Yrkesskade:
Politifolk sikres erstatning om de skader seg under øving. Det gjelder ikke for fengselsbetjenter
Fengselsbetjent Jonathan Syverstad brukte fire år på å få godkjent yrkesskade. I regjeringas forslag til lovendring får bare politifolk en lettere vei.
KAMP: Fengselsbetjent Jonathan Syverstad (27) brukte fire år på å få godkjent yrkesskade. I regjeringas forslag til lovendring får bare politifolk en lettere vei.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
Regjeringa ønsker å endre lovverket slik at politifolk får rett til yrkesskadeerstatning for skader som oppstår under øving. Endringa som hadde høringsfrist 1. oktober, gjelder bare politiloven.
Det hjelper lite for andre yrkesgrupper som trener på skarpe situasjoner og fysisk maktbruk.
– Jeg opplevde at vi beveget oss i riktig retning, i og med at vi vant. Men nå lurer jeg på om departementet mangler kompetanse om hva vi driver med, sier fengselsbetjent Jonathan Syverstad (27).
• Fengselsbetjent Jonathan (26) visste ikke at han sto uten rettigheter – før han ødela armen på jobb
• Jonathan (26) vant rettssak om yrkesskade: – Sinnssykt digg å bli trodd
Jonathan Syverstad vant rettssak om yrkesskade etter en øvelse i Ullersmo fengsel.
Eirik Dahl Viggen
I 2016 ble han skadet under rutinemessig trening på maktbruk i Romerike fengsel Ullersmo avdeling. Etter en lang vei via Nav, Trygderetten og til slutt Eidsivating lagmannsrett, vant han fram i saken i mars. Først nå i oktober 2020 har Nav gjort om det tidligere avslaget, slik at Jonathan kan starte søknadsprosessen inn mot Statens pensjonskasse. Han beskriver veien som kronglete.
– Slik det har fungert til nå, er det mange av kollegene mine som ikke orker å sette i gang prosessen med å få erstatning, sier Syverstad.
JOBB: Fengselsansatte er pålagt å øve på fysisk maktanvendelse flere ganger i året.
Eirik Dahl Viggen
Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H): – Politiet er i særstilling
Alle arbeidstakere har erstatningsordninger i Folketrygdloven og Yrkesskadeforsikringsloven, påpeker justis- og beredskapsminister Monica Mæland i en epost til NFF-magasinet. Men:
– Politiet er i særstilling, og flere politiansatte har opplevd å få skader under pålagt trening som ikke er blitt godkjent som yrkesskader etter dagens regelverk. Operativ trening er nødvendig for at politiet skal ivareta sitt samfunnsoppdrag og sikre sin beredskapsevne, skriver Mæland.
Monica Mæland (H), Norges justis- og beredskapsminister
Ole Palmstrøm
Det er bakgrunnen for regjeringas forslag til endring av politiloven. Politiansatte skal sikres full erstatning for skader som oppstår under pålagte øvinger.
Jonathan (26) vant rettssak om yrkesskade: – Sinnssykt digg å bli trodd
Ifølge statsråden er departementet i gang med å vurdere behov for klargjøringer eller regelendringer også innenfor kriminalomsorgen, i lys av løsningen som har blitt utredet for politiet, og vurdere en tilsvarende lovendring i straffegjennomføringsloven. Ifølge Mæland er det ingen planer om generelle endringer i yrkesskadeforsikringsloven, som i så fall ville berørt alle arbeidstakere som deltar i øvinger.
Forskjellsbehandling
– Det fremlagte forslaget var rein og skjær forskjellsbehandling. Det var ille å registrere at departementet ikke så flere yrkesgruppers behov for å ha like god dekning som politiet, sier leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), Asle Aase.
UTÅLMODIG: NFF-leder Asle Aase, her fra rettssaken i Eidsivating, mener det er på høy tid å anerkjenne risikoen fengselsansatte og andre yrkesgrupper tar ved å øve på fysisk maktbruk.
Eirik Dahl Viggen
– Det er ikke et ukjent fenomen at daværende Frp statsråd Kallmyr var mer opptatt av politi enn kriminalomsorg. Jeg forventer at statsråden nå ser lengre enn sine forgjengere og intensiverer arbeidet med endringene, sier Aase.
NFF-lederen viser til god dialog med Kriminalomsorgsdirektoratet, som skal ha bedt departementet unngå å lage lovverk som bare omfatter ei yrkesgruppe.
• Hva skal til for at en skade blir godkjent som yrkesskade? Her får du svar
Også forsvarspersonell, vernepleiere, butikkansatte, offshorepersonell og helsepersonell øver på fysisk maktbruk. LOs juridiske avdeling advarer mot at en særskilt endring av politiloven i praksis ekskluderer andre enn politiet fra en enklere vei til yrkesskadeerstatning. Det kan bety at andre yrkesutøvere enn politifolk må regne med å gå krevende runder for å få utløst erstatning.
Nødvendig å øve
LO tar til orde for å utvide arbeidsgivers ansvar for å tegne utvidet forsikring for yrkesgrupper som øver på fysisk maktbruk.
TUNGE TAK: Øvelse på Ullersmo.
Eirik Dahl Viggen
– Vi vet at øving og trening er veldig viktig for å gjøre jobben. Her må arbeidsgiver være i forkant, med å observere, dokumentere og melde inn hva som skjer under øving, med tanke på å melde inn skader til Nav, sier Asle Aase.
– Jeg er bekymra over situasjonen og konsekvensene det kan ha for medlemmene våre som blir skadet under øving og trening.
Ifølge LOs juridiske avdeling sementerer forslaget at store kvinnegrupper ekskluderes fra yrkesskadedekning, siden de aller fleste i politioperativ tjeneste er menn. Hvis for eksempel helsepersonell også ble sikret rett til yrkesskadeerstatning under pålagte øvinger, kunne denne skjevheten ifølge LO-advokatene vært unngått.