INGEN LØSNING: Å la to selskaper stå for driften på Ganddal (bildet) og en annen terminal er feil virkemiddel, mener Jane B. Sæthre.
Øystein Bråthen
Anbud på terminalene
Transportnæringen vil ha forutsigbarhet og kvalitet. Regjeringen pålegger Jernbaneverket å konkurranseutsette Ganddal godsterminal med to tilbydere, og i tillegg konkurranseutsette en terminal som i dag har to tilbydere. Målsetningen er en mer effektiv konkurranse og billigere løftetjenester til de som frakter containere med tog.
Bekymringen for hvordan flere terminalselskaper skal tjene penger, ha tilgang på eget løfteutstyr og egne personalressurser, er ikke nevnt. Vi stiller oss undrende til at to selskaper på Ganddal vil kunne tjene penger, og samtidig tilby billigere løftetjenester enn hva dagens selskap, Terminaldrift AS, er i stand til.
Det er ingen uenighet om at godstransport på sjø og skinner kan være mer miljøvennlig og mer effektivt enn godstransport på vei. Det legges derimot til rette for at så mye som mulig skal fraktes langs landeveien. Den frie flyten av tjenester og arbeidskraft har med styrke inntatt veiene. Oppfinnsomheten for å finne smutthull som er store nok til at lovens lange arm ikke setter en stopper for kjøretøyer som sklir over norskegrensa vil ingen ende ta. Det er visstnok lovlig å fylle ut såkalte CIM-fraktbrev på tompaller, for deretter å frakte containere på kryss og tvers i Norge etter kabotasjereglementet. Et regelverk som ble vedtatt for å sikre at utenlandske biler med last til Norge ikke skulle kjøre tomme tilbake til sitt opprinnelsesland. Det var med andre ord ment som et miljøtiltak.
Med den erfaringen vi nå har, er dette biler som snarere er miljøsvin. Det avdekkes tekniske feil, slitte dekk og slitne, underbetalte sjåfører som ikke kan hvile dersom de skal ha igjen til smør på maten. Industrien og transportbrukerne er nok lykkelige over at de kan hyre inn utenlandske, billige trailere til sine oppdrag. Transport er en kostnad i verdikjeden som smerter når avstanden til markedet kan være hundrevis av mil, og veiene i distrikts-Norge er i en forfatning som forsinker og fordyrer.
Norsk transportnæring er dyrere enn det utenlandske alternativet. Jernbane egner seg ikke for alle typer transporter. Den egner seg for lange strekninger, jevn frekvens og store kvanta. Den egner seg også for containergods. Norge er et av de landene i Europa som kan vise til høyest markedsandel på bane. Vi har høye fjell og et langstrakt land som er bebodd. Vi har ulik kvalitet på veistandarden, og et klima som varierer sterkt gjennom årstidene.
Regjeringen bør snarere enn å konkurranseutsette Ganddal for å redusere prisene på løft av gods fra bil til bane, ta tak i hvordan vi skal tilrettelegge for et best mulig transporttilbud for næringen. Det lokker ikke en biltransportør å bruke toget fordi løftet blir billigere hvis ikke toget er det beste alternativet. Det regjeringen får ut av dette er et prispress som bidrar til enda lavere marginer hos terminalselskapene, og et ytterligere press på lønninger og arbeidstidsavtaler. Ikke mer gods på jernbane, dessverre.
Antall containere og tonn gods på skinner har hatt en nedadgående utvikling i takt med antall aktører som frakter gods på jernbanen. Dereguleringen av banetransporten har samtidig bidratt til å øke antall lokomotiver, vogner, containere og ansatte. Selskapene tjener ikke penger, det er så små marginer i næringen at krav til vedlikehold og minstestandarder for sikkerhet reduseres.
Et godt og velfungerende transportnett krever investeringer og vedlikehold i tillegg til dyktige og motiverte medarbeidere i alle ledd. Den foreskrevne medisin, konkurranseutsetting, som skal stimulere til lavere priser i et ellers falleferdig jernbanenettverk fra forrige århundre, vil ikke bidra til mere gods på skinner.
Jane Brekkhus Sæthre
nestleder i Norsk Jernbaneforbund
Det regjeringen får ut av dette er et prispress.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) vil ha flere jålete jenter i industrien
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal
Rødt vil sprenge sperregrensa
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Frivillig retting, også kjent som skatteamnesti, gjør at personer kan melde fra om formue og inntekt som tidligere ikke er oppgitt til Skatteetaten.
Ole Palmstrøm