Kleivgrend fengsel legges ned:
Tillitsvalgt: – Regjeringen smuldrer opp kriminalomsorgen
De ansatte i Kleivgrend fengsel forbereder seg på avvikling. Stortinget har bestemt å legge ned jobben deres.
VEDTATT STENGT: De siste turnusperiodene planlegges i Kleivgrend.
Eirik Dahl Viggen
Saken oppsummert
edv@lomedia.no
Jakten på nye jobber er allerede i gang for de ansatte i Kleivgrend fengsel. Nedleggelsen ble til slutt bestemt da Stortinget sist torsdag vedtok regjeringens justisbudsjett i sin helhet. Kleivgrend blir det sjuende åpne fengselet på et år som legges ned. Ytterligere 28 plasser på åpen soning forsvinner i tillegg til de 262 som er lagt ned så langt i år.
p
– Vi er kjempeskuffa. Det er arbeidsplassen vår som ryker. Det betyr jobben, men vi mener det også er et langt tilbakesteg for kriminalomsorgen å legge ned åpne plasser, sier nestleder i Norsk Fengsels og Friomsorgsforbund (NFF) Arendal fengsel og fengselsbetjent i Kleivgrend, Bjørn Tore Gundersen.
Nestleder i NFF Arendal fengsel Bjørn Tore Gundersen
Privat
I Stortinget sist torsdag begrunnet justisminister Jøran Kallmyr (Frp) nedleggelsene med
sin skepsis mot at «voldtektsforbrytere som burde vært inne i høysikkerhetsfengsel soner på en åpen anstalt. Det er sikkert noe Arbeiderpartiet liker i forhold til sin tankegang om kriminalomsorgen. Men jeg synes ikke at folk som har begått drap skal sone på åpen soning.»
Kallmyr motsa tilsynelatende et rådende prinsipp i norsk straffegjennomføring, der siste del av en lengre dom så sant mulig skal gjennomføres på lavere sikkerhetsnivå.
Regjeringen: – Samme straffegjennomføring som før
Vi ba Justisdepartementet utdype Kallmyrs utspill: Er det statsrådens holdning at personer dømt for drap, voldtekt og annen alvorlig kriminalitet ikke skal kunne sone på anstalt med lavere sikkerhetsnivå?
«Er domfelte dømt for særlig alvorlig kriminalitet kan dette tilsi at straffegjennomføringen påbegynnes i fengsel med høyt sikkerhetsnivå. Som ledd i den gradvise tilbakeføringen til samfunnet kan innsatte, etter å ha gjennomført en del av straffen, overføres fra fengsel med høyt sikkerhetsnivå til fengsel med lavere sikkerhetsnivå,» svarer statssekretær Alf Erik Andersen (Frp) i en epost til NFF-magasinet.
Statssekretær Alf Erik Andersen (Frp)
Justis- og beredskapsdepartementet
Han konkluderer med at «Regjeringen viderefører den praksis som følger av straffegjennomføringsloven slik den står i dag.»
Nedleggelsen av 290 plasser på lavere sikkerhetsnivå forklarer Andersen med forventet økt behov for plasser på høysikkerhet, og lavere kapasitet på lavsikkerhet.
«Det er ikke å endre politikk, men å befeste dagens politikk,» skriver Andersen.
NFF: – Regjeringen skaper tikkende bomber
– Dette er bare trist, sier forbundsleder i NFF Asle Aase.
NFF-leder Asle Aase advarer om svekket samfunnssikkerhet som følge av regjeringens justisbudsjett, som ble vedtatt torsdag.
Ole Palmstrøm
– Med Kallmyrs uttalelser i Stortinget begynner vi også å se den ideologien som ligger bak. Jeg tror han mente det han sa, at du bør sitte på så høyt sikkerhetsnivå som mulig ut fra det du er dømt for, sier Aase.
Ifølge NFF-lederen ser Kallmyr helt bort fra det som har vært kriminalomsorgens suksessfaktor, nemlig trinnvis progresjon fra høyere til lavere sikkerhetsnivå. Regjeringen har ifølge Aase også fullstendig ignorert de ansattes fagforeninger og mulighet til å komme med innspill.
p
– Vi er ikke invitert inn for å diskutere veivalg. Det har preget denne regjeringen siden 2013, sier Aase.
Regjeringens alenegang fremmer verken motivasjon, innovasjon, eller arbeidslyst ute på enhetene, mener forbundslederen.
– Ansatte blir brikker på et sjakkbrett, uten mulighet til å påvirke utviklingen.
Aase advarer mot at regjeringens politikk ikke vil bidra til økt samfunnstrygghet, og påpeker at soning med fotlenke ikke er et alternativ for mange som i dag er i åppen anstalt. Konsekvensen med å holde dem i høysikkerhetsfengsler preget av innelåsing og svekket innhold kan være at tikkende bomber slippes ut rett fra høysikkerhet.
– Politikken er veldig kortsiktig, sier Aase, – det er som om de lager den for å fronte egne programmer istedenfor å jobbe for samfunnets beste.
Kleivgrend fengsel i Fyresdal Telemark med 28 åpne plasser, legges ned til våren.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent Bjørn Tore Gundersen mener det er lettere å rehabilitere innsatte i åpne avdelinger som Kleivgrend, der de innsatte tas med ut på fysisk arbeid. Hundre meter fra husene har de satt opp en gapahuk med et ildsted, omgitt av hoggestabber og mange favner ferdig kappet ved. Bortenfor ligger elva innrammet av skogdekte åsrygger. Naturområdet gjør det ifølge Gundersen lettere å opprette god kontakt med de innsatte. De klarer å ta opp såre temaer. Sammenliknet med lukkede avdelinger, ligger forholdene ifølge Gundersen bedre til rette for god rehabilitering i denne skogsforlegningen.
– Muligheten til å skape tillit og gode samtaler smuldres bort
– Dette er dessverre en villet politikk for regjeringen. Nå har de klart å smuldre opp avdelingene på lavere sikkerhet og dreid kriminalomsorgen i den retningen de ønsker, sier Gundersen.
– Våre innsatte er risikovurdert, og de har fungert godt i fengselet. De oppfører seg. De ulike domfelte omgås hverandre, og sedelighetsdømte blir ikke utstøtt, slik de blir i noen andre fengsler.
p
De fem årene Gundersen har arbeidet i Kleivgrend, har de hatt få uønskede hendelser og unnvikelser. Det er to år siden en innsatt ikke møtte opp til innetid. Han ble raskt pågrepet.
– Inntrykket vårt er at det har god virkning å ha vært i Kleivgrend. Noen kommer tilbake, men da går det gjerne på vinningskriminalitet begått i forbindelse med rusavhengighet. Jeg kan ikke huske at vi har fått igjen personer dømt for voldtekt eller drap.


Nå: 0 stillingsannonser