Fangers pårørende:
Snart to måneder inn i krisen, haster det for barn å ha kontakt med mor og far i fengsel
Fredag vil kriminalomsorgen trolig justere koronatiltakene. Organisasjonen For Fangers Pårørende påpeker barns rett til samvær med foreldre i fengsel.
colourbox.com
edv@lomedia.no
Kriminalomsorgen kommer trolig med justeringer i sine smitteverntiltak fredag 8. mai. Nye regler for besøk i fengsel kommer i midten av måneden. Det haster, ifølge leder i organisasjonen For Fangers Pårørende (FFP), Hanne Hamsund.
– Koronakrisen har ført til mer bekymring, og har økt pårørendes behov for kontakt med innsatte. Smitteverntiltakene betyr det motsatte, sier Hamsund.
p
Fra dag én etter nedstengingen av Norge 12. mars merket FFP en enorm økning i antall henvendelser.
Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) melder til NFF-magasinet at lemping på tiltakene vil skje gradvis. Dette for å unngå smitte inn på anstaltene. De holder åpen muligheten for innskjerping hvis situasjonen endrer seg nasjonalt eller det registreres mer smitte i fengslene.
Stor pågang fra pårørende
Tiltakene er viktige og ser ut til å ha fungert godt, konstaterer Hanne Hamsund, i form av lave smittetall. Det er registrert koronasmitte hos ti ansatte i kriminalomsorgen, seks innsatte og tre domfelte i friomsorgen.
Fra dag én etter nedstengingen av Norge 12. mars merket FFP en enorm økning i antall henvendelser.
– Mange er bekymret for hva som skjer når innsatte ikke får opprettholde kontakten med barn og familiemedlemmer. Noen opplever at situasjonen preger den innsatte, at det påvirker helsa deres å leve mer isolert, sier Hanne Hamsund.
Hanne Hamsund, leder i FFP, ser fram til gradvis åpning for besøk i fengslene.
Privat
Smittevernet har også ført til at felles aktiviteter, arbeid og skolegang internt i fengslene er stengt ned. Innsatte luftes i mindre grupper enn før, og for kortere perioder. Det øker graden av isolasjon inne på cella, advarer Hamsund.
Fengselsbetjentene krever risikotillegg og pepperspray
– Det var knappe kontaktmuligheter i utgangspunktet. Når det kuttes ytterligere slik vi ser nå, er det et problem. Det er begrenset hvor lenge det kan vare før både innsatte og pårørende blir skadelidende.
Støtter tiltakene, etterlyser åpning
I starten var de pårørende særlig bekymret for pandemien og støttet ifølge FFP-lederen fullt opp om strengt smittevern. Men når det skjer lettelser ute i samfunnet, er det en forventninger om at det lettes opp også i fengslene.
– Kriminalomsorgsdirektoratet må finne tiltak framover som både ivaretar smittevernet og behovet for kontakt, spesielt barns rett til kontakt med sine foreldre.
Middag med pappa i fengsel
Kriminalomsorgen etablerte i april en egen pårørendetelefon for å kunne gi bedre informasjon og støtte til pårørende i tiden med restriktive koronatiltak. Fengslene har også prøvd å kompensere for besøksforbudet ved å tilby videosamtaler via nettbrett. Når situasjonen først er som den er, er dette viktige bidrag, mener Hamsund.
Statsansatte har fått justert sin korona-avtale. Slik er de nye reglene
– Spesielt for barna er det viktig å kunne se mor eller far, og kunne se at det tross den vanskelige situasjonen går bra med dem.
Videosamtalene fjerner blant annet problemet med reiseavstander og -utgifter for å besøk og hjembesøk. Barn kan også ha glede av at den innsatte kan ta større del i hverdagen hjemme via nettbrett, for eksempel ved å delta i et måltid.
– Når fengslene er tilbake til normalen, må videosamtalene komme i tillegg til besøk og permisjoner, ikke istedenfor.