Politisk streik i kriminalomsorgen:
Studenter streiket mot fengsel-nedlegging: – Vi utdanner oss til ledighet
– Denne kampen skal vi vinne sammen, sa de to fagforeningslederne i kriminalomsorgen, Asle Aase i NFF og Knut Are Svenkerud i KY, foran et hav av uniformerte fengselsaspiranter i politisk streik i formiddag.
POLITISK STREIK: Fengselsaspirantene deltok i den politiske streiken i kriminalomsorgen i dag. De frykter at de utdanner seg til ledighet.
Ole Palmstrøm
may.berg@lomedia.no
De to fagforbundene i kriminalomsorgen, Norsk Fengsels- og friomsorgsforbund (NFF) og Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY) har funnet sammen i kampen mot forslaget til statsbudsjett for neste år.
Mandag markerte de sin motstand med en landsomfattende, politisk streik i kriminalomsorgen. På fengselsskolen i Lillestrøm (KRUS) ble streiken markert med storstilt mobilisering av skolens elever og ansatte, med besøk av tillitsvalgte og justispolitikere fra Arbeiderpartiet og SV.
• Dette fengselet kan bli lagt ned. Mandag gikk de ut i streik
Utdanner seg til ledighet
166 elever ved kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter uteksamineres i november. De frykter at de utdanner seg til ledighet.
– Etter pliktåret er jeg usikker for framtida for meg og mine medstudenter, sier Klaus Lintho, aspirant og tillitsvalgt for elevene ved KRUS.
(Saken fortsetter under bildet.)
SAMHOLD: - Denne kampen skal vi vinne sammen, sa NFF-leder Asle Aase (t.h.) og KY-leder Knut Are Svenkerud under den politiske streiken i kriminalomsorgen utenfor fengselsskolen i Lillestrøm.
Ole Palmstrøm
Usikkerheten er ikke ubegrunnet. Lintho fortteller at de 15 aspirantene som var ferdig med pliktåret i Bergen fengsel i fjor gikk rett ut i ledighet etter pliktåret. Ingen av dem fikk jobb i Bergen fengsel.
– Det hjelper ikke at regjeringen skryter av at de satser på kriminalomsorgen og utdanner flere fengselsbetjenter, når de ikke får jobb etter utdanningen, sier han.
– Vi streiker fordi vi vil markere at vi tar avstand fra hvordan regjeringen behandler kriminalomsorgen, både når det gjelder fengselsnedleggelser, de generelle innsparingene i kriminalomsorgen og den såkalte avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen, sier Lintho.
(Saken fortsetter under bildet.)
STØTTE: Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) skal jobbe i mot budsjettforslaget i Stortinget.
Ole Palmstrøm
– For tynt beslutningsgrunnlag
Maria Aasen-Svensrud fra Arbeiderpartiet og Petter Eide fra SV, medlemmer av Stortingets justiskomité, lover at de skal kjempe mot budsjettforslaget i Stortinget. Svensrud sa i sin appell at regjeringen har et altfor tynt beslutningsgrunnlag for en storstilt nedlegging av fengsler.
– Vi vet for lite om erfaringene med fotlenkesoning til å legge ned så mange fengselsplasser i hele landet. Vi har et mangfold av soningsplasser i landet. Det blir ikke lett å bygge opp igjen det som blir lagt ned, sa Svensrud.
(Saken fortsetter under bildet.)
PRIVATISERING: SVs Petter Eide frykter privatisering i norsk kriminalomsorg.
Ole Palmstrøm
– Styrer mot privatisering
Petter Eide mener at regjeringen driver med en uthuling av kriminalomsorgen og at man styrer mot en underkapasitet i fengslene som i neste omgang skal styrke argumentasjonen om privatdrevne fengsler i Norge.
– Jeg reiser rundt og møter ansatte i norske fengsler. De er preget av usikkerheten rundt egne arbeidsplasser og av at det blir stadig vanskeligere å jobbe etter hvert som budsjettene kuttes og kuttes, sa Eide.
Farouk Qureshi, NFF-tillitsvalgt i Oslo fengsel, mener at situasjonen i kriminalomsorgen er kritisk. Han kaller ABE-reformen for en bløff, som bare har ført til dårligere kriminalomsorg.
Skal kjempe videre
– Det er veldig fint å se så mange blå skjorter stå sammen for en så god sak. Denne kampen stopper ikke her. Den fortsetter helt til driftsbudsjettene peker i riktig retning, sa Lintho til havet av medstudenter som sto samlet utenfor fengselsskolen i formiddag.
– Dere kjøper ikke argumentasjonen om at det er bruk for færre fengselsplasser?
– Situasjonsbildet akkurat nå tilsier at behovet er redusert, men vi vet ikke hvordan soningsbehovet kommer til å se ut om et halvår eller ett år. Det vi vet, er at når soningskøene er kortere utenfor fengslene, er en del av forklaringen at det er flere i kø utenfor domstolene, fordi domstolene ikke klarer å behandle sakene innenfor fristene. De er også rammet av ABE-reformen. Vi har også den såkalte nærpolitireformen, som har medført at politiet oppklarer færre saker.
SAMSTEMTE: Aspirantene var samstemte under den politiske streiken mandag.
Ole Palmstrøm
KRUS
Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter er en etatsskole i Lillestrøm i Skedsmo kommune.
Høgskolen utdanner fengselsbetjenter og verksbetjenter, de driver forskning og er ansvarlig for etter- og videreutdanning innen Kriminalomsorgen.
Flere saker
KRUS
Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter er en etatsskole i Lillestrøm i Skedsmo kommune.
Høgskolen utdanner fengselsbetjenter og verksbetjenter, de driver forskning og er ansvarlig for etter- og videreutdanning innen Kriminalomsorgen.