ARBEIDSPLASSEN: Fengselsleder Lars Oluf Øster, fengselsbetjent Emil (27) og miljøterapeut Serine (25) håper på fortgang i arbeidet med å finne nye lokaler for Oslo overgangsbolig.
Eirik Dahl Viggen
Kriminalomsorg
Tida renner ut for Oslo overgangsbolig: – Vi vet hvor vanskelig det er å finne lokaler
Klokka tikker fort for å finne ny adresse til Oslo overgangsbolig. Farlig fort, ifølge leder Lars Oluf Øster.
edv@lomedia.no
I Gamlebyen bak en pen 1800-tallsfasade, går 20 innsatte eller beboere som de kalles her, de siste skrittene til friheten. Men leieavtalen går mot slutten.
– Vi vet hvor vanskelig det er å finne lokaler, og vi har dårlig tid. I den pressede økonomiske situasjonen, er jeg redd for at Kriminalomsorgen legger arbeidet på is, sier fengselsleder Lars Oluf Øster, for tida ganske stresset.
Gårdeier skal selge. Innen 31. desember 2023 må overgangsboligen ut. Det blir ikke lett.
Bemanningsflukt fra Hustad: Fengselet måtte stenge rusmestringsenheten i sju måneder
Tilbakeføring i praksis
Bygården Arups gate 3 er for innsatte med lange dommer. Etter 10-15 år bak murene, trenger de en kontrollert tilvenning til samfunnet. Her kan de være inntil 18 måneder. Med totalt 20 plasser, sluses et førtitall innsatte hvert år gjennom dørene, til prøveløslatelse eller fotlenkesoning. Huset har vært overgangsbolig siden 1980-tallet.
NABOLAG: Overgangsboligen med gymsalen nærmest, godt kamuflert i bymiljøet.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent Emil (27) arbeidet tidligere i et høysikkerhetsfengsel. Han opplever å bidra mer og være mer til stede for de innsatte i Arups gate, forteller han. Finner de ikke et nytt sted å ha boligen, vil det være naturlig å se seg om etter andre muligheter, sier han – i eller utenfor etaten.
Miljøterapeut Serine (25) går bare i vikarstilling, men trives også godt på boligen.
– Beboerne ønsker å leve meningsfulle liv uten kriminalitet, og med god helse. Med så ulike folk, blir det veldig variert. Dette er givende arbeid.
Plassene kan forsvinne
Arups gate 3 er den ene av to adresser brukt av kriminalomsorg-enheten Oslo overgangsbolig. Hvis de ikke finner nye lokaler, gjenstår 16 plasser i overgangsboligen på Torshov. Utfordringa med å finne nye lokaler er ifølge Lars Oluf Øster todelt: Hovedstadens høye leiepriser og fenomenet NIMBY – «not in my back yard» – at mulige naboer reagerer med skepsis og naboaksjoner.
– Den ene overgangsboligen må kanskje ut av Oslo. Finner vi ikke noe, risikerer vi å miste disse plassene med godt tilbakeføringsarbeid, sier regiondirektør i Kriminalomsorgens region øst, Stig Storvik.
I så fall står Oslo igjen med like mange overgangsplasser som Bergen, med bare en tredjedel av innbyggertallet. Region øst jobber nå med å finne en ny adresse i eller rundt Oslo. Storvik håper å finne et nedlagt institusjonsbygg med velvillige naboer.
Kroken på døra
Vernelagsstiftelsen er utleieren som nå ikke fornyer kontrakten. Stiftelsen har som oppgave å forvalte gjenværende eiendommer etter de privat drevne vernelagene, som ble lagt ned i 1979. Disse var forløperne til Kriminalomsorg i frihet, fra 2002 kjent som Friomsorgen. Stiftelsen har i senere år solgt ut flere eiendommer. I juli 2019 solgte de bygården Nordahl Bruns gate 5, den tidligere adressen til Oslo friomsorgskontor. Salgssummen var 41 millioner kroner.
Oslo overgangsbolig betaler 114 000 kroner i månedsleie på Arups gate 3. Stiftelsen har likevel besluttet å selge bygården, bekrefter styreleder Kim Helene Olsen.
– Stiftelsens formål er å ivareta personer underlagt prøveløslatelse og frihetsrelatert straffegjennomføring i samfunnet. Det gjelder ikke folk som soner i fengsel, og dermed heller ikke overgangsboligen, sier Olsen på telefon.
Kim Helene Olsen
Eirik Dahl Viggen
Ifølge Olsen trengs en totalrenovering og ombygging av Arups gate 3, som står på vernelista. Det er kostnader stiftelsen ikke ønsker å ta på seg.
– Her oppstår en betydelig utfordring for Oslo overgangsbolig, som i likhet med stiftelsen skal bidra til god tilbakeføring til samfunnet. Er det i tråd med formålet?
– Formålet vårt er å bidra til god tilbakeføring, men for dømte underlagt frihetsrelatert straffegjennomføring. At det er vanskelig å etablere overgangsbolig i et boligområde, er ikke nytt for Kriminalomsorgen. Den siste kontrakten har en varighet på tre år, og de har visst at den utløper. Av ulike årsaker har de valgt å ikke henvende seg til oss. Hvis de ser dette som ei stor utfordring, kan de vurdere å kjøpe eiendommen for å ivareta overgangsboligen, sier Olsen.
Årsberetningene viser at stiftelsens formål ble endret fra 2020. Inntil da skulle stiftelsen blant annet «leie ut lokaler til stat, kommune eller ideelle humanitære organisasjoner til bruk for fortrinnsvis kriminalomsorg i frihet». Fra 2020 er formålet å dele ut legatmidler til organisasjoner. Vernelagsstiftelsen bevilger også penger til forskning på straffegjennomføring i samfunnet.
I 2021 hadde stiftelsen en egenkapital på 48 millioner kroner.
– Alt går tilbake til de som gjør en innsats på frivillig basis. Der er alle velkommen til å søke, det er viktig for meg å si, sier Olsen.
Ifølge Olsen skal inntektene brukes i tråd med nevnte formål, også når Arups gate 3 blir solgt.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh