Reddet millionverdier for pensjonistene
Verdien av særalderspensjon sikres for 200.000 offentlig ansatte: – Det betyr mye å ha mulighet til å gå av før man blir ufør, sier Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund.
Tjenestepensjonen ser ut til å være sikret, takket være et såkalt særalderspåslag.
Colourbox
anders@lomedia.no
edv@lomedia.no
LO, Unio, YS og Akademikerne har landet en varig avtale med Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Avtalen sikrer medlemmer med særaldersgrense en pensjon å leve av.
Særaldersgrensene er i dag på 60, 63 og 65 år. De gjelder for rundt 200.000 offentlig ansatte. Fra 2018 ble offentlig tjenestepensjon underlagt levealdersjustering. Dermed risikerte ansatte med særaldersgrense å få lavere pensjonsnivåer på sikt.
– Uten en avtale ville pensjonen etter hvert blitt så lav at det i realiteten ville vært umulig å gå av på særaldersgrensa. I praksis ville særaldersgrensene blitt avviklet, og langt flere ville kunnet blitt presset over i uføretrygd, sier LO-nestleder Sissel M. Skoghaug.
Yrkesgruppene som berøres har ofte belastende arbeid psykisk eller fysisk, eller spesielle krav knyttet til sikkerhet. Det gjelder store grupper i forsvaret, politiet, brann- og redning, helse, renhold og kriminalomsorgen.
– Sikrer verdighet
Asle Aase i NFF er glad framtidas ordning er landet.
– Mange medlemmer risikerte å sitte igjen med under 50 prosent av sluttlønna i pensjon, så dette var viktig, sier forbundslederen.
Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund fikk på plass særaldersgrense for fengselsansatte på 63 år, med mulighet til å fratre med pensjon fra 60 år så sent som i 2001. Forhandlingene denne uka handlet om å sikre verdien av denne seieren.
Asle Aase
Nina Hanssen
– Vi har yrker som kan være ganske belastende. Det betyr mye å ha mulighet til å gå av med pensjon før man blir ufør, det sikrer en verdig avgang, sier Aase.
Levealdersjustering skjer ut fra et beregnet gjennomsnitt i befolkninga, understreker forbundslederen. Det betyr ikke at alle folk i alle yrker lever lenger.
– Jeg hadde gjerne sett at særalderspåslaget var større, men det var dit vi kom i forhandlinga. Det viktige er at det er livsvarig.
Den såkalte 85-årsregelen fases ut i løpet av en treårsperiode. Dette er retten til å fratre tre år før denne særaldersgrensa hvis summen av alder og samlet medlemstid i offentlige tjenestepensjonsordninger.
– Det er noen som vil kjenne på det.
I tråd med prinsippene i pensjonsreformen, må også alle med særaldersgrense jobbe lenger. Det fases inn trinnvis for årskull født fra 1973.
Slik er den nye ordninga:
• Med full opptjening gis et særalderspåslag (et livsvarig tillegg i pensjonen) på 5,8 prosent for de med 65 års særaldersgrense, 6,5 prosent for de med 63 år og 7,7 prosent for de med 60 år
• Man vil kunne gå av med pensjon tidligere med om lag samme pensjon som de som jobber fram til de er 67 år.
• Utfasing av «85-årsregelen»
• Pensjonen levealdersjusteres. Hvis pensjonsalderen i ditt årskull øker, følger også særaldersgrensene etter
I neste omgang skal partene diskutere hvilke arbeidstakere som skal ha særaldersgrense, og hva disse skal være.
Lest denne? André på friomsorgen denger sandsekker for å kvitte seg med stresset