Nordiske gjester på NFF-landsmøtet mener statsråd Wara virker uinteressert i de ansatte i kriminalomsorgen
De utenlandske gjestene på NFF-landsmøtet lot seg ikke imponere over statsrådens opptreden.
LITE IMPONERT: De nordiske gjestene Roal Nilsson (t.v.) og Jari Tuomela var lite imponert over statsrådens opptreden på NFF-landsmøtet.
Arash Nejad/nyebilder.no
nina.hanssen@lomedia.no
– Jeg har vært på mange landsmøter i NFF, men aldri har jeg opplevd en så respektløs justisminister som Tor Mikkel Wara. Han holdt en tale uten innhold og tok seg ikke engang tid til å lytte til de som jobber i kriminalomsorgen, sier Roal Nilsson, som er gjest fra Sverige.
Roal Nilsson (68) er opprinnelig fra Mo i Rana, men har nå bodd og jobbet i Sverige i over 45 år. Han har 18 års fartstid som tillitsvalgt i SEKO før han i sine siste yrkesaktive liv var sjef for A-kassan i Sverige. Nilsson har samarbeidet tett med sine kolleger i kriminalomsorgen i Norge og har deltatt på de fleste landsmøter. Men det som opprørte han mest på årets landsmøtet, var oppførselen til justisministeren.
– Man burde jo forvente at en justisministeren var interessert i en dialog med de som faktisk utfører jobben i sektoren som han har ansvar for og skulle invitere de til et samarbeid, men han virket overhodet ikke interessert, sier han.
• Justisminister Wara sier at budsjettkutt ikke skal gå utover sikkerheten i fengslene
Nilsson synes statsråden opptreden var tannløs og at hans besøk var et hån mot delegatene.
– Hvis den øverste politiske sjefen for justissektoren viser så lite interesse som Wara gjorde, så har man et problem. For hvorfor skal lederne og mellomlederne være interessert i å lytte til våre folk som jobber på gulvet, hvis ikke justisministeren viser vilje til å kommunisere med de ansatte, spør han.
Den norske statsråden gjorde heller ikke noe godt inntrykk på den finske gjesten Jari Tuomela fra det finske fengselsforbundet.
– Han kom, talte og gikk før debatten hadde startet, sier han og innrømmer at han ikke fikk med seg mye av det den norske politikeren sa.
Se Waras svar lenger nede i saken.
Samarbeid på tvers
Danske Kim Østerbye, leder av Nordiske fengselsfunksjonærers union (NFU), holdt hilsningstalen på vegne av de utenlandske gjestene på NFFs landsmøte.
Østebye mente det var et større behov for samarbeid over grensene enn noen gang. Det er Roal Nilsson og Jari Tuomela enige i.
Etter å ha fulgt forhandlingene under hele landsmøte på Lillestrøm, kjenner de igjen mange utfordringer fra egne land. Blant annet har de nordiske gjestene sett den samme politiske utviklingen i Norden der det blir færre ressurser til etaten.
• NFF-delegat inviterte Wara på besøk i Oslo fengsel
Mindre ressurser med høyreregjeringer
– Vi har sett at når høyrepartier overtar så blir det mer innlåsning og mer fokus på sikkerhet enn selve innholdet i soningen. Det skjæres ned på bevilgningene som går utover utover programmer, behandling og rehabilitering som kan bedre situasjonen for de innsatte, sier Nilsson.
Det samme har Jari Tuomela merket i Finland. Han har vært forbundsleder i 20 år nå og sett at nedskjæringene har gått utover antall stillinger i kriminalomsorgen.
– Man erstatter ikke de som går av med pensjon og man ansetter ikke mange nye folk, sier han.
For ti år siden var det 3200 som jobbet i finsk kriminalomsorg. I dag er det bare 2500 ansatte. Tuomela har i dag 1400 medlemmer i forbundet sitt.
– Vi sliter med de samme utfordringene som i Norge. Det blir stadig mindre penger til kriminalomsorgen og vi har ikke tilstrekkelig med ansatte. Vi sliter med mange som går alenevakter, sier han.
Men en positiv nyhet er at man i Finland til høsten starter opp det første kullet på en etatsutdanning som ligner på den i Norge.
Nordisk utveksling
Men selv om ingen av de var imponert over innholdet i statsrådens tale, fikk de med seg at representanten fra arbeidsgiverne fremhevet at de i Norge nå har god kapasitet i fengslene.
– Hvis det er slik at det nå i norske fengsel er god kapasitet, så kunne man kanskje vurdere å ta imot innsatte fra de andre nordiske landene der vi sliter med kapasiteten? Jeg vet jo at man i Norge nå har testet å sende innsatte til Nederland. Men det hadde kanskje vært en ide å heller se om man kunne få til et tettere samarbeid i Norden. Vi har mer lik kultur, språk og erfaringer og kanskje kunne man sende svenske innsatte til norske fengsel hvis det er kapasitet slik arbeidsgiverne hevder? spør han.
– Kanskje dette er noe NFU kan se nærmere på? spør Nilsson.
Men ettersom han i løpet av dagene på landsmøte også har hært om ostehøvelkutt og nedskjæringer, så er han ikke sikker på om han skal tro på arbeidsgiverne som skyter av den gode kapasiteten i norske fengsler nå. De synes det var flott at den nye forbundslederen Asle Aase fikk så markant støtte fra landsmøte og regner med at det sterke nordiske samarbeidet som de begge har opplevd gjennom et langt yrkesliv skal fortsette.
– På slike samlinger møter vi jo mange kolleger i friomsorgen, i fengsler og får muligheten til å utveksle erfaringer med ulike praksis. Det er viktig å lytte og lære av hverandre i Norden, sier Tuomela.
Ikke bare har de mange samme politiske og økonomiske utfordringer, men også avtaleverket har mange fellestrekk og de er alle opptatt av betydningen av ansattes medbestemmelse og kollektive forhandlingsrett.
Tor Mikkel Wara, justisminister (Frp)
Arash Nejad/nyebilder.no
Wara: Opptatt av godt samarbeid
Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) har blitt forelagt uttalelsene fra Nilsson og Tuomela, og svarer følgende:
– Jeg er som mine tidligere statsrådskolleger opptatt av å ha et godt samarbeid med tjenestemannsorganisasjonene i kriminalomsorgen. Dette ivaretas gjennom jevnlige møter med representanter for alle hovedorganisasjonene, Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (LO), Kriminalomsorgens Yrkesforbund (YS), Akademikerne, UNIO, i tillegg til sentralt hovedverneombud i kriminalomsorgen.
Wara varsler nye møter med de ansattes organisasjoner:
– Vi har viktige oppgaver foran oss, blant annet når det gjelder arbeid med å effektivisere enhetsstrukturen og organiseringen av kriminalomsorgen. Dette er arbeid jeg håper vi kan gjøre i samarbeid med tjenestemannsorganisasjonene. Jeg vil snart ta initiativ til et nytt møte med organisasjonene, uttaler han.