JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
STATLIG EIERSKAP: Næringsminister Monica Mæland la 20. juni fram eierskapsmeldingen "Et mangfoldig og verdiskapende eierskap"

STATLIG EIERSKAP: Næringsminister Monica Mæland la 20. juni fram eierskapsmeldingen "Et mangfoldig og verdiskapende eierskap"

Ole Palmstrøm

Næringsministeren utvider salgslista

STATLIG EIERSKAP: Baneservice og Flytoget har kommet på regjeringes salgsliste. Men det betyr ikke at andre selskap er freda for framtida.20.06.2014
12:00
24.06.2014 11:28

oystein.braathen@lomedia.no

anders@lomedia.no

Regjeringens eierskapsmelding ble fredag lagt fram av næringsminister Monica Mæland (H).

Lista over selskaper regjeringen vil selge er utvidet fra de rødgrønnes liste, som var SAS og Entra, med Ambita, Baneservice, Flytoget, Cermaq, Mesta og Veterinærmedisinsk Oppdragssenter. I tillegg vil regjeringen selge seg ned i Telenor og Kongsberg Gruppen.

Privat hovedregelen

Dermed har Høyre fått gjennom viljen sin i regjeringen, da disse selskapene sto på salgslisten før valget. Frp har ikke fått igjennom salg av NRK og NSB, som de hadde i sitt program.

– Staten vil over tid redusere sitt direkte eierskap. Statlig eierskap skal begrunnes særskilt, sier Mæland.

Det er derfor de aktuelle selskapene er kommet på lista.

I eierskapsmeldingen sier regjeringen også at det kan bli aktuelt med flere salg. Selskaper som er plassert i "kategori 3", som Eksportfinans, Investinor, Statkraft, Posten Norge og NSB, kan være aktuelle for endringer i statens eierskap. I så fall ut fra kommersielle betraktninger, og på en måte som ivaretar statens begrunnelse for eierskapet, skriver regjeringen.

Kategori 4, med blant annet NRK, Norsk Tipping, Innovasjon Norge og Petoro er heller ikke helt fredet. Regjeringen sier eierandelen i disse selskapene bør ligge fast. Men: «Dette er imidlertid ikke til hinder for endringer dersom de sektorpolitiske hensynene bortfaller eller kan ivaretas på en annen og tilfredsstillende måte ved bruk av andre virkemidler enn eierskap.»

Kritisk

Norsk Jernbaneforbund mener det er sterkt kritikkverdig at de ansatte ikke har hørt noe på forhånd om salg av Flytoget og Baneservice

– Dette viser at den regjeringen vi har nå ikke bryr seg om de ansatte i det hele tatt. De orienterer oss ikke, selv i så viktige saker som omfatter så mange arbeidsplasser, sier forbundsleder Kjell Atle Brunborg.

Regjeringen har i dag lagt frem eierskapsmeldingen «Et mangfoldig og verdiskapende eierskap». I forslag til statsbudsjettet for 2015 vil de be Stortinget om fullmakt til helt eller delvis å kunne selge statens aksjer i selskaper «hvor staten ikke har en særskilt begrunnelse for sitt eierskap», heter det i pressemeldingen.

– At det ikke kommer noe informasjon i forkant, er svært dårlig gjort overfor de ansatte i disse selskapene. Vi i Norsk Jernbaneforbund kommer til å arbeide for at de ikke vedtar noe salg. Å selge selskaper som går godt og er en suksess er tøvete, sier Kjell Atle Brunborg.

Flytoget har 343 ansatte. I 2012 ble resultatet 150 millioner kroner før skatt.

Baneservice har 292 ansatte og gikk med et underskudd på 48,8 millioner kroner før skatt i 2012.

– Svak miljøprofil

I omtalen av Statskog, skriver regjeringen at selskapets satsing på fornybar energi ikke er en del av kjernevirksomheten, og at de skal slutte med dette og konsentrere seg om å leie ut fallrettigheter.

Dette er Norsk Tjenestemannslag helt uenige i.

– NTL er svært kritiske til at regjeringen vil avvikle Statskogs satsning på fornybar energi. Vi trenger flere, ikke færre aktører innenfor miljøvennlig energiproduksjon. Statskog forvalter store resurser som blant annet kan benyttes til bioenergi. Dette har selskapet satset på de siste årene. NTL mener regjeringen her blir en bremsekloss i arbeidet med å få utviklet alternativ energi fra resurser som staten eier og forvalter, sier 2. nestleder Fredrik Oftebro.

Regjeringen vil også selge mer skog til private, og vurdere om Statskogs skogvirksomhet kan privatiseres.

– Vi er også kritiske til signalene om videre privatisering av Statskogs virksomhet. Den offentlige forvaltningen skal nettopp sikre god balanse mellom friluftsinteresser, naturvern og forvaltning av de resursene som ligger skogen som er i Statskogs eie. Her kan det se ut som regjeringens iver etter å overføre verdier til private eiere veier tyngst og ikke sikring av fellesskapets langsiktige interesser, sier Oftebro.

Han sier han ikke ble særlig overrasket over innholdet i meldingen:

– Dette er deres politikk. Hovedprinsippet er at eierskap skal være privat. Og når de nå skulle sette seg ned og vurdere hva de kan avvikle, valgte de noe for å vise at de følger sin egen politikk, sier han.

– Selger arvesølv

Arbeiderpartiets Else-May Botten synes planene om å selge seg ned fra over 50 prosent eierskap i Kongsberg Gruppen og Telenor ned mot 34 prosent, er det mest problematiske.

– Dette er bunnsolide selskap, med enorm forskning og utvikling og kompetanse. Dette er arvesølvet, mener Botten.

Hun mener det svekker styringa å gå fra et eierskap på over 50 prosent i disse selskapene, til 34 prosent, såkalt negativ kontroll. Det gjør at staten kan sikre at hovedkontorene blir i Norge.

– Med 34 prosent eierskap er det et helt annet mulighetsrom, konstaterer Botten.

Hun har heller ikke tro på at det er så mange private eiere som har mulighet til å kjøpe seg inn i så store selskap som Telenor og Kongsberg Gruppen.

– Det er tvilsomt om det er kapital i Norge til det. Mest sannsynlig blir det store, passive, utenlandske eiere, spår hun.

Botten oppfordrer nå de ansattes organisasjoner i de aktuelle selskapene tikl å komme med innspill.

– Vi vil ha tett kontakt med de tillitsvalgte, og vil lytte til det de måtte reagere på, sier Botten, og legger til at regjeringen ikke må forhaste seg med å gjennomføre salgsprosessene.

– Kryptisk

Leder Geir Pollestad (Sp) i Næringskomiteen på Stortinget synes meldinga inneholdt mindre utsalg enn frykta.

– Og så er de veldig kryptiske om prosesser rundt selskapene som er i kategori 4. En av de store svakhetene er at de er svært restriktive med å øke den statlige eierandelen. Det er viktig at staten kan bruke sin kapitalmakt når det er behov, sier Pollestad.

Venter med lederlønn

Samtidig med framleggelsen, varslet næringsminister Mæland at regjeringen ikke har klart å komme fram til retningslinjer for lederlønninger i selskapene staten eier.

– Lederlønninger er komplisert, og vi må gjøre flere vurderinger før nye retningslinjer vedtas. Det skjer forhåpentligvis til høsten, sa Mæland.

Senest i vår var Mæland tydelig i Stortinget på at de nye reglene skulle komme i eierskapsmeldingen. Det gjør de ikke, med unntak av at de setter et tak på pensjonsopptjening på 12 prosent.

Regjeringen vil i forslaget til statsbudsjett for 2015 be om fullmakt til å kunne redusere statens eierskap helt eller delvis i følgende selskaper:

Ambita AS (tidligere Norsk Eiendomsinformasjon AS)

Baneservice AS

Cermaq ASA

Entra Holding AS

Flytoget AS

Mesta AS

SAS AB

Veterinærmedisinsk Oppdragssenter AS

Regjeringen vil i forslaget til statsbudsjett for 2015 be om fullmakt til å kunne redusere statens eierskap ned mot 34 prosent i følgende selskaper:

Kongsberg Gruppen ASA

Telenor ASA

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.06.2014
12:00
24.06.2014 11:28Mest lest

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

Johan Mathis Gaup

Sven Tomas fikk 50.000 mer i startlønn i hjemkommunen enn nyutdannede i Oslo

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Stein Inge Stølen

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten

– Det er lønna man skal leve av, men det er viktigere at jeg trives på jobb, sier vernepleieren.

– Det er lønna man skal leve av, men det er viktigere at jeg trives på jobb, sier vernepleieren.

Hanna Skotheim

Vernepleier Anne Grete kjører 15 minutter – tjener 30.000 kroner mer

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Ole Palmstrøm

Nav brøt loven overfor egen ansatt: Frikjennes likevel i tingretten

Erlend Angelo

Baker Bjørn frykter strømprisene kan bety kroken på døra: – Så sint at jeg koker

Erlend Angelo

Ekstrapensjonen AFP settes trolig på vent for mange slitere

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

Nadia Frantsen

Tvangsadoptert fra muslimsk til kristent hjem: Dette betyr dommen fra Strasbourg for barnevernet

Hanna Skotheim

Full seier til AAP-aksjonen: Regjeringa skroter karensåret. Her er reaksjonene

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Ole Palmstrøm

Oskar (86) blir fulltids pensjonist: – Jeg kan jo ikke jobbe til jeg er 100

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Stein Inge Stølen / Postnord

Postnord-direktøren mener forfalskning av lønnsdokumentasjon er «typisk»

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Det har stormet rundt Støre-regjeringen de første 100 dagene. Dette tenker han nå

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Glen Musk

Per Einar har åpnet senteret etter femte nedstengning: – Det er både urettferdig og uforutsigbart

Kronikk

Jan-Erik Østlie

«Slik kraftsystemet har virket det siste halve året, kan vi ikke ha det i framtiden», skriver LO-lederen

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

Petter Pettersen

Hvis strømkrisa fortsetter, vil konsekvensene ramme hele samfunnet, mener aksjonsleder