JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Psykisk syke i fengsel:

Nå får Ila fengsel sitt eget bygg for psykisk syke innsatte – seks plasser bemannet med ansatte fra fengslet og helsevesenet

Det har drøyd flere år å få bygget en forsterket fellesskapsavdeling på Ila fengsel. – Vi ser veldig fram til dette, sier NFF-nestleder på Ila Steffen Toppe Aarlie
Steffen Toppe Aarle i NFF-foreningen og Maria Aasen Svensrud (Ap) skuer ut over luftegården der nybygget skal ligge.

Steffen Toppe Aarle i NFF-foreningen og Maria Aasen Svensrud (Ap) skuer ut over luftegården der nybygget skal ligge.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

edv@lomedia.no

Innen første halvår 2021 skal en ny nasjonal forsterket fellesskapsavdeling ved Ila fengsel og forvaringsanstalt stå ferdig. Statsbygg har fått i oppdrag å sette i gang. Avdelingen skal ha seks plasser bemannet med ansatte fra fengslet og helsevesenet.

Steffen Toppe Aarlie (NFF) og justispolitiker Maria Aasen Svensrud (Ap), skuer ut over luftegården der det nye bygget kommer. Dette har de ventet lenge på.

– Vi ser veldig fram til at det fysisk skal bygges en egen avdeling her som Stortinget har vedtatt etter en lang politisk kamp, sier Aarlie, som selv jobber i ressursteamet.

Ressursteamet ble opprettet i 2014. De håndterer en liten gruppe innsatte med særskilte psykiske utfordringer.

Les også: Fengselsansatte fortviler: – I fjor hadde vi 17 selvmordsforsøk, alle begått av tre innsatte

Avdeling G dypest inne i fengselsbygget har et fast team av spesialtrente betjenter for å ivareta trygge soningsforhold.

Avdeling G dypest inne i fengselsbygget har et fast team av spesialtrente betjenter for å ivareta trygge soningsforhold.

Ole Palmstrøm

Lenge jobbet teamet i Avdeling G, en korridor av eldre dato dypt inne i fengselet. Med 18,3 millioner fra statsbudsjettet kunne de i januar flytte inn midlertidig i oppgraderte lokaler. Neste vår blir det endelig nybygg.

Rettspsykiater: – Det haster

Ifølge en forskningsrapport fra 2014 var rundt fire prosent av innsatte i norske fengsler psykotiske. Med rundt 3600 fengselsplasser, kan det tilsi at over 140 innsatte i norske fengsler har psykose. En liten andel kan få plass i den forsterkede avdelingen.

Rettspsykiater Randi Rosenqvist (69) har i en årrekke jobbet tett med ressursteamet på Ila. Hun sier det haster å få bygd ut tilbudet.

Randi Rosenqvist har som rettspsykiater samarbeidet tett med Ila fengsel. Hun sier det er på høy tid å styrke psykiatritilbudet.

Randi Rosenqvist har som rettspsykiater samarbeidet tett med Ila fengsel. Hun sier det er på høy tid å styrke psykiatritilbudet.

Nina Hanssen

Rosenqvist ble svært glad for at det i statsbudsjettet for 2019 ble bevilget penger til å starte opp prosjektet med en ny avdeling.

– Skuffelsen var stor for min del da jeg samme vår tok en tur til Ila fengsel og fikk høre at ingen ting var igangsatt, verken bygningsmessig eller med tanke på samarbeidet mellom helse og kriminalomsorgen, forteller hun.

Nå skjer det altså.

Det er ofte en lang vei før en psykotisk tilstand er diagnostisert og behandlet, ifølge psykiateren. Særlig er dette en utfordring når personen skal sone i et lukket fengsel. I mange år har alvorlig sinnslidende pasienter sittet i enerom på Ila fordi de har vært for dårlige til å sone i vanlig fellesskapsavdeling.

Ekstra innsats

Rosenqvist synes det er så viktig å følge opp denne gruppa at hun selv jobber for rundt 200 kroner timer i fengselet selv om hun er pensjonist.

– Jeg kommer inn en dag i uka og jobber da 4–5 timer her som veileder og rådgiver. Det føles meningsfylt og jeg synes de ansatte ved Ila har fått til mye bra her. Jeg heier på de ansatte, sier hun. Til høsten skal hun også undervise mer.

– Det er en krevende gruppe innsatte og da trenger vi ressurspersoner som kan tenke nytt slik at vi kan tilrettelegge selv om vi er i en skviset økonomisk situasjon etter mange år med kutt i etaten, sier Steffen Toppe Aarlie.

Ila fengsel og forvaringsanstalt huser noen av de mest krevende innsatte i Norge. Ansatte har i en årrekke krevd sterkere innsats for å ivareta dem.

Ila fengsel og forvaringsanstalt huser noen av de mest krevende innsatte i Norge. Ansatte har i en årrekke krevd sterkere innsats for å ivareta dem.

Eirik Dahl Viggen

Gjennomslag for nybygg

Stortingsrepresentant Maria Aasen Svensrud (Ap) er en av dem som har etterlyst handlekraft fra regjeringen. Hun har ved flere anledninger besøkt Ila fengsel og er i likhet med Rosenqvist imponert over arbeidet de ansatte legger ned til tross for krevende forhold.

– Ressursteamet har betydd mye for det rehabiliterende arbeidet, sier hun under sitt besøk på Ila 24. juni, og minner om at dette faktisk ble startet under tidligere justisminister Knut Storberget (Ap).

– Det har lenge vært behov for å forbedre lokalene ved Ila samt utvikle det rehabiliterende arbeidet og ressursteamet, sier Svensrud.

Hun har gjentatte ganger tatt opp i Stortinget spørsmålet om forsterket fellesskapsavdeling, og gir ros til ansatte og deres representanter som har presset på for å få fortgang i byggingen. Statsbygg har fått oppdraget, og tomta står klar.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse