JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
STATLIG EIERSKAP: Næringsminister Monica Mæland la 20. juni fram eierskapsmeldingen "Et mangfoldig og verdiskapende eierskap"

STATLIG EIERSKAP: Næringsminister Monica Mæland la 20. juni fram eierskapsmeldingen "Et mangfoldig og verdiskapende eierskap"

Ole Palmstrøm

Næringsministeren utvider salgslista

STATLIG EIERSKAP: Baneservice og Flytoget har kommet på regjeringes salgsliste. Men det betyr ikke at andre selskap er freda for framtida.20.06.2014
12:00
24.06.2014 11:28

oystein.braathen@lomedia.no

anders@lomedia.no

Regjeringens eierskapsmelding ble fredag lagt fram av næringsminister Monica Mæland (H).

Lista over selskaper regjeringen vil selge er utvidet fra de rødgrønnes liste, som var SAS og Entra, med Ambita, Baneservice, Flytoget, Cermaq, Mesta og Veterinærmedisinsk Oppdragssenter. I tillegg vil regjeringen selge seg ned i Telenor og Kongsberg Gruppen.

Privat hovedregelen

Dermed har Høyre fått gjennom viljen sin i regjeringen, da disse selskapene sto på salgslisten før valget. Frp har ikke fått igjennom salg av NRK og NSB, som de hadde i sitt program.

– Staten vil over tid redusere sitt direkte eierskap. Statlig eierskap skal begrunnes særskilt, sier Mæland.

Det er derfor de aktuelle selskapene er kommet på lista.

I eierskapsmeldingen sier regjeringen også at det kan bli aktuelt med flere salg. Selskaper som er plassert i "kategori 3", som Eksportfinans, Investinor, Statkraft, Posten Norge og NSB, kan være aktuelle for endringer i statens eierskap. I så fall ut fra kommersielle betraktninger, og på en måte som ivaretar statens begrunnelse for eierskapet, skriver regjeringen.

Kategori 4, med blant annet NRK, Norsk Tipping, Innovasjon Norge og Petoro er heller ikke helt fredet. Regjeringen sier eierandelen i disse selskapene bør ligge fast. Men: «Dette er imidlertid ikke til hinder for endringer dersom de sektorpolitiske hensynene bortfaller eller kan ivaretas på en annen og tilfredsstillende måte ved bruk av andre virkemidler enn eierskap.»

Kritisk

Norsk Jernbaneforbund mener det er sterkt kritikkverdig at de ansatte ikke har hørt noe på forhånd om salg av Flytoget og Baneservice

– Dette viser at den regjeringen vi har nå ikke bryr seg om de ansatte i det hele tatt. De orienterer oss ikke, selv i så viktige saker som omfatter så mange arbeidsplasser, sier forbundsleder Kjell Atle Brunborg.

Regjeringen har i dag lagt frem eierskapsmeldingen «Et mangfoldig og verdiskapende eierskap». I forslag til statsbudsjettet for 2015 vil de be Stortinget om fullmakt til helt eller delvis å kunne selge statens aksjer i selskaper «hvor staten ikke har en særskilt begrunnelse for sitt eierskap», heter det i pressemeldingen.

– At det ikke kommer noe informasjon i forkant, er svært dårlig gjort overfor de ansatte i disse selskapene. Vi i Norsk Jernbaneforbund kommer til å arbeide for at de ikke vedtar noe salg. Å selge selskaper som går godt og er en suksess er tøvete, sier Kjell Atle Brunborg.

Flytoget har 343 ansatte. I 2012 ble resultatet 150 millioner kroner før skatt.

Baneservice har 292 ansatte og gikk med et underskudd på 48,8 millioner kroner før skatt i 2012.

– Svak miljøprofil

I omtalen av Statskog, skriver regjeringen at selskapets satsing på fornybar energi ikke er en del av kjernevirksomheten, og at de skal slutte med dette og konsentrere seg om å leie ut fallrettigheter.

Dette er Norsk Tjenestemannslag helt uenige i.

– NTL er svært kritiske til at regjeringen vil avvikle Statskogs satsning på fornybar energi. Vi trenger flere, ikke færre aktører innenfor miljøvennlig energiproduksjon. Statskog forvalter store resurser som blant annet kan benyttes til bioenergi. Dette har selskapet satset på de siste årene. NTL mener regjeringen her blir en bremsekloss i arbeidet med å få utviklet alternativ energi fra resurser som staten eier og forvalter, sier 2. nestleder Fredrik Oftebro.

Regjeringen vil også selge mer skog til private, og vurdere om Statskogs skogvirksomhet kan privatiseres.

– Vi er også kritiske til signalene om videre privatisering av Statskogs virksomhet. Den offentlige forvaltningen skal nettopp sikre god balanse mellom friluftsinteresser, naturvern og forvaltning av de resursene som ligger skogen som er i Statskogs eie. Her kan det se ut som regjeringens iver etter å overføre verdier til private eiere veier tyngst og ikke sikring av fellesskapets langsiktige interesser, sier Oftebro.

Han sier han ikke ble særlig overrasket over innholdet i meldingen:

– Dette er deres politikk. Hovedprinsippet er at eierskap skal være privat. Og når de nå skulle sette seg ned og vurdere hva de kan avvikle, valgte de noe for å vise at de følger sin egen politikk, sier han.

– Selger arvesølv

Arbeiderpartiets Else-May Botten synes planene om å selge seg ned fra over 50 prosent eierskap i Kongsberg Gruppen og Telenor ned mot 34 prosent, er det mest problematiske.

– Dette er bunnsolide selskap, med enorm forskning og utvikling og kompetanse. Dette er arvesølvet, mener Botten.

Hun mener det svekker styringa å gå fra et eierskap på over 50 prosent i disse selskapene, til 34 prosent, såkalt negativ kontroll. Det gjør at staten kan sikre at hovedkontorene blir i Norge.

– Med 34 prosent eierskap er det et helt annet mulighetsrom, konstaterer Botten.

Hun har heller ikke tro på at det er så mange private eiere som har mulighet til å kjøpe seg inn i så store selskap som Telenor og Kongsberg Gruppen.

– Det er tvilsomt om det er kapital i Norge til det. Mest sannsynlig blir det store, passive, utenlandske eiere, spår hun.

Botten oppfordrer nå de ansattes organisasjoner i de aktuelle selskapene tikl å komme med innspill.

– Vi vil ha tett kontakt med de tillitsvalgte, og vil lytte til det de måtte reagere på, sier Botten, og legger til at regjeringen ikke må forhaste seg med å gjennomføre salgsprosessene.

– Kryptisk

Leder Geir Pollestad (Sp) i Næringskomiteen på Stortinget synes meldinga inneholdt mindre utsalg enn frykta.

– Og så er de veldig kryptiske om prosesser rundt selskapene som er i kategori 4. En av de store svakhetene er at de er svært restriktive med å øke den statlige eierandelen. Det er viktig at staten kan bruke sin kapitalmakt når det er behov, sier Pollestad.

Venter med lederlønn

Samtidig med framleggelsen, varslet næringsminister Mæland at regjeringen ikke har klart å komme fram til retningslinjer for lederlønninger i selskapene staten eier.

– Lederlønninger er komplisert, og vi må gjøre flere vurderinger før nye retningslinjer vedtas. Det skjer forhåpentligvis til høsten, sa Mæland.

Senest i vår var Mæland tydelig i Stortinget på at de nye reglene skulle komme i eierskapsmeldingen. Det gjør de ikke, med unntak av at de setter et tak på pensjonsopptjening på 12 prosent.

Regjeringen vil i forslaget til statsbudsjett for 2015 be om fullmakt til å kunne redusere statens eierskap helt eller delvis i følgende selskaper:

Ambita AS (tidligere Norsk Eiendomsinformasjon AS)

Baneservice AS

Cermaq ASA

Entra Holding AS

Flytoget AS

Mesta AS

SAS AB

Veterinærmedisinsk Oppdragssenter AS

Regjeringen vil i forslaget til statsbudsjett for 2015 be om fullmakt til å kunne redusere statens eierskap ned mot 34 prosent i følgende selskaper:

Kongsberg Gruppen ASA

Telenor ASA

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.06.2014
12:00
24.06.2014 11:28Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO


Flere saker