JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kriminalomsorg

Venja jubler for en kvart million ekstra til musikktilbud i fengslene

De ekstra midlene fra Kulturdepartementet gjør musikkterapeuten glad langt inni sjela.
Musikkterapeut Venja Ruud Nilsen. (Arkiv)

Musikkterapeut Venja Ruud Nilsen. (Arkiv)

Arash Nejad

nina.hanssen@lomedia.no

I snart 30 år har musikkterapeut Venja Ruud Nilsen arbeidet med musikkterapi, band og kvinner i fengsel. Og det var Nilsen som i sin tid etablerte Musikk i fengsel og frihet på Bredtveit fengsel.

I dag finnes det musikktilbud ved 29 soningssteder og ved 12 steder med ettervern eller rusforebyggende tiltak. Tiltakene inkluderer band, kor og musikkproduksjon.

– Jeg er glad for ekstratilskuddet fra kulturdepartementet. Det vil sørge for at vi klarer å opprettholde dagens tilbud, sier Venja Ruud Nilsen til NFF-magasinet.

Musikk virker

En annen som ble ekstra glad for dette tilskuddet, er justispolitiker Odd Harald Hovland (Ap). Han innrømmer sin egen misnøye med regjeringens første forslag til statsbudsjett.

– Jeg er veldig fornøyd med at budsjettforliket med SV økte tilskuddet til viktige organisasjoner som driver aktiviteter i kriminalomsorgen, sier Hovland.

Odd Harald Hovland

Odd Harald Hovland

Camilla Yndestad

Summen til Musikk i fengsel og frihet kommer på toppen av de 10 millioner kronene som er bevilget til tiltak i regi av organisasjoner som Røde Kors Nettverk etter soning, RøverRadioen, WayBack og Aurora.

Tilbudet handler om å benytte musikk som rehabiliterende verktøy for å gjøre innsatte og rusavhengige bedre rustet til å mestre hverdagslivet og for å motvirke tilbakefall til rus og kriminalitet.

Mangfold er viktig

– Det er ikke alle som ønsker å drive med musikk, men det er viktig at de som ønsker det, får muligheten, sier Hovland.

Han mener det er viktig med et mangfold i tilbud som styrker muligheten for god rehabilitering og tilbakeføring til samfunnet.

– Vi har sett mange eksempler på at Musikk i fengsel og frihet betyr mye for den enkelte, men også at det kan bety et vesentlig bidrag til kulturlivet og dermed samfunnet generelt etter endt soning. Et ekstratilskudd fra Kulturdepartementet er en fin anerkjennelse av hvor viktig dette arbeidet er, understreker Hovland.

Musikk virker

Venja Ruud Nilsen kan bekrefte at det er et populært tilbud. Bare i Oslo fengsel har de lange venteliste av folk som ønsker å delta, men som ikke får tilbudet siden fengselet mangler ressurser.

– Gjennom stillingen i Oslo fengsel som jeg deler med en annen, klarer vi å gi tilbud til 16 innsatte. Men hadde vi hatt flere musikklærere, kunne alle som søker, ha fått, sier hun.

Nilsen har ledet Musikk i fengsel og frihet i 21 år. Hun forteller hvordan hun jobbet beinhardt for å finne en million kroner i året.

Hun er glad for at de i 2025 nå har fått ressurser slik at flere innsatte kan få mulighet til å bli med.

– En skikkelig gladnyhet før jul, understreker Nilsen, som har mange spillejobber med bandene sine før klokkene ringer julen inn.

Også dagens leder Audun Reithaug i Musikk i fengsel og frihet sier at han er veldig glad for at de nå får en ekstrabevilgning av kulturdepartement på 250.000 kroner i tillegg til millionen de får av 41 millioner potten i forliket.

– Dette gjør at vi slipper å ta risiko i januar og februar og kan opprettholde hele tilbudet fra nord til sør, sier han.

Ofte må vi gamble på at pengene kommer, sier han. Et år gikk de fra 1 million kroner til null og da var det krise, sier han.

Les også: Fengselsband tjuvstarta bluesfestivalen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse