JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reddet millionverdier for pensjonistene

Verdien av særalderspensjon sikres for 200.000 offentlig ansatte: – Det betyr mye å ha mulighet til å gå av før man blir ufør, sier Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund.
Tjenestepensjonen ser ut til å være sikret, takket være et såkalt særalderspåslag.

Tjenestepensjonen ser ut til å være sikret, takket være et såkalt særalderspåslag.

Colourbox

anders@lomedia.no

edv@lomedia.no

LO, Unio, YS og Akademikerne har landet en varig avtale med Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Avtalen sikrer medlemmer med særaldersgrense en pensjon å leve av.

Særaldersgrensene er i dag på 60, 63 og 65 år. De gjelder for rundt 200.000 offentlig ansatte. Fra 2018 ble offentlig tjenestepensjon underlagt levealdersjustering. Dermed risikerte ansatte med særaldersgrense å få lavere pensjonsnivåer på sikt.

– Uten en avtale ville pensjonen etter hvert blitt så lav at det i realiteten ville vært umulig å gå av på særaldersgrensa. I praksis ville særaldersgrensene blitt avviklet, og langt flere ville kunnet blitt presset over i uføretrygd, sier LO-nestleder Sissel M. Skoghaug.

Yrkesgruppene som berøres har ofte belastende arbeid psykisk eller fysisk, eller spesielle krav knyttet til sikkerhet. Det gjelder store grupper i forsvaret, politiet, brann- og redning, helse, renhold og kriminalomsorgen.

– Sikrer verdighet

Asle Aase i NFF er glad framtidas ordning er landet.

– Mange medlemmer risikerte å sitte igjen med under 50 prosent av sluttlønna i pensjon, så dette var viktig, sier forbundslederen.

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund fikk på plass særaldersgrense for fengselsansatte på 63 år, med mulighet til å fratre med pensjon fra 60 år så sent som i 2001. Forhandlingene denne uka handlet om å sikre verdien av denne seieren.

Asle Aase

Asle Aase

Nina Hanssen

– Vi har yrker som kan være ganske belastende. Det betyr mye å ha mulighet til å gå av med pensjon før man blir ufør, det sikrer en verdig avgang, sier Aase.

Levealdersjustering skjer ut fra et beregnet gjennomsnitt i befolkninga, understreker forbundslederen. Det betyr ikke at alle folk i alle yrker lever lenger.

– Jeg hadde gjerne sett at særalderspåslaget var større, men det var dit vi kom i forhandlinga. Det viktige er at det er livsvarig.

Den såkalte 85-årsregelen fases ut i løpet av en treårsperiode. Dette er retten til å fratre tre år før denne særaldersgrensa hvis summen av alder og samlet medlemstid i offentlige tjenestepensjonsordninger.

– Det er noen som vil kjenne på det.

I tråd med prinsippene i pensjonsreformen, må også alle med særaldersgrense jobbe lenger. Det fases inn trinnvis for årskull født fra 1973.

Slik er den nye ordninga:

• Med full opptjening gis et særalderspåslag (et livsvarig tillegg i pensjonen) på 5,8 prosent for de med 65 års særaldersgrense, 6,5 prosent for de med 63 år og 7,7 prosent for de med 60 år

• Man vil kunne gå av med pensjon tidligere med om lag samme pensjon som de som jobber fram til de er 67 år.

• Utfasing av «85-årsregelen»

• Pensjonen levealdersjusteres. Hvis pensjonsalderen i ditt årskull øker, følger også særaldersgrensene etter

I neste omgang skal partene diskutere hvilke arbeidstakere som skal ha særaldersgrense, og hva disse skal være.

Lest denne? André på friomsorgen denger sandsekker for å kvitte seg med stresset

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse