi har ikke fått noen signaler. Annet enn ønske om mer i den lokale potten, forteller Rønoldtangen.

Likelønn

Når du leser dette, er Arve Bakke godt i gang, og LO Stat har landet sine hovedkrav. 7. april får du vite kravene. Og ikke minst: Hva arbeidsgiverne tilbyr.

En ting er sikkert. LO Stat vil kjempe med nebb og klør for å sikre best mulig kontroll på fordelingen i de sentrale oppgjørene.

I Staten blir trolig et av de store stridstemaene i årets lønnsoppgjør kampen om fordeling av pengene. Akademikerne vil kaste mesteparten av det sentrale oppgjøret på sjøen, og mener lokal fordeling er oppskrift på suksess.

LO Stat fnyser av tankegangen, og mener lokal fordeling av pengene skaper store lønnsforskjeller i staten.

– Vi er for lokale tillegg, men ikke for mye. Store lokale potter skaper noen få lønnsvinnere og mange lønnstapere, mener Rønoldtangen.

Balansekunst

Forhandlingene om penger i staten inneholder tre hovedelementer:

1. Generelle tillegg (det alle får)

2. justeringer (her løftes for eksempel en gruppe ansatte) og

3. lokale tillegg (fordeles ute på virksomheten)

– Balansen mellom de tre er viktig. Alle får ikke lønnstillegg lokalt. Hvis alle skal ha lønnsøkning, må derfor en stor del av pengene fordeles sentralt. Vi ønsker at alle skal få lønnstillegg, derfor er de sentrale tilleggene så viktige for oss, forklarer Rønoldtangen.

Reversert

Hun mener likelønnskampen vil bli reversert, hvis de lokale pottene blir for store.

– Staten er blant de beste i klassen på likelønn mellom menn og kvinner. Det er en utvikling vi ikke ønsker å snu. Vi ser at i de bransjer hvor mesteparten fordeles lokalt, er kvinnene lønnstapere, understreker Rønoldtangen.

Store lokale potter gir resultater LO Stat ikke ønsker.

– Selv om vi legger inn sterke føringer på fordelingen, ender det ofte med at tillegg vi har jobbet for sentralt blir nullet ut når pengene er fordelt lokalt, opplyser Rønoldtangen.

– Dermed kan lokale potter ødelegge for vår lønnspolitikk. Dette er en av hovedgrunnene til at vi ønsker mest mulig sentralt.

* Flere saker: Hovedtariffavtalen er Randis bibel | – Sikring mot å stå med lua i handa

Fakta:

Statsoppgjøret:

Starter 7. april kl 10.00. Forhandlingene ledes av LO Stats leder Tone Rønoldtangen.

LO Stat forhandler for i underkant av 50 000 LO-medlemmer i staten.

LO Stat samarbeider med Unio og YS i forhandlingene.

Arbeidsgiver for statsansatte er statsråd Jan Tore Sanner i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Forhandlingene føres av personaldirektøren i staten, Merethe Foss Liverud.

Hovedtariffavtalen:

Hovedtariffavtalen i staten omfatter 150 000 statsansatte og regulerer lønns- og arbeidsvilkår, samt regler for gjennomføring av sentrale og lokale forhandlinger. De generelle tilleggene som forhandles fram i tariffoppgjørene sikrer at alle får en generell lønnsutvikling.

Avtalen er inngått mellom staten ved Kommunal- og Moderniseringsdepartementet som arbeidsgiver og hovedsammenslutningene LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne som arbeidstakerparter.

Avtalen blir reforhandlet hvert annet år i hovedtariffoppgjørene, og arbeidstakerne har da streikerett ved uenighet om avtalens innhold. I årene imellom forhandles det bare om penger, hvis partene ikke avtaler noe annet.

Fellesbestemmelsene:

Fellesbestemmelsene i staten er et regelverk som omhandler likelydende sosiale bestemmelser for alle ansatte i staten.

Fellesbestemmelsene er en del av Hovedtariffavtalen. De omfatter for eksempel regler for godskrivning av tjenesteansiennitet, bestemmelser om arbeidstid, overtids- og helgekompensasjon og regler for velferdspermisjoner.

I tillegg til Hovedtariffavtalen finnes det også noen sentrale særavtaler, som forhandles utenom hovedtariffoppgjøret, for eksempel særavtalene for reiser innenlands og utenlands og særavtalen om etter- og videreutdanning. Hovedtariffavtalen åpner også for at partene lokalt kan inngå lokale særavtaler for å dekke opp for lokale behov.

Dette er Spekter

Ble etablert i 1993 som arbeidsgiverforening for fristilte statlige virksomheter under navnet NAVO.

I 2007 ble navnet endret til Arbeidsgiverforeningen Spekter.

Er delt inn i 10 områder:

1. Orkestre og teatre, 2. Norges Bank, 3. Avinor, 4. Lovisenberg, 5. Nettbuss AS, 6. NRK, 7. NSB, 8. Posten, 9. Øvrige virksomheter, 10. Helseforetak

Avtaler i Spekter:

A-delen inneholder bestemmelser som gjelder for samtlige virksomheter i Spekter.

B-delen regulerer lønns- og arbeidsvilkår i den enkelte virksomhet.

A2-delen regulerer lønns- og arbeidsvilkår i helseforetakene og Lovisenberg diakonale sykehus.

Ord og uttrykk:

Se LO Medias tariffleksikon for ord og uttrykk brukt under tariffoppgjøret

20.03.2014
12:00
03.11.2015 10:11

Fakta:

Statsoppgjøret:

Starter 7. april kl 10.00. Forhandlingene ledes av LO Stats leder Tone Rønoldtangen.

LO Stat forhandler for i underkant av 50 000 LO-medlemmer i staten.

LO Stat samarbeider med Unio og YS i forhandlingene.

Arbeidsgiver for statsansatte er statsråd Jan Tore Sanner i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Forhandlingene føres av personaldirektøren i staten, Merethe Foss Liverud.

Hovedtariffavtalen:

Hovedtariffavtalen i staten omfatter 150 000 statsansatte og regulerer lønns- og arbeidsvilkår, samt regler for gjennomføring av sentrale og lokale forhandlinger. De generelle tilleggene som forhandles fram i tariffoppgjørene sikrer at alle får en generell lønnsutvikling.

Avtalen er inngått mellom staten ved Kommunal- og Moderniseringsdepartementet som arbeidsgiver og hovedsammenslutningene LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne som arbeidstakerparter.

Avtalen blir reforhandlet hvert annet år i hovedtariffoppgjørene, og arbeidstakerne har da streikerett ved uenighet om avtalens innhold. I årene imellom forhandles det bare om penger, hvis partene ikke avtaler noe annet.

Fellesbestemmelsene:

Fellesbestemmelsene i staten er et regelverk som omhandler likelydende sosiale bestemmelser for alle ansatte i staten.

Fellesbestemmelsene er en del av Hovedtariffavtalen. De omfatter for eksempel regler for godskrivning av tjenesteansiennitet, bestemmelser om arbeidstid, overtids- og helgekompensasjon og regler for velferdspermisjoner.

I tillegg til Hovedtariffavtalen finnes det også noen sentrale særavtaler, som forhandles utenom hovedtariffoppgjøret, for eksempel særavtalene for reiser innenlands og utenlands og særavtalen om etter- og videreutdanning. Hovedtariffavtalen åpner også for at partene lokalt kan inngå lokale særavtaler for å dekke opp for lokale behov.

Dette er Spekter

Ble etablert i 1993 som arbeidsgiverforening for fristilte statlige virksomheter under navnet NAVO.

I 2007 ble navnet endret til Arbeidsgiverforeningen Spekter.

Er delt inn i 10 områder:

1. Orkestre og teatre, 2. Norges Bank, 3. Avinor, 4. Lovisenberg, 5. Nettbuss AS, 6. NRK, 7. NSB, 8. Posten, 9. Øvrige virksomheter, 10. Helseforetak

Avtaler i Spekter:

A-delen inneholder bestemmelser som gjelder for samtlige virksomheter i Spekter.

B-delen regulerer lønns- og arbeidsvilkår i den enkelte virksomhet.

A2-delen regulerer lønns- og arbeidsvilkår i helseforetakene og Lovisenberg diakonale sykehus.

Ord og uttrykk:

Se LO Medias tariffleksikon for ord og uttrykk brukt under tariffoppgjøret




Mest lest

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Erlend Angelo

«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår

Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Tone Tveit

Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning

Eivind Senneset

Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste

IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.

IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.

Knut Viggen

Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

Bjørn A. Grimstad

Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

Leif Martin Kirknes

LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

André Kjernsli

Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden

Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.

Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.

Erlend Angelo

Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende

Håvard Sæbø

Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm

Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.

Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.

Guro Gulstuen Nordhagen

Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring

Brian Cliff Olguin

LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

ConocoPhillips Company

Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

Leif Martin Kirknes

Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Tormod Ytrehus

Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga

Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.

Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.

Alf Ragnar Olsen

Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

Lise Åserud / NTB

Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av

Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.

Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.

Tormod Ytrehus

Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift

Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.

Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.

Vaggelis Kousioras / AP / NTB

Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe

SKURRER: – Det høres ikke ­veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.

SKURRER: – Det høres ikke ­veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.

Alf Ragnar Olsen

Irene sin jobb i Posten flyttes til Oslo: – Ikke særlig miljøvennlig

Berit Roald / NTB

Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år


Flere saker