Raymond Nilsen, hovedverneombud for Kriminalomsorgen, tror undersøkelsen vil avdekke viktige fakta om de belastninger de ansatte jobber under.
Eirik Dahl Viggen
Psykisk helse
Stressnivået gjør fengselsbetjenter psykisk syke: – Det er mer slitasje enn vi er klar over
Inspirert av dansk forskning, skal Kriminalomsorgen neste år undersøke ansattes psykiske helse. Hovedverneombud Raymond Nilsen ser fram til å få tallfestet effekten av jobbstress.
edv@lomedia.no
På nyåret starter Kriminalomsorgen med å kartlegge psykisk helse blant nåværende og tidligere ansatte.
Målgruppa er de som i perioden 2017–2022 har vært i en posisjon der de kan ha vært utsatt for belastningsreaksjoner gjennom daglig arbeid med innsatte og domfelte.
Undersøkelsen har kommet i stand på initiativ fra samarbeidsutvalget (SAMU).
– Jeg tror det er mer slitasje i våre rekker enn vi er klar over. Ikke nødvendigvis bare på grunn av vold og trusler, men på grunn av høyt stressnivå over tid. Det kommer av strukket bemanning og følelsen av å ikke få gjort jobben godt nok, sier sentralt hovedverneombud for Kriminalomsorgen, Raymond Nilsen, til NFF-magasinet.
Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) skriver i en epost til NFF-magasinet at bakgrunnen for undersøkelsen er et behov for å øke kunnskapen om de psykososiale konsekvensene for ansatte som jobber med innsatte og domfelte, med sikte på å kunne iverksette adekvate forebyggende tiltak.
Mye lest: Ragnhild ser fangene bli sykere mens vaktlaget krympes: – Vi er veldig sårbare
Før sommeren 2022 ga KDI konsulentbyrået Rambøll i oppdrag å gjennomføre undersøkelsen. Denne forberedes nå i samarbeid med representanter fra KDI, regionalt og lokalt nivå, organisasjonene og vernetjenesten. De jobber utover høsten med å innhente kontaktinformasjon til tidligere ansatte og sende ut informasjon. De som er i målgruppa kan selv velge å melde seg til undersøkelsen via en såkalt selvrekrutteringslenke.
Selve undersøkelsen planlegges gjennomført i løpet av januar 2023. Rapporten fra Rambøll vil ifølge KDI være klar innen 1. september 2023.
Sjokkerende tall fra Danmark
Undersøkelsen er inspirert av ei tilsvarende kartlegging i Danmark i 2020. Her kom det fram at én av fire fengselsbetjenter utvikler psykisk sykdom. Omfanget av posttraumatisk stresslidelse (PTSD) skiller seg klart ut sammenliknet med forekomsten i yrkesgrupper som politi, ambulansepersonell og veteraner fra militær utenlandstjeneste.
Danske fengselsbetjenter skåret også høyest på andre psykiske lidelser som angst og depresjon. I Danmark har disse funnene bidratt til å flytte betydelige budsjettmidler inn i kriminalomsorgen.
– På de tøffeste avdelingene kan man ikke vise svakhet, så man holder det inni seg til man blir syk. Først da søker man hjelp, men det er ofte for sent, sier leder i Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen.
Bo Yde Sørensen og Mette Frets Nielsen fra danske Fængselsforbundet er bekymret for at 100-125 kollegaer hvert år forlater yrket grunnet psykisk sykdom.
Eirik Dahl Viggen
I 2020 kom en forskningsrapport om psykisk sykdom blant danske fengselsbetjenter og politifolk. For første gang ble det dokumentert at fengselsansatte er mest utsatt for posttraumatisk stresslidelse (PTSD) av alle tidligere undersøkte yrkesgrupper.
Tallene vakte oppsikt: Hele 14,2 prosent av fengselsansatte hadde PTSD. Og hele 27 prosent av de ansatte hadde enten PTSD eller en annen psykisk lidelse, som angst eller depresjon.
Ansatte med lang fartstid er mer utsatt, menes Sørensen, siden de over et langt arbeidsliv rekker å pådra seg flere traumer.
Satte politisk press
Tallene er skyhøyt over det som er avdekket blant danske forsvarsveteraner og politi samt øvrige nødetater. Det fikk politikerne til å åpne øynene. Siden undersøkelsen ble kjent, har kriminalomsorgen fått økt budsjettene sine med rundt 25 prosent.
I Norge ville det tilsvart en milliard i budsjettøkning, som er ti ganger mer enn de ekstra midlene som er lovet for fengslene og friomsorgen.
– Undersøkelsen ga oss de rette argumentene. Dette var ikke bare den vanlige snakket fra fagforeningene. Nå kunne anerkjente forskere dokumentere at vi hadde rett, sier Sørensen.
Undersøkelsen ble bestilt av det danske justisdepartementet og utført av forskere ved Det nasjonale forsknings- og analysesenter for velferd (VIVE). Ifølge Sørensen var kriminalomsorgen og fagforeningen helt avhengige av å ha seriøs forskning i ryggen, mange deltakere og høy svarprosent for at bevilgende myndigheter skulle lytte.
Høyt frafall
I Danmark forlater 100–125 fengselsbetjenter etaten hvert år på grunn av psykisk sykdom. Samtidig synker søkertallene til jobben. Av medlemmene forbundet har kontakt med grunnet psykisk sykdom, har 90 prosent blitt slått helt ut av arbeidslivet.
– Vi ser nå, sammen med Kriminalomsorgen, på om det ved de mest belastede avdelingene er behov for rotasjonsordninger, eller om det kreves ekstra opplæring om psykisk helse og konflikthåndtering, så man står bedre rustet, sier forbundssekretær Mette Frets Nielsen.
Noen «quick fix» på problemet finnes ikke, innrømmer danskene. Framgang vil kreve langsiktig innsats på flere fronter. Etter alt å dømme også i Norge.
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.
Guro Gulstuen Nordhagen
Brøytebilsjåfør Lina er møkk lei av hensynsløse bilister
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.
Leif Martin Kirknes
Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.
Marcelo del Pozo / Reuters / NTB
Både polakker og spanjoler slipper å betale matskatten regjeringa ikke vil fjerne
Kommentar
Lønna økte i snitt med 4,6 prosent i fjor.
Colourbox