På to hjul i Oslo fengsel
Sykkelreparatør og verksbetjent Frode Bjørgan Olsen ønsker velkommen til Red Bike.
SYKKEL UTE?: Frode Bjørgan Olsen er glad for å være med på å gi innsatte et tilbud om noe nyttig å gjøre i fengselet, som kan være med på å gi dem muligheter til et annet liv ute.
Ole Palmstrøm
Saken oppsummert
yngvil@lomedia.no
Frode Bjørgan Olsen er ny i fengselsbransjen, og med lang erfaring fra sykkel. Nå har han akkurat lært bort hvordan man skifter et kulelager til en relativt ung mann i 30-åra.
I fire uker har han bare sovet på cella fordi det ikke var noe annet å gjøre, de 23 timene i døgnet han ikke var i luftegården. Så hørte han om sykkelverkstedet. Den ideen likte han, som før hadde tatt oppdrag for venner og kjente ute, med nettopp å reparere sykler.
– Jeg håper å få jobbe i sykkelverkstedet noen måneder, sier han, altså, så lenge han må være i Oslo fengsel.
Nå er de to innsatte på verkstedet, som så smått begynte arbeidet tidlig i høst. Planen er at det fra nyttår skal være fire innsatte i verkstedet hver dag, fra 8-14:30.
Sykkel til service
Foreløpig er «kundene» Stifinner´n, avdelingen for rusmestring, og spinningsykler fra andre avdelinger - sykler som allerede er inne i fengselet. Det er også mulig for de 400 ansatte i Oslo fengsel å levere sykkel til service.
Prisene er de samme som ute. Sykkelverkstedet er et samarbeid mellom fengselet, Grønland voksenopplæringssenter og Røde Kors-tiltaket Nettverk etter soning.
Slippe ut av cella
– Jeg vil ikke vite så mye om hva de har gjort, sier Frode Bjørgan Olsen. Han er glad for å være med på å gi de innsatte i fengselet en sjanse til å slippe ut av ensomheten på cella.
Og kanskje en mulighet til noe å gjøre etter soning. Sammen med Grønland Voksenopplæringssenter setter sammen de relevante fagene som vil gi de ferske sykkelreparatørene dokumentasjon på det de har lært.
Røde Kors i fengsel
– De som er i fengsel, kommer dessverre ofte tilbake igjen og igjen. Den identiteten man hadde som kriminell må erstattes av noe. Det er derfor vi i Røde Kors nå starter flere og flere aktiviteter allerede inne i fengsel. Det gir en større sjanse for at man har noe å komme ut til, sa president i Røde Kors, Sven Mollekleiv da verkstedet formelt ble åpnet i sommer.
Røde Kors-Tiltaket «Nettverk etter soning» prøver å hjelpe straffedømte med å etablere et nytt sosialt nettverk.
– Vi har nå ti års erfaring med dette, og ser at sterke fritidsinteresser som sykkelsport og trening stimulerer til nye vaner i livet, sier Stian Estenstad, leder for Nettverk etter soning i Oslo Røde Kors.


Nå: 0 stillingsannonser