JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Yrkesskade i fengsel

Nå skal retten avgjøre om Jonathans skade under øvelse skal telle som yrkesskade

Fengselsbetjent Jonathan Syverstad fikk amen kraftig skadet under en pålagt øvelse på jobben. Overraskelsen var stor, da han oppdaget at han sto helt uten rettigheter.
PARTENE: Fengselsbetjent Jonathan Syverstad (i midten) og LO-advokat Imran Haider får motstand av Nav-advokat Håvard Hansen Holdø (t.v.).

PARTENE: Fengselsbetjent Jonathan Syverstad (i midten) og LO-advokat Imran Haider får motstand av Nav-advokat Håvard Hansen Holdø (t.v.).

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

59 ansatte ble skadet under øvelse i norske fengsler i 2018-2019. Nå skal det avgjøres om slike skader i framtiden skal kunne telle som yrkesskade, og dermed utløse utvidet rett til sykepenger og fri helsehjelp.

Fengselsbetjent Jonathan Syverstad (26) ble skadet i albuleddet mens han var markør under en øvelse i Romerike fengsel Ullersmo avdeling.

Nå fører LO-advokaten saken hans i Eidsivating lagmannsrett.

– Jeg håper at vi får en rettslig vurdering på hva en fengselsbetjent må tåle, hvor hardhendt behandling vi skal akseptere på jobben, sier Syverstad mens retten tar pause.

Fengselsbetjent Jonathan (26) visste ikke at han sto uten rettigheter - før han ødela armen på jobb

Ødela armen på øvelse

Uhellet skjedde 8. desember 2016. Syverstad var markør og skulle legges i bakken med håndjern. Han fikk underarmen kraftig vridd, slik at leddbånd, muskler og nervebanen mellom over- og underarmen ble revet over.

Lenge var armen ubrukelig, og fortsatt kan han kjenne smerter i armen. Ifølge Syverstad selv ble øvelsen forsiktig utført etter vaktleders instruksjon, med anslagsvis 10-20 prosent intensitet, med tilsvarende motstand fra markøren.

p

Albuleddet tåler lite hvis kraft påføres fra uheldig vinkel. På vei ned til gulvet opplevde Syverstad et røsk i venstrearmen. Han kjente smerte og hørte et knepp idét han kom ned i knestående.

Skaden krevde to operasjoner, og førte til at fengselsbetjenten måtte gi opp basketball, en hobby som opptok mye av fritiden hans.

Avslo yrkesskade

Selv om skaden oppsto i arbeidstiden, avslo Nav Syverstads søknad om yrkesskade-erstatning med begrunnelsen at skaden oppsto under kontrollerte forhold.

Avslaget slo fast at skaden «skyldes ikke en plutselig og uventet ytre hendelse. (...) Den ankende part har et risikofylt yrke hvor hardhendt behandling og tvangsbruk er en del av arbeidet. (...) Slik retten ser det var hendelsen innenfor rammen og den risikoen som kan forventes når man øver på denne typen situasjoner».

LO-advokat Imran Haider la i innledningen sin vekt på at øvelsen ble utført med avvik, det vil si ikke teknisk riktig da det ble lagt for stort press og i feil vinkel på armen til Syverstad.

Han trakk fram at hverken Nav eller Trygderetten har tatt hensyn til dette i sin vurdering av saken.

p

I dag deltar ikke lenger Syverstad som markør under øvelsene de ansatte er pålagt to ganger per år. En til to ganger per uke har han time hos fysioterapeut for å trene opp den skadde armen. Hver time koster opp mot 300 kroner, men fra februar har han frikort.

– Jeg går på jobben, men føler meg redusert på grunn av skaden, sier Syverstad.

Saken fortsetter under bildet.

RETTSSAK: Fengselsbetjent Jonathan Syverstad (26, t.v.) og LO-advokat Imran Haider argumenterte torsdag i Eidsivating lagmannsrett for å få skade under øvelse på jobben godkjent som yrkesskade. Foto: Eirik Dahl Viggen

RETTSSAK: Fengselsbetjent Jonathan Syverstad (26, t.v.) og LO-advokat Imran Haider argumenterte torsdag i Eidsivating lagmannsrett for å få skade under øvelse på jobben godkjent som yrkesskade. Foto: Eirik Dahl Viggen

Eirik Dahl Viggen

Nav: - Nødvendig avgrensing av yrkesskade

Advokat Håvard Holdø, som representerer Arbeids- og velferdsdirektoratet, viser til flere dommer fra Trygderetten, der arbeidstakere ikke har vunnet gjennom med krav om yrkesskade-erstatning.

Han trekker fram at det har kommet fram ulike forklaringer på hendelsesforløpet, hvorvidt øvelsen ble korrekt utført eller ikke.

For Nav er det av økonomiske grunner også viktig å ha en tydelig avgrensing av hva som gir dekning for yrkesskade. Tidligere rettsavgjørelser har landet på at det må foreligge en ulykkeshendelse. Dekningen skal ikke gjelde enhver skade, eventuelt belastningsskade i arbeidstiden.

Holdø vektlegger også at det gikk tre måneder etter skaden oppsto før Syverstad meldte den inn til Nav. Det ble da ikke meldt inn at øvelsen ble utført med overdreven kraft. Nav konkluderte med at det som skjedde ikke var resultat av en uvanlig eller uforutsett belastning. Ifølge Holdø er det ikke tilstrekkelig grunn til yrkesskade-erstatning at øvelsen ikke ble utført helt riktig.

NFF-leder: Risikerer at ingen vil øve

– Når det skjer en åpenbar skade på arbeid, og arbeidsgiver melder det inn som yrkesskade, så må det bli registrert som yrkesskade. Hvis ikke vil nok mange kvie seg for å delta på øvelser, sier leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Asle Aase, som også vitner i saken.

p

Aase ser det som beklagelig at arbeidstakeren må involveres i lange prosesser med Nav og gå rettens vei for å vinne gjennom. To dager er satt av til rettssaken under ledelse av lagdommer Randi Egge.

LO-advokaten har innkalt åtte vitner i saken.

VIKTIG SAK: Asle Aase, forbundsleder i NFF, tror saken får avgjørende betydning for svært mange arbeidstakere, også utenfor kriminalomsorgen.

VIKTIG SAK: Asle Aase, forbundsleder i NFF, tror saken får avgjørende betydning for svært mange arbeidstakere, også utenfor kriminalomsorgen.

Eirik Dahl Viggen

Annonse
Annonse