Tvangsmidler i fengsel og kriminalomsorg
Spyttmasker og håndjern kan bli lagt vekk i fengselet: Her er tiltakene regjeringen foreslår
Fengselsbetjenter kan miste adgangen til å bruke spyttmasker og håndjern når regjeringa skal begrense bruken av tvangsmidler i fengsel.
Spyttemasker som dette har vært i bruk i norske fengsler siden 2021. Det ligger an til tydeligere regler for når de kan brukes.
Alf Ragnar Olsen
edv@lomedia.no
– Mye må på plass for å kompensere tiltakene regjeringa nå foreslår, sier forbundsleder Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund.
Han er skeptisk til en del av forslagene som Justis- og beredskapsdepartementet sendte ut på høring torsdag.
Regjeringa vil innføre tydeligere begrensninger i adgangen til bruk av tvangsmidler i kriminalomsorgen.
Her er noe av det som blir foreslått:
• Begrensningene i adgangen til å benytte inngripende tvangsmidler som sikkerhetscelle og sikkerhetsseng, gjøres tydeligere.
• Det foreslås å lovfeste at sikkerhetsseng og spyttbeskytter ikke skal kunne brukes på innsatte under 18 år.
• Det tydeliggjøres at utelukkelse fra fellesskapet krever lovhjemmel, nødvendighet og forholdsmessighet, og det oppstilles strengere vilkår for å benytte utelukkelse.
• Utelukkelse på grunn av bygnings- og bemanningsmessige forhold kan bare skje i ekstraordinære tilfeller, og er tidsbegrenset.
• Adgangen til å benytte utelukkelse fra fritidsselskapet som reaksjon på disiplinære forhold, oppheves.
På høring i forbundet
Asle Aase, forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), etterlyser konkrete tiltak for å kompensere eventuelle innskrenkinger.
– Umiddelbart er det mye som må på plass for å kompensere de foreslåtte tiltakene, men dette skal vi undergi en grundig behandling i forbundet. Det må være realisme i det som foreslås og her nytter det ikke med skrivebordsteorier, skriver Aase i en sms til NFF-magasinet.
Spyttemasker: Denne maska skal verne fengselsansatte. Den kan også bli ei dødsfelle, advarer fagfolk
Vil begrense isolasjon
Regjeringa ønsker også å forebygge isolasjon og sikre innsatte økt fellesskap under soning.
«Fellesskap i fengsel bidrar positivt til den innsattes rehabilitering og er en av tingene som kan minske antallet som begår nye kriminelle handlinger, skriver justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp) på regjeringas hjemmeside.
I år har stortingsflertallet satt av 145 millioner kroner ekstra til å styrke kriminalomsorgen. Ifølge regjeringa skal midlene gå til økt bemanning, bedre innhold i soninga og redusert omfang av isolasjon.
Psykisk sykdom er en viktig årsak til at innsatte tilbringer mye soning isolert fra andre. Departementet etterlyser effektivt samarbeid med helsesektoren for å løse denne utfordringa. Høringsnotatet følger opp Sivilombudets særskilte melding til Stortinget om isolasjon og mangel på menneskelig kontakt i norske fengsler fra 2019.